Ai sub 18 ani și vrei să muncești? Locuri de muncă pentru minori şi ce spune legea din România
Data publicării:
Dacă încă nu ai împlinit 18 ani și vrei să te angajezi, ar trebui să cunoști ce spune legea din România despre acest aspect pentru a nu te trezi într-o situație neplecută.

După cum știm există mulți tineri care nu au ajuns la vârsta majoratului, dar care, cel puțin pe perioada vacanței estive doresc să muncească pentru a-și ocupa timpul liber și pentru a avea un venit propriu.

De fapt, în toate ţările occidentale, angajarea minorilor, în special la joburile part-time, este o practică destul de des întâlnită:

Atât tinerii cât și angajatorii trebuie însă să cunoască prevederile legislative privind angajarea minorilor. 

Unde te poţi angaja începând de la 15-16 ani

Trebuie să știi că vârsta minimă de angajare în România este 16 ani: Art 13 din Codul Muncii arată că o ”persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani”.

La vârsta de 15 ani, un minor poate primi bani dacă este: actor, figurant, cântăreț, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural- educativ sau artistic, în teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, dar și orice alte concursuri sau activități de scenă și pentru filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio și televiziune, cu sau fără scopuri publicitare, model la sedințe foto, cu sau fără scopuri publicitare, figurant sau model la prezentări de modă, sportiv profesionist în sportul de performanță, potrivit legii.

Condițiile obligatorii in România și Uniunea Europeană

Așa cum am spus mai sus, pentru a munci trebuie să ai împliniți 15 ani, dar numai cu acordul părinților sau al tutorelui legal, conform Articolului 49, din Constituția României. În măsura în care aceștia nu își dau consimțământul pentru angajare, minorul în cauză nu se va putea încadra legal în muncă.

Dacă părinții sau tutorele celor care au 15 ani își vor retrage acordul, acest lucru are ca urmare încetarea de drept a contractului de muncă.

Minorii care au împlinit 16 ani nu au nevoie de acordul părinților sau al tutorelui.

Adolescenții sunt încadrați în baza unui contract de muncă individual iar durata zilei de lucru este de maximum 6 ore şi de cel mult 30 de ore pe săptămână.

Bineînțeles, legea mai prevede că minorii nu pot face munci periculoase, improprii vârstei sau abilităților lor fizice și nu pot munci noaptea.

Cât despre salariu, acesta trebuie să fie cel puțin cel minim pe economie, în condițiile a maximum 30 de ore de muncă pe săptămână. 

Prevederi pentru angajatori

Angajatorii care angajează copii cu vârsta sub 15 ani, trebuie să respecte norme stricte

Durata maximă a timpului de lucru:

- 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână în cadrul unui sistem de formare teoretică și practică sau al unui stagiu într-o întreprindere;

- 2 ore pe zi școlară și 12 ore pe săptămână (dacă legislația națională permite) pentru activități efectuate în timpul semestrelor școlare, în afara orelor de curs;

- 7 ore pe zi și 35 de ore pe săptămână pe o perioadă de cel puțin o săptămână când școala este închisă.

- Copiii de la15 ani în sus pot munci maximum 8 ore;

- 7 ore pe zi și 35 de ore pe săptămână pentru activități ușoare efectuate de copiii care au încheiat învățământul obligatoriu de zi prevăzut de legislația națională.

- Când angajați tineri, trebuie să le asigurați o pauză de cel puțin 30 de minute dacă lucrează mai mult de 4,5 ore. 

- Pentru fiecare interval de 24 de ore trebuie să le asigurați o perioadă minimă de odihnă de 14 ore consecutive, iar la fiecare interval de 7 zile, o perioadă minimă de odihnă de cel puțin 2 zile (consecutive, dacă este posibil).



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Social
Tagurile articolului: codul muncii  legislatie  locuri de munca  monori 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting / FOTO: freepik.com @gpointstudio

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor”

pixel