„Traumatizăm” copilul când îi cerem ceva ce nu vrea? Daniela Gavankar: „Să educi înseamnă să-i ceri să facă lucruri pe care nu le-ar face singur. Să-l dăm jos de pe piedestalul de «ți se cuvine»”
Distracție, aventuri, certuri, gelozie și râsete. Viața cu frații se desfășoară într-o dinamică care cuprinde toate aceste nuanțe. Cu toate acestea, în spatele fiecărei scene de zi cu zi, cum ar fi împrumutul de jucării sau împărțirea unei camere, există multiple beneficii de a avea frați. Puteți afla mai multe despre ele mai jos.
Creșterea alături de frați oferă o oportunitate unică de a învăța să dezvolte abilități și virtuți sociale, cum ar fi rezolvarea conflictelor, negocierea, răbdarea, empatia și împărtășirea, printre altele.
De exemplu, când vine vorba de rezolvarea unui conflict, după o ceartă, înveți să ceri iertare și să cauți înțelegere. În cazul negocierii, este vorba de a învăța să ajungi la înțelegeri, ca să spui: „acum hai să ne jucăm ce vrei tu și apoi ne vom juca ce vreau eu”.
Cât despre empatie, este vorba de a nu-ți bate joc când fratele tău este rănit și de a avea compasiune pentru durerea lui. Cât despre împărtășire, presupune, printre altele, împrumutul de jucării, invitația de a participa la proiecte cu grupul de prieteni.
Deși este adevărat că copiii pot învăța aceste abilități interacționând cu alți adulți, acest lucru cu frații, care sunt egali, creează scenarii unice.
Foto: Jessica West/ Pexels
Când ești copil, fratele tău te poate proteja de cineva nesuferit la școală sau la joacă. Ca adult, te poate ajuta să faci față bolilor sau pierderii unui părinte.
Cu alte cuvinte, de-a lungul vieții și în diferitele situații cu care trebuie să ne confruntăm, un frate este o sursă de sprijin și mângâiere, ceea ce face poverile mult mai suportabile.
Familia însăși oferă un mediu în care să simți că aparține. Frații se pot înțelege și vorbesc un limbaj comun despre rolurile lor, deoarece nu există o ierarhie, spre deosebire de părinți.
Într-o familie, responsabilitățile casnice sunt probabil distribuite astfel încât toată lumea să coopereze. De exemplu, un frate poate fi însărcinat cu menținerea în ordine a camerei, în timp ce altul se asigură că animalul de companie are suficientă apă și hrană. Când toată lumea își respectă angajamentele, toată lumea beneficiază.
Foto: Pixabay/ Pexels
Fiecare frate are propria personalitate, caracter, gusturi și preferințe. Și, desigur, fiecare are dreptul să-și exprime individualitatea. Cu toate acestea, în viața de familie, poate fi o provocare să înveți să împaci aceste gusturi.
De exemplu, în timpul unei călătorii lungi poți să joci un timp propriul tău joc și apoi să-ți schimbi propunerea și să joci jocul ales de celălalt.
În lucruri mărunte, cum ar fi împărțirea spațiilor personale precum camera, a avea frați înseamnă a învăța să te adaptezi, să fii respectuos și atent față de ceilalți, să respecti regulile și să stabilești acorduri care să asigure confortul tuturor.
De exemplu, trezește-te în liniște dacă fratele tău încă doarme sau evită să asculți muzică tare dacă studiază. Acestea sunt doar câteva exemple despre modul în care trăirea cu frații îți permite să pui în practică, la scară mică, ce înseamnă să trăiești în relații cu alte persoane.
Pe de altă parte, este important de subliniat că a avea frați nu garantează întotdeauna relații pozitive. În unele cazuri, frații pot avea dificultăți în a stabili o legătură puternică. Acest lucru se poate datora favoritismului parental, rivalităților nerezolvate, atenției inegale sau permisivității părinților, lipsei de limite și altor factori.
Indiferent de situație, este esențial să facem față și să depășim aceste obstacole. Pe măsură ce oamenii ajung la vârsta adultă, ei pot înțelege dinamica familiei într-un mod diferit. În unele cazuri, terapia, individuală sau de familie, poate fi de ajutor în rezolvarea acestor probleme.
Făcând aceste precizări asupra diversității legăturilor umane și familiale, crearea de legături solide, de calitate este sănătoasă și este un factor care contribuie la bunăstare. În acest sens, nu există nicio îndoială că sprijinul și bucuria pe tot parcursul vieții fac parte din marile beneficii de a avea frați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Bunicii reprezintă o punte între generații, oferind...
În era modernă, părinții se...
Depresia nu este doar o problemă a adulților – aceasta...
Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...
Peste jumătate, adică 56%...