„ASTA arată că bebelușul este pregătit pentru oliță”. Ruxandra Horvath, primul potty trainer din România, atrage atenția asupra unei CAPCANE! / VIDEO
Data publicării:
Ruxandra Horvath, primul consultant certificat în antrenamentul copiilor la oliță din România, a dezvăluit la Părinți Prezenți cum putem observa când micuțul este pregătit să renunțe la scutec. Potrivit expertului, este esențial să fim atenți la semnalele pe care le transmite copilul și să nu grăbim sau să încercăm să trișăm în acest proces.

Horvath subliniază că există semne clare pe care le arată copiii atunci când sunt pregătiți pentru a face tranziția la utilizarea oliței.

„Sunt niște semne pe care le arată copilul și n-ar trebui să grăbim procesul sau să încercăm să trișăm noi părinții încercând să ajutăm copilul să renunțe mai repede, ci pur și simplu să îi dăm voie să se dezvolte natural, în ritmul propriu și să așteptăm exact momentele în care acesta este capabil să susțină acest proces de renunțare la scutec și învățare a mersului la oliță. Trebuie să fie pregătit și din punct de vedere fizic, să fie pregătit și din punct de vedere cognitiv, dar și emoțional. E un cumul de factori pe care ar trebui să-l îndeplinească copilul în momentul în care este eliminat scutecul.

Cele mai cele mai evidente semne sunt acelea în care copilul realmente cere eliminarea scutecului, este deranjat de prezența lui sau de cum își resimte corpul atunci când scutecul este plin. Un alt semn ar fi faptul că frecvența între urinării începe să fie de două ore sau puțin mai mult de două ore. De ce urmărim acest lucru? Pentru a ne da seama de capacitate vezicii urinare și pentru a putea să eliminăm scutecul pe întreaga perioadă a zilei, inclusiv la somnul de prânz, ca să susținem ceea ce spunem, să trimitem mesaje cât se poate de clare și de consecvente către copil. Atunci când oscilăm, îl debusoluăm pe cel mic. Acestea sunt cele mai importante semne, cele care cântăresc cel mai mult.

Dar, bineînțeles, faptul că arată interes pentru ceea ce se întâmplă la baie, faptul că cere să stea pe vasul de toaletă sunt alte semne importante”, a spus Ruxandra Horvath la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Ruxandra Horvath: „Conform studiilor, semnele nu apar mai devreme de 1 an și 6 luni”

În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, Ruxandra Horvath a evidențiat că, conform studiilor, aceste semne nu apar mai devreme de 1 an și 6 luni. Astfel, renunțarea la scutec nu ar trebui să fie anticipată înainte de această vârstă, ci ar trebui să se desfășoare în intervalul cuprins între 1 an și 6 luni și 2 ani.

„Conform studiilor, nu mai devreme de 1 an și 6 luni. Deci, n-ar trebui să existe această renunțare la scutec mai repede de un 1 an și 6 luni, ci între 1 an și 6 luni și 2 ani. Din practică, cei mai mulți dintre copii sunt pregătiți să renunțe la scutec între 2 și 3 ani”, a punctat primul consultant certificat în antrenamentul copiilor la oliță din România.

Primul potty trainer din România: „Cea mai mare capcană, în momentul în care se depășește vârsta de 3,5 ani, este atașamentul față de scutec”

Experta susține că există copii care devin pregătiți să renunțe la scutec la vârsta de 3 ani, iar decizia de a interveni sau nu depinde de circumstanțe. Ruxandra Horvath a atras atenția asupra unei capcane specifice – atașamentul persistent față de scutec după vârsta de 3,5 ani. Copiii care trăiesc zilnic cu prezența scutecului pot considera această practică ca fiind normală și naturală, iar pentru unii, poate deveni chiar o extensie a corpului lor.

„Depinde foarte mult de situație. Sunt copiii care devin pregătiți la 3 ani. Cea mai mare capcană, în momentul în care se depășește vârsta de 3,5 ani, este atașamentul față de scutec. Trăind în fiecare zi cu prezența scutecului și avându-l acolo, se adâncește această normalitate pentru copil, este natural, este normal să folosească scutecul pentru că-l are din prima zi de viață, e acolo, a fost în regulă pentru toată lumea și este practic, uneori pentru unii copii, exact o extensie a corpului. Momentul în care această folosire a scutecului se întinde pe durata a 3,5 ani spre 4 ani, dorința copilului de a avea scutecul non-stop este tot mai mare și implicit renunțarea va fi tot mai dificilă”, a explicat Ruxandra Horvath.

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel