Sfânta Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului. Care sunt tradiţiile: cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi și li se poate întâmpla ASTA
Data publicării:
Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului, prăznuită de către Biserica Ortodoxă pe 8 septembrie, este cunoscută în popor și sub denumirea de Sf. Maria Mică. Această sărbătoare marchează venirea pe lume a Fecioarei Maria.

Această zi simbolizează cifra veșniciei și ne amintește de chemarea noastră către Împărăția lui Dumnezeu. Maica Domnului este preamărită de Biserică pentru că a dat trup Fiului lui Dumnezeu prin lucrarea Sfântului Duh.

Cinstirea ei este superioară celei a sfinților și îngerilor, însă nu o egalează sau depășește pe cea acordată lui Dumnezeu, potrivit crestinortodox.ro.

Citește și „Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria”

O tradiţie populară cunoscută sub denumirea de „Cozonacul Maicii Domnului” spune că în ajunul sărbătorii Sf. Maria Mică,  persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide și să-l rumenească în cuptor.

Tot în această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Maicii Domnului şi împart din fructele toamnei pentru cei adormiţi.

Totodată, de sărbătoarea cu cruce roşie Naşterea Maicii Domnului vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.

Mai mult, cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.

Ce nu se face de Nașterea Maicii Domnului

Sursa foto: freepik.com@ckybe

De sărbătoarea cu cruce roşie Sf. Maria Mică există mai multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pe care credincioșii le respectă cu sfinţenie.

În tradiția populară, se spune că în ziua de Sf. Maria Mică nu este bine să lucrezi, mai ales la câmp sau în gospodărie. Oamenii cred că nerespectarea acestei reguli poate aduce ghinion sau boli. De asemenea, nu se face curățenie, nu se spală rufe și nu se fac alte activități care implică efort fizic.

O altă superstiţie populară se referă la tunsul părului și la tăierea unghiilor. Se spune că aceste aduc pagubă și nefericire dacă sunt făcute în ziua de 8 septembrie, de Sf. Maria Mică. În anumite zone ale ţării, oamenii evită să împrumute obiecte sau bani, crezând că, astfel, își pot pierde norocul.

De sărbătoarea Sf. Maria Mică, în multe comunități rurale se organizează hramuri și târguri.

Bisericile își sărbătoresc hramul, iar credincioșii merg la slujba specială pentru a se ruga și a aprinde lumânări în cinstea Maicii Domnului.

Sursa foto: freepik.com@freepik

Potrivit tradiţiei populare, un alt obicei întâlnit de sărbătoarea cu cruce roşie Naşterea Maicii Domnului este pregătirea unor bucate speciale, care sunt apoi împărțite cu cei nevoiași. Se crede că această faptă bună aduce binecuvântare și protecție din partea Maicii Domnului pentru cei care o practică.

Mai mult, se mai obișnuiește să se ofere flori sau fructe proaspete la biserică, acestea simbolizând recunoștința pentru roadele pământului.

Maria - nume creștin

Vezi și „Semnificația numelui Maria”

Maria este unul dintre cele mai întâlnite şi mai frumoase nume, deoarece astfel s-a numit Maica Domnului, Fecioara Maria, mama cea după trup a Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos.

Maica Domnului este pentru creştini icoana dragostei fără sfârşit, ea rugându-se fără încetare pentru noi, oamenii. Este o pildă vie de sfinţenie, de bunătate şi smerenie.

Sărbătorile cele mai importante închinate Maicii Domnului sunt: Naşterea Maicii Domnului (numită popular Sfânta Maria mică) - 8 septembrie; Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 21 noiembrie; Bunavestire - 25 martie; Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sfânta Maria mare) - 15 august.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Blue Monday - Cea mai tristă zi din an. Iată de ce!

La începutul fiecărui an, a treia zi de luni din...



Cele mai noi articole

Cum să previi astmul la copii

De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...

Este recomandat să le scoți amigdalele copiilor?

Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel