„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
Copiii cu abilități mari reprezintă în jur de 3% din total, deși cifra poate crește considerabil în funcție de sursele consultate. În plus, se estimează că marea majoritate a acestora sunt neidentificați și nu primesc ajustările educaționale sau sprijinul familial de care au nevoie pentru a se dezvolta.
Iată de ce vrem să vă spunem despre primele semne că un copil are abilități mari, astfel încât să le puteți identifica la copiii dumneavoastră.
Vorbim de abilități înalte atunci când o persoană prezintă performanțe înalte în domeniul intelectual, creativ și/sau artistic. Prin urmare, nu vorbim doar de minuni academice, ci de copii care au un talent deosebit sau care excelează în anumite domenii. Acestea pot varia de la sport, la arte sau de la memorie, la limbaj.
Foto: Mart Production/ Pexels
Abilitățile înalte sunt foarte eterogene și nu apar la toți minorii cu aceleași manifestări. Cu toate acestea, există câteva indicii care îi pot ajuta pe părinți să le identifice.
Primele semne de abilităților înalte apar în timpul creșterii. Chiar și în primii ani de viață este deja posibilă identificarea unora dintre ei. Acestea sunt cele mai relevante semne :
Deși nu apare în toate cazurile, dezvoltarea timpurie a limbajului poate fi evidentă. Unii copii pot rosti primele cuvinte încă de la șase luni, pot forma propoziții la un an și jumătate și pot ține conversații la doi ani. În plus, au de obicei un vocabular mare și bogat și pot citi fluent înainte de vârsta de patru ani.
Acești copii pot avea amintiri excelente, mai ales în legătură cu locuri și evenimente. În plus, înțeleg și gestionează cu ușurință concepte complexe, le place să întrebe și să rezolve probleme și au o mare capacitate de a face acest lucru. În plus, este normal ca ei să dezvolte devreme metacogniția (conștientizarea propriilor procese de gândire).
Foto: Mart Production/ Pexels
Copiii cu abilități înalte sunt curioși, deschiși la minte și au o mare ușurință de a învăța. Aceștia pot fi interesați de o mare varietate de subiecte și pot deveni experți în unele dintre ele. În plus, le place să citească și să învețe cum funcționează lumea din jurul lor și sunt foarte observatori.
Din acest motiv, ei pot pune întrebări complexe, transcendentale sau neadecvate vârstei, care necesită cunoașterea răspunsului. De exemplu, puteți întreba devreme despre reproducerea umană, codul genetic sau formarea universului.
În ceea ce privește sfera socială, de obicei simt o preferință pentru relațiile și interacțiunile cu persoanele în vârstă. Parțial pentru că rar împărtășesc interese sau puncte de vedere cu copiii de vârsta lor. În alte cazuri, aceștia pot prelua rolul de lider și încearcă să-i ghideze pe restul. Dar este posibil ca, dacă simt o respingere din partea semenilor lor, să încerce să-și ascundă talentele sau diferențele pentru a obține acceptarea.
În plus, este normal ca aceștia să fie rebeli și reticenți în a accepta ordine și reguli. Ei pot contesta autoritatea și tind să-și impună propriile standarde.
Foto: Mart Production/ Pexels
Realitatea cu privire la planul atențional poate fi foarte variată. Sunt copii cu abilități înalte care au o mare capacitate de concentrare, care sunt capabili să facă abstracție atunci când învață sau apreciază ceva care îi pasionează.
Semnele că un copil este dotat sunt un bun indicator care poate duce la căutarea unei evaluări riguroase, individualizate. Detectarea precoce a acestei calități este esențială pentru ca adulții să înțeleagă nevoile copilului și să-l poată însoți în mod adecvat.
Dacă aceste semne nu sunt identificate, copilul nu numai că nu primește stimulii necesari dezvoltării potențialului său, dar poate suferi și probleme sociale și emoționale. Din acest motiv este necesar să se asigure cât mai curând posibil, atât la școală, cât și acasă, instrumentele care însoțesc nevoile lor speciale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Bunele maniere la masă sunt...