Atrezia de căi biliare. Dr. Laura Bălănescu explică cum apare boala și ce tratament există. „Ar trebui ca părinții să fie foarte atenți la ASTA”
Data publicării:
În cadrul emisiunii  Academia de Sănătate, a cărei invitat a fost doctor Laura Bălănescu, s-a vorbit despre Atrezia de căi biliare -  cum apare boala și ce tratament există.

Atrezia de biliare este o malformație a căilor biliare extra hepatice, sunt fibroza te aceste căi, iar ele nu mai realizează transportul bilei care se produce în ficat către tubul digestiv.

Această lipsă a căilor biliare extra hepatice va duce inevitabil către ciroză biliară, care ulterior se va decompensa și se va ajunge la insuficiență hepatică, explică Dr. Laura Bălănescu, la Academia de Sănătate, emisiune realizată de Dc News. Dr. Laura Bălănescu, UMF Carol Davila București, șefa secției chirurgie pediatrică de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

„Este extrem de import diagnosticul cat mai precoce. Să nu se întârzie pentru ca cu cat se pune diagnosticul mai devreme, cu atât toată succesiunea de intervenții chirurgicale și de management și de îngrijire a acestor pacienți este mult mai ușoară și mai bună.

Dacă diagnosticul se pune în timp util se poate realiza prima intervenție care poartă denumirea de intervenție Kasai, ea practic înseamnă înlocuirea acelor căi biliare extra hepatice care sunt hibrozate cu  un sistem de tub digestiv care va aduce în placa hilară, la nivelul ficatului, se preia de acolo bila și să o aducă în tubul digestiv”, a explicat dr Laura Bălănescu.

Citește și „Dr. Laura Bălănescu, despre chirurgia pediatrică: ”Ca anul acesta așa multe traume nu am mai avut de multă vreme”

Dacă această intervenție kasai este realizată într-un timp util, pacientul are șanse să supraviețuiască cu ficatul nativ 7-8-9-10-11 ani și să se îndepărteze de momentul transplantului hepatic. 

La ce ar trebui să fie părinții atenți

„Ar trebui ca părinții să fie foarte atenți la aspectul scaunului și al urinii. Cum arată ochii: dacă acel alb începe să bată spre galben, scaunul este cu tentă din verde spre galben spre alb, iar urina este din ce în ce mai colorată până ajunge la așa numita culoare care seamănă cu berea, adică este din ce în ce mai închisă la culoare.

Toate acestea sunt semne de alarmă și care fac părinții să vină cu copilul la spital.

Specialiștii trebuie să-i trimită la o ecografie abdominală, ecografia fiind prima care trage primul semnal de alarmă, ca nu se vizualizează colecistul sau este un ficat cu o structură deja modificată, dar când apar aceste modificări este cam târziu”, a mai precizat dr Laura Bășănescu.

Prevenția începe din perioada fetală. Noi avem un mare avantaj pentru ca s-a dezvoltat foarte mult ecografia din timpul vieții ante natale, RMN-ul care se poate face la fel, ne-a ușurat foarte mult diagnosticul tuturor acestor malformații congenitale, și la noi în țară este în creștere rata de a diagnostica toate malformații congenitale.

“A fost făcut un studiu în care s-a încercat să se pună diagnosticul pentru o tumoră care este specifică perioadei copilului, neuroblastom, dacă să se realizeze controale periodice.

Tomografii sunt extrem de iradiante și fac rău și la îndemâna există această ecografie care este un examen simplu, Ieftin, nu este rău pentru pacient”, a mai spus Dr Laura Bălănescu, în cadrul emisiunii moderată de acad. prof. dr. Irinel Popescu și de jurnalistul Val Vâlcu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?

Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...



Cele mai noi articole

Ce este Sunshine Guilt și cum să o gestionezi la adolescenți

Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...


Top citite
Primii născuți din 2025 Nume clasice și inedite pentru băieți și fete / FOTO: freepik.com@EyeEm

Primii născuți din 2025: Nume clasice și inedite pentru băieți și fete

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor / FOTO: freepik.com@prostooleh

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor

Foto: Freepik@freepik

Poți să spui „nu știu” copiilor? Sfatul specialiștilor

Foto: Freepik@standret

Sacrificiile necunoscute ale copiilor pentru fericirea părinților, potivit psihologului Andreea Șipoteanu Constantinescu

pixel