Apneea în somn la copii: simptome și consecințe
Data publicării:
Poate exista o problemă de sănătate în spatele copilului care sforăie și udă patul. Apneea în somn nu apare doar la adulți, ci și copiii suferă de ea, iar efectele ei sunt grave.

Apneea în somn la copii este o afecțiune respiratorie care necesită atenția noastră. Atât de mult încât, conform asociațiilor de pediatrie, are o incidență de 10% în rândul populației infantile. Acest procent poate crește uneori, deoarece în multe cazuri pot exista amigdale sau adenoide mărite în spatele acestei realități.

Prin urmare, deși apneea este o tulburare de somn atât de recurentă în rândul adulților, ea continuă să fie subestimată și astăzi. Mulți presupun că sforăitul este normal și, prin urmare, irelevant. Cu toate acestea, ceea ce sforăiesc suferă sunt stopuri respiratorii scurte, cu tot ceea ce presupune aceasta (lipsa de oxigen la creier, boli de inimă, hipertensiune arterială...).

La copii, această afecțiune poate fi mai gravă decât la adulți. Prin urmare, este esențial ca părinții și îngrijitorii să aibă grijă de calitatea somnului celor mici încă de la început. Se calculează că își face prima apariție înainte de vârsta de 5 ani; in plus, prezinta si alte simptome mai complexe decat cele tipice persoanelor in varsta. 

Apneea în somn la copii, care sunt simptomele?

Apneea în somn la copii este debutul unor episoade continue de insuficiență respiratorie în timpul repausului nocturn. Adică există o obstrucție în tractul respirator superior care durează între 8 și 10 secunde.

Unii copii au o predispoziție atât anatomică, cât și fiziologică la obstrucția căilor respiratorii. Acest lucru le poate împiedica creșterea din cauza lipsei de oxigen. În unele cazuri, ar putea fi în spatele morților subite. Prin urmare, dacă un copil sforăie, este crucial să consultați medicul pediatru.

Pe de altă parte, pe lângă această caracteristică, altele sunt adăugate de obicei la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani:

- Urinări nocturne.

- Epuizare în timpul zilei.

- Lipsă de concentrare.

- Iritabilitate și proastă dispoziție.

- Dureri de cap.

- Transpiraţie.

Tratament potrivit pentru copii

Tratamentul acestei afecțiuni presupune plecarea de la realitatea clinica a copilului. Cu alte cuvinte, vor fi micuți care au nevoie de o operație simplă la amigdale și alții care ar putea avea nevoie să slăbească pentru a-și îmbunătăți respirația. Oricum ar fi, cel mai important lucru este să mergi la medicul pediatru și otolaringolog pediatru pentru a afla cel mai bun tratament.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, ca și în cazul adulților, cea mai utilizată tehnică este tratamentul cu presiune pozitivă a căilor respiratorii (PAP). Constă în dormitul conectat la un aparat care menține traheea deschisă, datorită pompării constante a aerului sub presiune în căile respiratorii ale plămânilor.

În concluzie, să ne amintim încă o dată că sforăitul nu este întotdeauna normal la om. Cunoașterea sursei și respectarea recomandărilor medicale vă poate îmbunătăți calitatea vieții. La copii, această problemă este și mai importantă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: apnee  copii  respiratie  somn 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel