Actorul francez Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani
Data publicării:
Alain Delon, monstru sacru al cinematografiei franceze, a murit la vârsta de 88 de ani, au anunţat duminică dimineaţă cei trei copii ai actorului într-un comunicat comun, informează AFP.

Alain Fabien, Anouchka, Anthony, precum şi Loubo (câinele său), anunţă cu imensă tristeţe moartea tatălui lor. S-a stins în pace în locuinţa din Douchy, înconjurat de cei trei copii şi de apropiaţi, anunţă comunicatul.

Actorul din 'Plein soleil' şi din 'Samourai' merge să se întâlnească cu (Fecioara) Maria printre stelele care îi erau atât de dragi inimii sale. Familia vă roagă să-i respectaţi intimitatea în acest moment de doliu extrem de dureros, au mai precizat cei trei copii.

Actorul a decedat la primele ore ale nopţii, au precizat aceştia.

Deşi a avut foarte puţine roluri în cinema după sfârşitul anilor 1990, Alain Delon a ţinut primele pagini ale ziarelor în vara anului 2023 când cei trei copii ai săi au depus plângere împotriva lui Hiromi Rollin, prezentată câteodată drept partenera actorului, pe care au acuzat-o că profită de starea de vulnerabilitate a tatălui lor.

Cei trei copii ai actorului au fost implicaţi într-un război mediatic şi juridic pe tema stării de sănătate a vedetei, care a fost diagnosticată cu limfom şi suferise un AVC în 2019.

În 2019, Alain Delon a revenit pe covorul roşu de la Cannes unde a primit un Palme d'or onorific. Este puţin un omagiu postum, dar primit în timpul vieţii, a spus atunci actorul, protagonistul peliculelor Plein soleil (1960) - film care i-a adus consacrarea internaţională -, Rocco et ses freres (1960), Le Guépard (1963), La piscine (1969).

Actorul şi regizorul Alain Delon, pe numele său întreg Alain Fabien Maurice Marcel Delon, s-a născut la Sceaux, Hauts-de-Seine, în apropiere de Paris, la 8 noiembrie 1935.

A urcat rapid pe firmament, la doar 23 de ani fiind comparat cu faimoşii actori francezi Gerard Philipe şi Jean Marais, dar şi cu actorul american James Dean, se arată pe site-ul său oficial www.alaindelon.ch, citat de Agerpres.

Alain Delon a lucrat cu mari nume ale cinematografiei franceze şi italiene, precum Yves şi Marc Allegret, Rene Clement, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni, Henri Verneuil, Jacques Deray, Georges Lautner, Joseph Losey, Jean-Luc Godard şi Louis Malle, şi i-a avut parteneri pe Romy Schneider şi Jean Gabin, Burt Lancaster şi Catherine Deneuve, Simone Signoret şi Yves Montan, Lino Ventura şi Marlon Brando. Cu mulţi dintre ei a fost prieten şi în viaţa sa personală.

Începând cu 1956, a fost cel mai vizibil actor al cinematografiei franceze, alături de Louis de Funes şi Jean-Paul Belmondo, jucând în peste 100 de filme şi având peste 100 de milioane de vizionări.

Era numit de către mass-media anglo-saxonă bărbatul Brigitte Bardot datorită aspectului său, fiind un bărbat extrem de atrăgător şi, totodată, a succesului său mondial.

La începutul anilor '50, Alain Delon s-a înrolat în armata franceză, participând în războiul din Indochina.

În 1955, a revenit la Paris unde a avut o serie de slujbe, printre care chelner, vânzător sau hamal în Les Halles, potrivit imdb.ro. Nemulţumit, se hotărăşte să înceapă o carieră în actorie, iar în 1957 îşi face debutul în filmul lui Yves Allégret Quand la femme s'en mele.

Au urmat o serie de filme devenite clasice, printre care: Plein Soleil (1960), în regia lui René Clément, Rocco e i suoi fratelli (1960), regizat de Luchino Visconti, avându-i ca parteneri pe Renato Salvatori şi Annie Girardot. În 1962 a apărut alături de Monica Vitti în Eclipsa, în regia lui Michelangelo Antonioni, apoi în Il Gattopardo (Ghepardul, 1963), alături de actorii Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Giuliano Gemma şi Terence Hill, care a obţinut premiul Palme d'Or la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel