Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Din păcate, viața nu este întotdeauna ușoară sau corectă. Toți indivizii și familiile, la un moment dat, pot trece prin faze dificile care sunt greu de gestionat chiar și de adulți.
Așadar, în încercarea de a păstra inocența și liniștea celor mici, s-ar putea să fim tentați să-i ținem deoparte și să nu împărtășim ceea ce se întâmplă. Cu toate acestea, astăzi vrem să vă spunem de ce este important să nu ascundeți situațiile dificile copiilor.
Sunt diverse experiențe care ne pot pune în fața acestei dileme. De exemplu, o boală gravă, un deces în familie, o concediere, un divorț sau o separare. Pe scurt, situații adverse care pot provoca durere și îngrijorare, dar care afectează inevitabil copiii ca parte a unității familiale.
Cum le putem gestiona fără să le ascundem ceea ce se întâmplă, dar fără să le provocăm un rău inutil? Să aflăm împreună.
În primul rând, este de înțeles că te-ai gândit să ții copiii departe de conflictul în curs. Știm că faci asta cu cele mai bune intenții și în încercarea de a-i salva de suferință. Cu toate acestea, decizia pe care o luați în acest sens vă poate afecta relația cu copilul dumneavoastră și chiar dezvoltarea emoțională a acestuia.
Chiar dacă credem că reținând informațiile îi vom proteja de îngrijorare, adevărul este că putem chiar să înrăutățim situația. Să ținem cont că copiii sunt foarte perceptivi și își vor da seama că ceva se întâmplă.
Minorii vor observa schimbările rezultate din problemă în viața de zi cu zi și în rutina lor. La fel, vor observa și starea de spirit a părinților, care pot fi mai triști, mai iritabili sau mai absenți decât înainte. Poate că nu știu de ce, dar vor ști că totul este diferit acum și asta îi va determina să caute explicații.
Foto: Julia M. Cameron/ Pexels
Prin urmare, în această urmărire, ei pot concluziona că ei sunt cauza problemei și pot dezvolta un mare sentiment de vinovăție.
O legătură sănătoasă și solidă cu copiii necesită încredere din ambele părți. Ascunzându-le adevărul, putem deteriora această încredere. Când află ce se întâmplă și știu că i-am mințit, se pot simți trădați.
Dacă cei mici simt că nu avem încredere în ei pentru a împărtăși adevărul, nici ei nu vor avea încredere în noi.
Pe de altă parte, este important să avem în vedere că nu îi vom putea proteja întotdeauna și că viața le va aduce inevitabil situații complicate. Prin urmare, putem folosi această oportunitate pentru a-i ajuta să-și dezvolte reziliența și să-i învățăm cum să-și gestioneze emoțiile în momentele dificile. Fără îndoială, aceasta va fi o lecție foarte valoroasă de care îi vom lipsi ascunzându-le realitatea.
Trebuie să alegem cuvinte potrivite în funcție de vârsta și maturitatea copilului. Cheia este să spui întotdeauna adevărul, dar să nu oferi informații inutile care ar putea să-i încurce sau să-i copleșească. Cu alte cuvinte, creați o conversație care să-i informeze în mod concret despre ceea ce se întâmplă și cum îi afectează familia și pe ei înșiși.
Alegeți un loc privat și un moment intim în care părinții să poată împărtăși veștile calm și de aproape. Asigurați-vă că copilul dumneavoastră nu este prea obosit, înfometat sau iritabil în acel moment și eliminați toate distragerile, cum ar fi televizorul.
Foto: Kindel Media/ Pexels
Mai mult, mai ales cu cei mici, este important să-i privești în ochi și să le oferi contact fizic, cum ar fi strângerea mâinii.
După ce comunicăm ceea ce se întâmplă, trebuie să le oferim un spațiu pentru a se exprima, poate pentru a pune întrebări despre un aspect care îi îngrijorează sau necesită lămuriri. Dar, mai presus de toate, ca să-și poată exprima emoțiile.
În fine, este bine să-i faceți pe copii să se simtă implicați nu doar în problemă, ci și în soluție. Ascultarea ideilor lor pentru îmbunătățirea situației familiale îi poate face să se simtă valoroși, utili și importanți și le întărește sentimentul de apartenență.
Pe scurt, chiar dacă este dificil să împărtășești copiilor adevărul anumitor situații, este cea mai bună alternativă. Acest lucru le va construi încrederea, le va permite să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lor și va fi o oportunitate de a deveni mai puternici.
Reziliența, optimismul, capacitatea de a te sprijini pe cei dragi, printre altele, sunt strategii indispensabile pentru a face față durerii și adversității de-a lungul vieții. Acesta ar putea fi un moment bun pentru a le transmite copilului dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...