Aceste 5 comportamente agravează anxietatea copiilor. Medic: „Nu fac decât să înrăutățească situația!”
Data publicării:
Copiii pot experimenta anxietate, iar în astfel de momente, anumite comportamente din partea adulților nu doar că nu îi ajută, ci, dimpotrivă, le intensifică temerile.

„Știu că se depun multe eforturi pentru a-i ajuta pe copii să facă alegeri mai bune, astfel încât să devină adulți respectuoși. Însă este important să echilibrăm aceste conversații, asumându-ne și impactul pe care îl avem asupra situațiilor”, explică dr. Jazmine, psiholog specializat în creșterea și dezvoltarea copilului, conform parents.fr.

Pe contul său de Instagram, dr. Jazmine a abordat frecvent subiectul sprijinului verbal oferit copiilor atunci când aceștia se confruntă cu anxietatea.

Chiar și cei mici au temeri, care pot fi legate atât de situații reale, cât și de scenarii imaginare, iar aceste frici le pot influența profund starea emoțională.

Anumite comportamente pot calma un copil anxios, în timp ce altele nu fac decât să agraveze situația. Așadar, ce ar trebui să evităm?

Iată cinci comportamente care NU îți ajută copilul!

CITEȘTE ȘI Părinții care cresc copii cu o dezvoltare mentală fragilă folosesc, fără intenție, aceste afirmații mult prea des

Limite inconsecvente

„Unele comportamente (de exemplu, săritul pe canapea) sunt acceptabile într-o zi, iar în alta nu mai sunt.

Această inconsecvență îi derutează pe copii, le creează nesiguranță și îi pregătește pentru eșec.

Este normal ca regulile să fie ajustate în funcție de context, dar este important să recunoaștem cât de confuz și frustrant poate fi acest lucru pentru cei mici”, explică un psiholog.

Dacă ai un copil anxios, cel mai bine este să îi oferi o rutină clară și stabilă. Acest lucru îl ajută să se simtă în siguranță.

Ton sever și energie agresivă

„Expresia ‘Nu este ceea ce spui, ci cum spui’ are aici o aplicabilitate perfectă. De multe ori, copiii nu reacționează la regula impusă, ci la tonul în care aceasta este transmisă.

Energia pe care o aducem în relație contează enorm.

Dacă ne dorim un copil mai calm, trebuie să fim, la rândul nostru, un părinte calm”, explică un specialist.

Atunci când te enervezi de fiecare dată când copilul face sau spune ceva, el poate simți că emoțiile lui nu sunt validate, ceea ce îi amplifică anxietatea.

A pune întrebări în loc să oferi instrucțiuni clare

Spunând lucruri precum „Poți să-ți pui pantofii?” sau „Pot să văd asta?” atunci când nu este vorba despre o alegere reală, îl punem pe copil într-o situație dificilă.

Dacă el răspunde sincer „Nu, nu vreau”, părinții tind să perceapă acest lucru ca pe un act de sfidare.

Pentru a evita astfel de situații, este mai eficient să oferim instrucțiuni clare: „Acum este timpul să îți pui pantofii”.

Stabilirea unor așteptări clare îi ajută pe copii să se simtă în siguranță și să urmeze mai ușor regulile.

A lua parte în conflictele dintre frați

„Cea mai rapidă cale de a crea resentimente între frați și de a alimenta rivalitatea este să iei partea unuia dintre ei, încercând să stabilești cine are dreptate și cine greșește. În loc să fii arbitru, rolul tău este să-i sprijini în gestionarea propriilor conflicte”, explică un psiholog.

Atunci când părintele ia partea unui copil, celălalt poate percepe acest lucru ca pe un semn că este mai puțin iubit sau apreciat.

Pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă, copiii trebuie să se simtă acceptați și iubiți în mod egal.

Ignorarea cererilor de atenție și conexiune

„Mulți părinți sunt epuizați, iar creșterea unui copil poate fi o provocare continuă. Este imposibil să îi oferim atenție 100% din timp, și asta este în regulă.

Copiii nu au nevoie de părinți perfecți, ci de părinți care îi văd și îi aud.

Adesea, comportamentele problematice sunt de fapt un mod prin care copilul cere atenție și conexiune, iar părinții pot rata acest semnal, reacționând doar prin pedepse sau mustrări”, explică specialiștii.

Relația cu copilul tău se construiește zilnic, prin gesturi mici, dar constante. Un mediu stabil, un ton calm și disponibilitatea de a-l asculta îl pot ajuta să facă față mai ușor anxietății.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
pixel