Ajutați-vă copilul să poată recunoaște un prieten adevărat
Data publicării:
Învățați-vă copilul să înțeleagă cum se comportă prietenii adevărați îl va ajuta să se apere de relațiile toxice. Recunoașterea și acționarea ca un bun prieten îi va permite, de asemenea, să se bucure de frumusețea prieteniei.

Părinții sunt primii prieteni ai copilului. Împărtășesc jocuri și experiențe, dar este firesc ca pe măsură ce cresc să stabilească noi relații: colegi de școală, copii din cartier, colegi din familie. Cum să-l ajuți să distingă un prieten adevărat și să trăiască o experiență emoțională de creștere?

Provocarea începe în jurul vârstei de al patrulea sau al cincilea an, când copilul începe să-și dezvolte una dintre cele mai importante abilități sociale: să învețe să aibă prieteni adevărați și să-i păstreze. Următorul pas va fi să înveți să recunoască când o prietenie devine o sursă de bucurie sau de tristețe.

A-l învăța despre valoarea prieteniei de la o vârstă fragedă este una dintre sarcinile importante ale unui părinte. Mai ales dacă vrem ca legăturile de prietenie să aibă potențialul de a-l face fericit.

Iată cum să-ți ajuți copilul  să distingă un prieten adevărat. 

Ajutați-vă copilul să distingă un prieten adevărat

Ar putea părea evident să credem că prietenia ar trebui să fie o experiență pozitivă. Dar știm că nu este întotdeauna cazul, iar copiii trebuie să înțeleagă asta. Dacă nu trăiesc în acest fel, ceva nu este în regulă.

Cei mici trebuie să învețe de la început cine este un prieten adevărat și că prietenia este una dintre modalitățile de a-și exprima afecțiunea.

Nu putem alege prieteniile copiilor noștri. Mai ales în adolescență, când împărtășești tot felul de interese cu prietenii tăi și aceștia devin cele mai importante figuri din viața lor.

În schimb, ceea ce putem face este să-i ghidăm astfel încât să știe să construiască relații valoroase, în care să prevaleze respectul și sinceritatea.

Încearcă să-i propui fiului tău, fără a insista prea mult, să verifice dacă prietenii lui îndeplinesc următoarele cerințe. Este o modalitate de a distinge, singuri, prietenii sinceri de cei care nu sunt.

Un prieten bun…

El este mulțumit de succesele tale și te sprijină în momentele dificile. Sărbătorește când obții votul pe care l-ai sperat sau când marchezi un gol. El este aproape de tine dacă ceva te îngrijorează și te încurajează.

Te ajută dacă ai nevoie. Nu te tratează rău. E drăguț, nu te ridiculizează și nu-ți ridiculizează ideile.

El este sincer. Îți spune sincer ce crede și nu își schimbă caracterul atunci când te aștepți mai puțin. Se ține departe de conflicte și nu râde de alții. El este loial și constant. Chiar dacă lupți, știi că nu-i vei pierde prietenia.

Râde și se distrează cu tine. Nu este gelos pe alți prieteni. Prieteniile care nu admit alți oameni tind să fie toxice.

Îți respectă ideile și te lasă să vorbești. Chiar dacă nu este de acord, el prețuiește valorile tale. Nu te obligă să faci ceea ce nu vrei. Dacă nu vrei să mergi la o petrecere, să consumi alcool sau droguri, respectă deciziile fără a te judeca.

Copilul tău poate fi sigur că, dacă cel puțin un prieten îndeplinește jumătate din aceste cerințe, are în față o prietenie importantă.

Cum să-ți ajuți copilul să depășească prieteniile toxice

Ca în orice relație, comunicarea este importantă. Pentru a-ți ajuta copilul să facă față și să depășească o prietenie toxică, comunicarea este esențială. În primul rând, ascultă-l cu răbdare. Urmează cu el călătoria emoțională care îl face să se simtă în conflict. A exprima deja emoțiile este un gest eliberator.

Ajutați-vă copilul să-și mențină stima de sine. Una dintre modalități este să-l stimulezi să devină pasionat de alte activități care îi permit să se alăture altor grupuri de prieteni.

Trebuie să-i ghidăm astfel încât să învețe să se orienteze în relațiile pe care le țes. Acest lucru îi va ajuta să câștige stabilitate și să facă față mai bine problemelor adolescenței.

A fi un prieten bun pentru a ști să deosebești un prieten adevărat

Poetul și filozoful american, Ralph W. Emerson, a spus că singura modalitate de a avea un prieten bun este să fii unul. Este un bun punct de plecare pentru a vă ajuta copilul să distingă un prieten adevărat.

Dacă îi tratezi bine pe ceilalți, arăți calitățile unui prieten adevărat și ești corect, cei mai buni oameni sunt atrași de tine. Așadar, este foarte probabil să-și atragă și un prieten bun către sine.

Copiii care primesc atenție și îndrumare de la părinți au mai multe șanse să identifice prietenii sincere și să construiască relații rezistente la foc, pline de experiențe pline de satisfacții.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii  prietenie  relatii  socializare 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel