Alternativa la pedeapsă care ar fi mai eficientă în stabilirea regulilor pentru copil. Un studiu a descoperit câteva strategii de parenting care funcționează!
Data publicării:
Cine nu și-a pierdut niciodată controlul în fața numeroaselor reguli și sfaturi privind educația copiilor? De multe ori ne simțim neputincioși când copiii noștri depășesc limitele pe care le-am stabilit. Iată o alternativă la pedeapsă, propusă de un expert, pentru a impune regulile cu blândețe: interiorizarea. 

Creșterea unui copil este o provocare constantă. Psihologul Cara Goodwin dezvăluie în Psychology Today o metodă eficientă de a stabili reguli și disciplină fără a apela la pedepse.

Potrivit acestui expert, este vorba despre o schimbare de perspectivă și atitudine: în loc să ne concentrăm pe a-i convinge pe copii de necesitatea respectării regulilor pentru a evita probleme, ar trebui să ne gândim pe termen lung. Scopul este să-i ajutăm pe copii să înțeleagă și să interiorizeze profund valoarea respectului și bunătății în comportamentul lor.

Citește și Modurile corecte de a crește copii cu „valori mari”. „Unii psihologi cred că sunt imposibil de predat, dar, atunci, cum le pot învăța micuții?”

Cum ne putem ajuta copiii să internalizeze regulile?

SURSA FOTO: freepik.com @kuprevich

Un studiu recent a descoperit ce strategii parentale ajută copiii să internalizeze eficient regulile. Obiectivul este să-i responsabilizăm, ajutându-i să înțeleagă consecințele propriilor acțiuni.

O strategie deosebit de eficientă constă în aplicarea unor consecințe logice, legate direct de comportamentul copilului: în loc să-l pedepsești trimițându-l la colț, aplică o consecință imediată. De exemplu, confiscă imediat o jucărie dacă aceasta a fost folosită pentru a lovi un frate sau oprește cina dacă micuții se joacă cu mâncarea.

„Pedepsele aleatorii sunt adesea aplicate ca reacție la izbucnirile emoționale ale părinților sau la lipsa de timp. Acestea sunt răspunsuri impulsive, care rar duc la îmbunătățiri de durată”, explică Vanessa Lagardère, psiholog și cofondator al asociației Sur les bancs de l’école, conform psychologies.com.

„În schimb, o consecință logică și imediată îi permite copilului să înțeleagă mai bine, fără a percepe răspunsul părintelui ca fiind nedrept, chiar dacă simte frustrare. Astfel, copilul va reflecta asupra comportamentului său și va încerca să-l ajusteze data viitoare pentru a evita o nouă confruntare, căutând un echilibru câștig/câștig.”

Vezi și Cum să-ți faci copilul conștient de consecințele acțiunilor sale? Psiholog: „Ca părinte poate fi complicat să știi cum să procedezi”

Renunță la pedepse și amenințări

SURSA FOTO: freepik.com @bokodi

Stabilind o legătură logică între acțiune și consecință, îți schimbi stilul de educație și treci dincolo de rolul de „părinte controlator”, oferindu-le copiilor mai multă autonomie și implicându-i în reflecția asupra propriilor acțiuni.

Renunțând la pedepse și amenințări, îi poți ajuta pe copii să interiorizeze regulile cu blândețe. De fapt, psihologul Cara Goodwin subliniază că numeroase studii arată că emoțiile negative, precum furia sau frica, nu favorizează interiorizarea regulilor.

În schimb, empatia le permite copiilor să integreze aceste norme mai ușor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik @ itsnaeem

Fă-ți copilul să iubească școala și învățarea: Metodele pedagogilor de la Harvard pentru a stimula interesul acestora

Expertă în parenting și mamă a trei copii: „Lucrul nr. 1 pe care părinții uită să-i învețe pe copiii din această generație!” / FOTO: freepik.com @sherry

Expertă în parenting și mamă a trei copii: „Lucrul nr. 1 pe care părinții uită să-i învețe pe copiii din această generație!”

Adevăruri dure despre școală. Nimeni nu vrea să le știe, dar toată lumea le va accepta în cele din urmă / FOTO: freepik.com @pozdnikovklinker-1

Adevăruri dure despre școală. Nimeni nu vrea să le știe, dar toată lumea le va accepta în cele din urmă

Părinții cu aceste obiceiuri nu sunt apropiați de copiii lor adulți / FOTO: freepik.com@freepik

Părinții cu aceste obiceiuri nu sunt apropiați de copiii lor adulți

pixel