Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Asta susține Rachel Romer, CEO și co-fondatoare a companiei Guild, specializată în beneficii pentru asistență educațională și mamă a doi copii, notează cnbc.com. În special pentru cei mici, spune ea, calmul se învață cel mai bine prin demonstrație.
„Sunt în plină experiență cu doi copii mici de 4 ani și, când mă gândesc la momentele în care devin anxioși, a le spune `calmează-te` este cel mai rău lucru pe care l-ai putea spune unui copil de 4 ani și jumătate”, a declarat Romer recent în podcastul „Opportunity Divide” al Guild, într-un episod cu cercetătoarea în leadership Brené Brown și psihologul organizațional de la Wharton, Adam Grant.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Brown și Grant au fost de acord. A spune „calmează-te” nu validează emoțiile copilului și nu îl ajută să-și înțeleagă sentimentele; dimpotrivă, poate părea chiar disprețuitor, au explicat aceștia.
Gestionarea unei emoții precum anxietatea este o provocare complexă, a adăugat Grant, amintind de o disertație publicată în 2014 în Journal of Experimental Psychology de către o cercetătoare pe nume Alison Wood Brooks.
„Ceea ce a descoperit aceasta a fost că, atunci când îi întrebi pe oameni: `Ce faci când ești anxios și ce le spui altora să facă?`, peste 80% dintre ei răspund `calmează-te`. Dar nu funcționează, pentru că știm cu toții că anxietatea este o emoție intensă, puternic activată, care nu dispare pur și simplu”, a spus Grant.
Cei trei au recomandat două exerciții pentru a-i ajuta pe copii să-și gestioneze mai bine emoțiile intense.
În primul rând, exersați împreună respirația.
„Uneori, fără să le explici neapărat copiilor [ce faci], dacă începi să îți sincronizezi respirația cu a lor... creezi un spațiu” pentru ca ei să își lucreze subconștient emoțiile, a explicat Romer.
Această tehnică funcționează și pentru adulți. Brown a povestit că a învățat metode de respirație precum „respirația în cutie” și „respirația tactică” din cursurile de yoga.
„Anxietatea este o emoție foarte contagioasă”, a spus Brown. „Calmul este, de asemenea, contagios.”
Aceste tehnici „îți pregătesc fiziologia” și te ajută să te relaxezi în momentul prezent, a explicat recent pentru CNBC Make It psihologul Daniel Goleman, specializat la Harvard.
„Acestea schimbă efectiv fiziologia ta, de la activarea sistemului nervos simpatic, responsabil pentru starea de stres și anxietate, la sistemul parasimpatic, responsabil pentru relaxare și recuperare”, a spus Goleman.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
În al doilea rând, reformulați anxietatea ca emoție.
„Ceea ce a descoperit [Wood Brooks] este că, în loc să încerci să te calmezi, este mai eficient să reevaluezi anxietatea ca emoție și să spui: `Uite, anxietatea implică incertitudine. Da, s-ar putea întâmpla ceva rău, dar la fel de bine s-ar putea întâmpla și ceva bun`”, a explicat Grant.
În cadrul acelui studiu, participanții au avut de îndeplinit diverse sarcini care provoacă anxietate, cum ar fi vorbitul în public. Cei cărora li s-a sugerat să „devină entuziasmați” au fost mai încrezători și mai stăpâni pe ei decât cei cărora li s-a spus să „se calmeze”.
Părinții pot aplica o tehnică similară în discuțiile cu copiii lor. În loc să folosești expresii precum „Știu că ești anxios, dar…” sau „Hai să încercăm să ne calmăm”, înlocuiește-le cu „Știu că ești entuziasmat și…”
Această modificare subtilă poate aduce mai multă bucurie copiilor și îi poate ajuta să se regăsească în „cel mai bun spațiu emoțional posibil”, a adăugat Grant.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...