10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
În perioada Covid-19, cercetările legate de animalele de companie și copii au arătat că beneficiile „măsurate” în teren de cercetători indică toate faptul că starea de spirit dar și bunăstarea psihologică a celor mici au avut o influență puternică din partea prietenilor cu patru picioare.
În acest sens, nu doar terapia cu animale de companie, care are și avantajele sale incredibile, ci și viața de zi cu zi trăită cu un câine, o pisică sau alte animale promovează învățarea și dezvoltarea psihologică, precum și o bună dispoziție.
O spun diverse cercetări științifice, având în vedere că de zeci de ani cercetătorii și educatorii susțin importanța construirii unei prietenii cu animalele, a unei relații de egalitate cu cele care se creează la școală sau în alte contexte.
Potrivit cercetării Pets and Children, publicate în Academia Americană de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului, animalele de companie reprezintă un sprijin incredibil pentru copiii de toate vârstele, chiar și pentru nou-născuți. Și nu doar cățeii care transmit și tandrețe și un sentiment de protecție, ci și animale precum iepurii, pisicile, țestoasele îl ajută pe cel mic să-și asume responsabilitatea. Pe scurt, ei învață experiența frumoasă de a „a avea grijă” de cineva.
Potrivit acestei cercetări, beneficiile psihologice de a avea un animal de companie acasă sunt nenumărate. Iată cele mai importante identificate de cercetători:
- Animalele de companiei pot fi confidenții copiilor de toate vârstele.
- Animalele de companie dau multe „lecții” despre sensul vieții nu doar conceptual, ci și fiziologic: prin ele părinții pot explica reproducerea, accidentele, moartea și pierderea.
- Ele pot ajuta copiii să-și dezvolte simțul responsabilității.
- Ele ajută copiii să se conecteze cu natura.
- Îi ajută pe copii să recunoască și să cultive respectul față de ceilalți.
Cercetarea „Companion Animals and Child/Adolescent Development: A Systematic Review of the Evidence” publicată în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică este poate cel mai aprofundat studiu care, din punct de vedere al științei și pedagogiei, răspunde la întrebarea:
Studiul explorează diferite aspecte pentru diferite grupe de vârstă, de la copii până la adolescenți, din multe puncte de vedere, în special cel comportamental și emoțional.
În ceea ce privește emoțiile, cercetătorii au evidențiat legătura evidentă dintre animalele de companie, copii (sau tineri) și beneficiile asupra dezvoltării stimei de sine și acceptării singurătății.
În plus, el a găsit, de asemenea, corelații între animale și gestionarea anxietății, stresului și depresiei la copii. În special, potrivit oamenilor de știință, ar fi oxitocina, care se dezvoltă în relația cu animalul dvs. de companie pentru a juca un rol decisiv în reducerea stresului.
Printre beneficiile extrapolate dintr-o mare varietate de studii publicate în ultimele două decenii se numără:
- dezvoltarea atașamentului
- dezvoltarea emoționalității, capacitatea de a recunoaște emoțiile
- dezvoltarea capacităţii de a crea o relaţie de stimă şi afecţiune
- dezvoltarea stimei de sine
- dezvoltarea integrității personale
- dezvoltarea autoacceptării
- capacitate puternică de rezistență
Adesea alegerea părinților pentru un animal de companie cade pe câini, însoțitorul patruped prin excelență. Tot în acest caz cercetările legate de explorarea beneficiilor acestei relații sunt irosite, dar cea mai interesantă este cea publicată în Nature, efectuată pe 1646 de familii: cercetările au arătat că cei mici care au un câine au mai puține probleme cu semenii lor din punct de vedere social și abilități mai mari de rezolvare a problemelor.
Emoțiile pozitive sunt adesea asociate cu a avea un câine, mai ales atunci când sunt legate de relația pe care animalele de companie o au cu copiii, ceea ce îi face pe părinți mai siguri.
A avea un câine și a interacționa cu el prin joacă sau activitate fizică poate deveni un mecanism important pentru dezvoltarea și recunoașterea emoțiilor.
Studiul explorează diferite aspecte pentru diferite grupe de vârstă, de la copii până la adolescenți, din multe puncte de vedere, în special cel comportamental și emoțional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...