Adresează-i copilului tău următoarele întrebări pentru a-l cunoaște mai bine
Data publicării:
Cunoașterea copiilor mai bine de la o vârstă fragedă este baza pentru construirea viitorului lor. Aceste întrebări vă pot ajuta. Descoperă-le.

În primii ani de viață, copiii sunt expresivi și deschiși. Apoi cresc și când ajung la adolescență se închid și ne este mai greu să ajungem la ei. Prin urmare, este important să puneți întrebările potrivite pentru a vă cunoaște mai bine copiii și pentru a dezvolta o legătură puternică cu o bună comunicare în viitor. Acest lucru îi va ajuta să nu devină străini, chiar dacă locuiesc în aceeași casă cu noi.

Pentru a începe conversații cu cei mici putem folosi câteva întrebări care ne stimulează legătura cu ei. Astfel îi vom cunoaște mai bine și ne vom asigura că nu le este rușine când vine vorba de a ne spune problemele lor.

Este foarte important ca toți copiii să se simtă ascultați și îngrijiți acasă. Vă oferim o listă de întrebări pe care le puteți folosi pentru a vă cunoaște mai bine copiii.

De ce este important să-ți cunoști mai bine copiii mici?

Dacă ne pasă și suntem interesați de ceea ce simt, doresc și gândesc copiii noștri, le vom valida emoțiile și acest lucru le va întări încrederea în sine și stima de sine.

A-i asculta, a le acorda atenție și a le vorbi despre gândurile și ideile lor este o resursă bună pentru a învăța despre punctele lor slabe și puncte forte și, astfel, pentru a-i ajuta să le gestioneze într-un mod mai bun.

Întrebări pentru a-ți cunoaște mai bine copiii mici

Aceste întrebări vă pot ajuta să vă cunoașteți mai bine copiii mici și să încurajați conversațiile cu ei. În acest fel vei putea stabili o legătură puternică care va dura în timp.

2. Fotografie... (pexels-kampus-production-7492987_99347500.jpg)

Foto: Kampus Production/ Pexels

1. Ce îți place cel mai mult și cel mai puțin la tine?

O modalitate de a afla ce cred copiii tăi despre ei înșiși este să-i întrebi ce le place și ce nu le plac despre ei înșiși. Această întrebare îi poate ajuta, de asemenea, să se gândească la punctele lor tari și punctele slabe. În plus, ne poate ajuta să ne facem o idee despre cum se simt ei și despre cum este stima lor de sine.

2. Dacă ai putea să îți îndeplinești 3 dorințe, care ar fi acelea?

Cu această întrebare vei putea să-ți cunoști mai bine copiii, deoarece dorințele lor sunt o reflectare a aspirațiilor lor și te ajută să le descoperi personalitatea, valorile și prioritățile lor în viața lor. Poți întreba și despre urările pe care și le-ar cere pentru viața lui viitoare. Astfel, poți afla cum arată cel mic ca adult.

3. Care sunt obiectivele tale pentru acest nou curs? 

Această întrebare îi va face să se gândească la ce vor să realizeze cu acest nou curs și ce instrumente și resurse vor avea pentru a face acest lucru. Atunci ai putea să-i motivezi și să-i ajuți să atingă aceste obiective.

4. Ce îți place să faci pentru a te distra?

Această întrebare vă poate ajuta să aflați ce lucruri îi plac pentru distracție. Astfel pot petrece momente plăcute împreună. Aceasta este o modalitate bună de a vă alimenta relația și de a vă îmbunătăți legătura.

3. Fotografie... (pexels-elina-fairytale-4008773_95258700.jpg)

Foto: Elina Fairytale/ Pexels

5. Care este cea mai mare preocupare/ frică a ta?

Aflarea a ceea ce îl îngrijorează cel mai mult pe copilul tău te va ajuta să-l cunoști mai bine. În plus, dacă fricile și grijile sunt împărtășite, ele nu cântăresc atât de mult.

6. Ce îți place cel mai mult și cel mai puțin la școală?

Cerând informații despre școală, putem afla cu adevărat cum se descurcă în acel context și dacă au probleme sau dificultăți. Mai mult, îl putem întreba dacă are prieteni și cum este relația lui cu colegii și profesorii săi.

7. De ce îți este cel mai mult rușine?

Sunt copii care sunt foarte timizi și jenați de toate, în timp ce alții au doar câteva momente de introversie. Cu această întrebare vom putea ști exact ce situații îl jenează cel mai mult pe copil și îl ajutăm să le depășească.

8. Ce te face să te simți mândru?

Cu această întrebare, copiii trebuie să reflecteze asupra punctelor lor forte, deoarece datorită lor au realizat acele lucruri de care se simt mândri. Aceasta este o modalitate de a-i ajuta să-și crească stima de sine și să te cunoască mai bine.

După cum ați văzut, nu este important doar să vă cunoașteți mai bine copiii mici, ci și să promovați comunicarea în familie, așa că aceste întrebări vă pot ajuta.

Pentru a atinge acest obiectiv este important să ai răbdare, să-l asculți, să-l înțelegi, să te interesezi de lucrurile lui și să-l încurajezi să-și exprime emoțiile încă de la o vârstă fragedă.

Nu uitați că un dialog bun cu copiii va pune bazele unei comunicări sigure cu ei în viitor, când vor fi adolescenți.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel