Ai impresia că al tău copil, pe măsură ce a crescut, a dezvoltat o formă de furie față de tine? Iată trei cauze care stau în spate, conform unui psiholog
Data publicării:
Simți că, pe măsură ce copilul tău a crescut, a dezvoltat o formă de furie față de tine? Este posibil ca relația voastră să fie afectată de una dintre aceste trei probleme. 

Pe măsură ce copiii cresc, uneori își exprimă nemulțumirea față de părinți în mod direct, iar pentru aceștia din urmă poate fi foarte dificil să înțeleagă cauzele acestei furii.

Într-un articol publicat în Psychology Today, psihologul Jeffrey Bernstein identifică trei motive principale pentru care copiii adulți pot ajunge să simtă furie față de părinți.

Citește și Cercetare Stanford: Mamele ar trebui să se bucure atunci când copiii lor nu le mai ascultă! Scanările creierului lor au arătat motivul

Povara așteptărilor nesatisfăcute

Primul motiv pe care îl menționează psihologul este povara așteptărilor nesatisfăcute, ilustrată prin exemplul Lisei și al fiicei sale, Emma.

„Lisa a avut întotdeauna mari speranțe pentru Emma și a încurajat-o să urmeze o carieră în medicină. Însă Emma avea o pasiune pentru arte.

În copilărie, Emma s-a simțit obligată să se conformeze așteptărilor mamei sale (...). Furia Emmei față de Lisa provine din anii în care s-a simțit neînțeleasă și nesprijinită (...) Furia Emmei este un mecanism de apărare pentru a-și proteja stima de sine și independența, explică psihologul.

Traumele persistente din copilărie

În al doilea rând, Jeffrey Bernstein se concentrează pe traumele persistente din copilărie, oferind ca exemplu relația dintre James și tatăl său, Robert.

„James a crescut într-o familie în care tatăl său, Robert, era distant emoțional și adesea critic. Robert credea că, împingându-l pe James să fie puternic și autosuficient, îl va pregăti mai bine pentru provocările maturității.

Totuși, această abordare i-a creat lui James sentimentul de a fi neiubit și inadecvat (...). Ca adult, James își manifesta adesea furia față de tatăl său.

Deranjat de această furie, Robert nu înțelegea că ea își are rădăcinile în copilărie. James nu a simțit niciodată că își poate exprima adevăratele sentimente față de tatăl său, iar durerea și resentimentele acumulate s-au transformat în furie”, explică psihologul.

Acesta îi sfătuiește pe părinții aflați într-o situație similară cu cea a lui Robert să aibă discuții deschise cu copiii lor, chiar dacă aceste conversații pot fi uneori foarte dificile.

Nu lăsa conflictele să preia controlul

În cele din urmă, Jeffrey Bernstein menționează conflictele nerezolvate ca o posibilă cauză a furiei copiilor adulți față de părinții lor.

Psihologul oferă ca exemplu relația dintre Laura și fiul ei, David.

„Laura și fiul ei, David, au avut întotdeauna o relație strânsă, dar lucrurile au început să se schimbe când David s-a căsătorit. Laura nu se înțelege cu soția lui David, Sarah, iar această tensiune a creat o ruptură între mamă și fiu.

În timp, dezacordurile minore s-au transformat în certuri aprinse, iar David s-a simțit adesea obligat să aleagă între mama lui și soția lui.

Furia lui David față de Laura este alimentată de loialitatea față de ea și de frustrarea cauzată de acest conflict continuu”, explică specialistul.

El o sfătuiește pe Laura, precum și pe alți părinți aflați într-o situație similară, să respecte limitele fiului și să încerce să îmbunătățească relația cu nora.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...


Top citite
Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel