Afirmații care provoacă nesiguranță și furie copiilor tăi... nu le spune!
Data publicării:
Știm cu toții că vorbele au o mare putere asupra oamenilor. Deși este adevărat că faptele educă, cuvintele pot răni inima precum un pumnal atunci când nu sunt folosite corespunzător. 

Din acest motiv, este important ca părinții să știe să aleagă cu grijă nu doar cuvintele pe care doresc să le transmită copiilor, ci și pe cele pe care ar trebui să le evite.

Mai jos îți prezentăm o selecție de afirmații care sporesc nesiguranța copiilor, conform etapainfantil.com. Înainte de a le rosti, este mai bine să te oprești și să reflectezi.

Citește și Afirmațiile care mângâie și oferă sprijin emoțional copilului atunci când plânge. Părinții se vor simți mai bine ajutându-l, iar el va simți că este înțeles și respectat

„Trebuie să-ți spun de 100 de ori?”


Aceasta este o afirmație clasică. Când le spui copiilor: „trebuie să-ți spun asta de 100 de ori?”, practic te plângi că ești nevoit să repeți lucrurile, sugerând că ei nu te ascultă.

În loc de asta, încearcă să spui: „Ți-am mai spus asta înainte, dar ai putea, te rog...?”. Astfel, copiii vor simți că trebuie să colaboreze, iar tu nu vei mai fi nevoit să repeți atât de des. Asigură-te, de asemenea, că atunci când le vorbești, chiar îți acordă atenție.

„Copiii mai mari nu fac asta”

O expresie des întâlnită este „copiii mari nu plâng”, urmată adesea de „plânsul este doar pentru bebeluși”.

Fie că e vorba de plâns sau de alt comportament, lasă-i pe copii să fie copii.

Dacă există ceva care te nemulțumește, nu folosi vârsta lor ca scuză. În schimb, încearcă să spui: „Nu cred că este o idee bună să faci asta pentru că...”.

SURSA FOTO: freepik.com @ryazancevaolga1406

„Asta este doar pentru băieți/fete”


Restrângerea activităților copiilor pe baza genului le sugerează că există anumite moduri în care băieții sau fetele ar trebui să se comporte, iar dacă nu se conformează, greșesc.

Aceasta îi izolează în tipare toxice de roluri de gen. În loc de asta, poți spune: „Nu cred că este o idee bună să faci asta”.

„Sunt dezamăgit de tine”

Deși dezamăgirea este un sentiment valid, a-i spune copilului tău acest lucru poate lăsa răni emoționale adânci.

Mulți oameni cresc cu ideea că sunt o dezamăgire pentru familia lor pentru că au auzit acest lucru în repetate rânduri. În schimb, încearcă să spui: „Nu sunt mulțumit de acțiunile tale. Te rog să eviți să faci asta în viitor.”

„Fie mă asculți, fie...”

Această expresie sună mai mult ca o amenințare decât orice altceva. Folosirea fricii pentru a disciplina copiii este nesănătoasă și adesea contraproductivă.

În schimb, explică de ce dorești să facă un anumit lucru, iar ei vor fi mai dispuși să colaboreze. Poți spune: „Te rog să faci asta pentru că...”.

„Pentru că așa am spus eu”

Abordarea „faci cum spun eu” sau „pentru că eu sunt adult și tu ești copil” a fost folosită de mult timp, dar nu este metoda corectă de a disciplina copiii.

Aceasta îi face să simtă că opiniile lor nu contează doar pentru că sunt mici. În loc de asta, explică-le de ce vrei să facă ceva într-un anumit fel.

SURSA FOTO: freepik.com @kocamir

„Locuiești sub acoperișul meu, așa că respecți regulile mele”

Aceasta este o afirmație pe care mulți părinți o folosesc. Astfel de afirmații îi pot face pe copii să se simtă inconfortabil în propria casă și le pot crea anxietate pe lângă suferința emoțională.

În schimb, poți spune: „Cunoști regulile familiei noastre, nu uita să le respecți.”

„Așa am fost crescut/ă”

Deși învățăm multe din modul în care am fost crescuți, este limitativ să respingi cererile copilului sau să îi condamni acțiunile spunând „așa am fost crescut”.

În loc de asta, explică-i de ce simți într-un anumit fel, în loc să „închizi” discuția cu această afirmație. Poți folosi exemplul părinților tăi, dar nu ar trebui să fie argumentul principal.

În schimb, poți spune: „Nu cred că este o idee bună să faci asta. Părinții mei îmi spuneau să aștept ca adulții să termine de vorbit înainte de a interveni.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele 7 reguli de aur pentru elevi. Părinți, învățați-i să le respecte ca să devină copii de succes! / FOTO: freepik.com @alexgrash

Cele 7 reguli de aur pentru elevi. Părinți, învățați-i să le respecte ca să devină copii de succes!

Numele străbunicilor noștri, din anii 1920, care revin la modă în România / FOTO: freepik.com @galitskaya

Numele străbunicilor noștri, din anii 1920, care revin la modă în România

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Ghid pentru orele de studiu ale copilului, în funcție de vârstă. Aflați cât timp ar putea și ar trebui să învețe sau să își facă temele elevii / FOTO: freepik.com @
prostock-studio

Ghid pentru orele de studiu ale copilului, în funcție de vârstă. Aflați cât timp ar putea și ar trebui să învețe sau să își facă temele elevii

pixel