Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog
Data publicării:
Cum te poți asigura că al tău copil te vede ca pe un aliat? Un psiholog sugerează să rostești o afirmație pe care o consideră esențială. 

Părinții tind să repete aceleași expresii copiilor lor, iar acest lucru poate deveni un obicei. Însă, potrivit psihologului Becky Kennedy, citat de parents.fr, există o afirmație anume care poate avea un impact semnificativ asupra copilului tău. Aceasta îl poate ajuta să te vadă ca pe un aliat.

„Dacă ne dorim ca atunci când copiii noștri vor fi mai mari și se vor confrunta cu o problemă să gândească: 'Sunt într-o situație dificilă, trebuie să le spun părinților mei', în loc de 'Sper că părinții mei nu vor afla', trebuie să construim această relație chiar acum”, explică ea.

Citește și Cum să fii părintele de care copilul tău are nevoie? Învață să descifrezi nevoile micuțului tău, la orice vârstă!

Psiholog: „Felul în care răspundem contează enorm”

SURSA FOTO: freepik.com @yarruta

Acest proces începe de la o vârstă fragedă, atunci când copilul întâmpină primele provocări.

Atitudinea ta, ca părinte, spune totul despre cum ar trebui să se simtă copilul tău în prezența ta, mai ales în momentele dificile.

„Când copiii noștri ne împărtășesc, de exemplu, că au fost ignorați, că se simt triști sau că au făcut o greșeală, felul în care răspundem contează enorm. Ei nu doar percep acea interacțiune, ci încep să își formeze o imagine despre cum vom reacționa în viitor și dacă se vor simți mai bine sau mai rău după ce vorbesc cu noi”, explică psihologul.

Vezi și Părinții cu aceste trăsături de personalitate au cele mai eficiente stiluri parentale

Becky Kennedy: „Datoria noastră este să-i ascultăm”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Psihologul nu sugerează totuși că părinții ar trebui să încerce să elimine orice supărare din viața copiilor lor. Mai degrabă, ideea este să-i ajute să depășească obstacolele.

„Asta nu înseamnă că datoria noastră este să ne facem copiii fericiți. Rolul nostru este să-i ascultăm, să le validăm sentimentele și să fim un sprijin sigur în timpul furtunilor lor emoționale”, explică psihologul.

Atunci când copilul tău trece printr-o criză, poți începe prin a-l ajuta să își regăsească calmul, fie prin respirație profundă, fie prin retragerea într-un loc liniștit, dacă asta preferă. Apoi, când situația se liniștește puțin, îl poți încuraja să exprime ce a fost neplăcut pentru el.

În cele din urmă, pentru a-i arăta că îi ești alături indiferent de situație, îi poți spune o afirmație esențială, recomandată de psiholog: „Sunt atât de bucuros că îmi vorbești despre asta!”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel