Ai grijă cât de repede îi spui „NU” copilului tău! Cum să corectezi comportamentul fără a-l face să se simtă respins
Data publicării:
Tuturor copiilor ar trebui să li se spună „NU” în anumite momente (cum ar fi pentru a-i împiedica să se rănească sau să facă ceva nepotrivit ori periculos), însă este important să fii atent să nu folosești prea des acest cuvânt. 

Dacă spui „nu” prea frecvent, copiii vor ajunge să-l ignore, iar impactul lui se va pierde, ceea ce poate duce la frustrare din partea ta. Mulți părinți reacționează cu „nu” prea repede, fără să reflecteze sau să ia în considerare o formulare pozitivă pentru a comunica cu copiii lor.

Un copil care aude prea des cuvântul „nu” „nu te urca pe scaun”, „nu-ți lovi fratele/sora”, „nu face asta” etc. – va înceta să mai reacționeze la această comandă.

În plus, copiii nu doar că pot ignora acest „nu”, ci chiar se pot răzvrăti, mai ales dacă sunt impulsivi.

De ce părinții spun „nu” atât de rapid?

Adesea, răspunsul vine din frică, îngrijorare sau dorința de a controla situația. Totuși, părinții înțelepți știu când este potrivit să spună „nu” și când este mai bine să respire adânc și să răspundă afirmativ sau într-o manieră pozitivă.

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Schimbă „nu” cu o formulare pozitivă


În multe situații, modul în care le comunici copiilor poate influența considerabil răspunsul lor și chiar îmbunătăți relația cu tine. În plus, o abordare pozitivă poate preveni conflictele inutile.

De exemplu, dacă copilul tău vrea să iasă la joacă, dar trebuie să-și termine temele și treburile casnice, în loc să spui: „nu, nu ieși să te joci”, poți formula pozitiv: „fă-ți temele și treburile casnice, iar după ce termini, poți ieși la joacă.” Astfel, copilul va simți că are un anumit control asupra situației, fiind mai puțin frustrat și mai cooperant.

Același principiu se aplică și atunci când copiii sunt mai mici și fac lucruri nepotrivite sau periculoase. De exemplu, în loc să spui: „nu te urca pe scaun!”, spune „coboară de pe scaun.” Sau, în loc de „nu o lovi pe sora ta”, încearcă: „joacă-te frumos cu sora ta.”

Copiii trebuie să înțeleagă mereu ce se așteaptă de la ei; pentru ca mesajul să fie bine primit și acceptat, este esențial ca el să fie formulat pozitiv.

SURSA FOTO: freepik.com @dekazigzag

Acordă mai multă atenție comportamentului pozitiv al copilului tău

E posibil să folosești „nu” atât de des deoarece te concentrezi doar pe comportamentele „rele” ale copilului și ești mereu preocupat să previi eventualele greșeli.

Dar cum ar fi dacă ai începe să acorzi mai multă atenție comportamentului pozitiv?

Asta nu înseamnă că ignori aspectele negative și te axezi doar pe cele pozitive – ar fi o abordare iresponsabilă. Însă nu trece cu vederea lucrurile bune pe care le face copilul tău. Dacă te focusezi doar pe ceea ce e „rău”, ai putea afecta echilibrul întregii vieți de familie.

Este important să observi zilnic aspectele pozitive. Atunci când observi că un copil face ceva bine, oferă-i o laudă sinceră. Subliniază comportamentele dezirabile și învață-l ce este așteptat, nu doar ce este de evitat.

Fericirea și râsul ar trebui să fie pietrele de temelie ale oricărei familii, lăsând conflictele doar pentru momente specifice (care, uneori, sunt și ele necesare).

Încearcă să petreci timp de calitate cu copiii, să desfășurați activități împreună, să fiți cu adevărat prezenți în familie. Astfel de momente care te ajută să te conectezi cu adevărat cu copiii vor aduce armonie și bucurie în viața voastră.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel