Astăzi are loc cea de-a doua probă e examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă
Data publicării:
Emoții pentru elevii care susțin a doua probă a examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, la istorie sau matematică, în funcție de profil.

Mii de candidați susțin marți a doua probă scrisă a Bacalaureatului 2024 de toamnă, potrivit calendarului de examen. Aceștia primesc subiecte la matematică sau la istorie, în funcție de specializarea urmată în liceu. Proba începe la ora 9, moment din care sunt 3 ore la dispoziție pentru rezolvarea cerințelor.

Bac 2024 – sesiunea de toamnă continuă marți, 20 august, cu proba obligatorie, miercuri – cu proba la alegere și joi cu proba la limba maternă pentru candidații aparținând minorităților naționale, potrivit calendarului de examen. Primele rezultate vor fi publicate pe 26 august, iar cele finale pe 30 august.

Candidații intră în săli până la ora 08:30, pe baza unui act de identitate – carte de identitate sau pașaport. Pentru depozitarea obiectelor personale cu care au venit la examen și pentru depozitarea oricăror materiale interzise, candidații sunt îndrumați de membrii comisiilor de examen din centrul lor de examen către o sală dedicată unde le pot preda până la terminarea probei.

Luni, 19 august, la proba scrisă la Limba română, au fost prezenți 14.853 de candidați din totalul celor 17.541 de candidați înscriși pentru a o susține, a transmis Ministerul Educației. Asta înseamnă peste 2.600 de absenți și o rată de participare de 84,7%.

Candidații au avut la subiectul al III-lea de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte despre poezia lui Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu, la uman. George Bacovia și Mihai Eminescu au picat pentru candidații absolvenți de real, potrivit Edupedu.ro.

Schimbări la Bacalaureat 2025

Examenul de Bacalaureat 2025 în urma să înceapă cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie, iar probele scrise ar putea să se desfășoare începând de pe 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă. Datele propuse de Ministerul Educației au fost anunțate de instituție luni, într-o postare pe Facebook.

Mai exact, probele de competențe ar urma să se susțină pe 27 ianuarie – 5 februarie. Probele de competențe s-au mai susținut în iarnă o singură dată în istoria recentă, pentru examenul de Bacalaureat 2018, potrivit Edupedu.

Probele scrise ar urma să înceapă cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, arată o analiză Edupedu.ro. Proba la limba română scris este programată în calendarul în stadiu de proiect pe 10 iunie, urmată de celelalte probe consecutiv.

Noutatea este faptul că elevii își vor putea vedea lucrările înainte să depună contestațiile. Mai exact, ar urma să aibă alocate zilele de 19-20 iunie pentru vizualizare, după ce pe 18 iunie se afișează rezultatele inițiale BAC 2025. Dacă depun contestații, absolvenții de liceu își vor afla notele finale pe 27 iunie.

O altă noutate este astfel faptul că examenele ar urma să se susțină atât pentru absolvenții de clasa a VIII-a, cât și pentru cei de liceu, până la terminarea lunii iunie 2025, mai scrie în anunțul Ministerului Educației. Asta – după solicitările venite în acest an în care examenele s-au susținut pe perioade de caniculă, în multe școli care nu au climatizare.Schimbarea datelor cât mai devreme în anul școlar a fost anunțată ca efect al schimbărilor climatice. Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit recent la Guvern despre schimbarea calendarelor de examene „în aşa fel încât să nu mai fi în iulie cu ele, pentru că nu ducem”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel