Adevăratele obiceiuri care îl fac pe copilul tău să te iubească mai mult. Neuropsiholog: „Așa devine adultul care își prețuiește părinții mai mult decât cei cărora li s-a dat totul”
Data publicării:
Un neuropsiholog dedicat relației dintre părinți și copii, aduce în prim-plan aspecte importante pentru o legătură pozitivă și puternică. 

Álvaro Bilbao, în publicațiile sale, articole și cărți, subliniază cheile unei conexiuni sănătoase între părinți și copii. Conform expertului, relația cu un bebeluș se construiește pe baza dragostei și afecțiunii, alături de satisfacerea tuturor nevoilor acestuia. Deși etapa bebelușilor poate fi obositoare, Bilbao o descrie și ca fiind simplă. Odată cu creșterea copiilor, autonomia lor se dezvoltă în toate aspectele, inclusiv în relația cu părinții, determinând schimbări în nevoile lor. Conform lui Bilbao, înțelegerea modului în care funcționează lumea devine importantă pentru ei.

Pe măsură ce adolescența aduce schimbări semnificative, părinții trebuie să ofere suport în dezvoltarea încrederii, calmului și controlului. Bilbao subliniază importanța de a fi părinți care îi pot ghida în perioadele tumultuoase ale adolescenței.

Expertul evidențiază că comportamentul și comunicarea cu copiii de la o vârstă fragedă au un impact semnificativ asupra legăturii pe termen mediu și lung. Construirea unei fundații solide în copilărie timpurie contribuie la o relație de încredere și securitate pe termen lung.

Cele 6 obiceiuri care îl fac pe copilul tău să te iubească mai mult

SURSA FOTO: freepik.com @hellobaliuk

Álvaro Bilbao oferă șase sfaturi practice pentru a construi o relație solidă și sănătoasă cu copiii noștri, contribuind astfel la menținerea conexiunii în diversele etape de creștere, începând de la vârste fragede.

Nu fi condescendent pentru cel mic, dă asigurări Álvaro Bilbao, „nu îl ajută și nu îl mângâie faptul că îi pregătești calea și îți asumi responsabilitățile lui”. Din acest motiv, neuropsihologul recomandă încurajarea autonomiei copiilor pe măsură ce cresc, oferindu-le și responsabilități zilnice precum ridicarea jucăriilor, lăsarea să se îmbrace singuri sau așezarea mesei. Cei care o fac din copilărie, subliniază Bilbao, „devin adolescenți care își respectă și își prețuiesc părinții mai mult decât cei cărora li s-a dat totul”.

Încredere. „Copiii au nevoie de spațiu pentru a se dezvolta”, spune Álvaro Bilbao și asta înseamnă să-i lași să facă greșeli sau să ia mici decizii care sporesc încrederea în sine. „Deși nu este întotdeauna ușor să știi unde este granița dintre protecție și supraprotecție, ceea ce pare clar este că intervenția în dezvoltarea acesteia poate avea efecte asupra amândurora”, susține neuropsihologul.

Timp pentru tine. Exemplul este una dintre cele mai eficiente modalități de a-i învăța pe copii, iar dacă nu suntem fericiți pentru că renunțăm la tot, probabil că va avea un impact negativ asupra modului nostru de a ne raporta cu ei. Așa argumentează Álvaro Bilbao: „Dacă tragi din greu pentru copiii tăi, dacă renunți la hobby-urile tale, prietenii sau dragostea pentru partener și devii asistentul său personal, s-ar putea să simți că îi faci fericiți, dar, în realitate, vei lua de la ei oportunitatea de a învăța de la tine și de a te admira pentru că ești cine ești cu adevărat”, spune el.

Autenticitate. „Este mai bine să pari cu adevărat trist, obosit sau morocănos decât zâmbind artificial”, ne sfătuiește Álvaro Bilbao, care subliniază că „creierul copilului este foarte emoțional și au o sensibilitate deosebită față de emoțiile false”. Pentru cel mic, continuă neuropsihologul, detectarea artificialității este sinonimă cu generarea de neîncredere. Pe de altă parte, când vezi autenticitate, simți securitate. „Copiii au nevoie de lideri pe care să-i urmeze, iar un semn de conducere este să te simți încrezător în tine”, spune Álvaro Bilbao.

Învățați-i! Pe măsură ce cresc, copiii continuă să aibă nevoie de dragoste și sprijin din partea părinților lor, iar predarea lor face parte din acest proces, deoarece, spune Álvaro Bilbao, „pe măsură ce îmbătrânesc, creierul lor rațional începe să fie sete de cunoaștere”. Nu este vorba de a-i plictisi sau de a exagera cu cunoștințele, nici de a crede că avem Einstein sau Marie Curie în fața noastră, ci de a încerca să deschidem ferestre care le satisfac curiozitatea. „Există multe moduri de a vă turna lumea intelectuală în creierul micuțului și sunt momente unice și speciale pentru amândoi. Fiul sau fiica ta va fi fascinat de descoperirea cunoștințelor tale, de modul în care gândești și de a le transmite, iar ei vor fi recunoscători pentru asta toată viața”, spune Álvaro Bilbao.

Limite și reguli. A stabili limite și reguli înseamnă să dorești tot ce este mai bun pentru copiii tăi și, pe termen lung, să întărești legătura care te unește cu ei. În acest sens, Álvaro Bilbao recunoaște că „limitele și regulile sunt o dezamăgire, dar s-a dovedit că oferă siguranță și încredere copilului, îi permit să-și dezvolte abilitățile de autocontrol și planificare și conferă mai multă unitate relației dintre părinți și copii”. Nimeni nu a spus că este ușor să stabilești limite și reguli, dar „există strategii pentru a stabili limite într-un mod amabil și eficient, pe care toți părinții le pot învăța”, spune Bilbao. 

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel