Au nevoie bebelușii de socializare și la ce vârstă? Iată cum, când și de ce să promovezi creșterea socială și emoțională a bebelușului tău
Data publicării:
Bebelușii se nasc deja cu nevoia de a socializa, fie că este vorba de tine, de un frate mai mare, de un bunic sau de ursulețul lor pufos preferat. În sensul cel mai elementar, socializarea nu trebuie predată pentru că este deja înrădăcinată în micuțul tău încă de la naștere.

Dar, deși a fi în preajma altor bebeluși și copii are unele beneficii atât pentru părinți, cât și pentru bebeluș - fie că este vorba de cursuri, grupuri de joacă sau de îngrijire de zi - nu este nevoie să vă stresați încă despre socializarea copilului dumneavoastră. O mare parte din interacțiunea care este necesară pentru dezvoltarea socială vine în mod natural. 

Ce este dezvoltarea socială în copilăria timpurie?

Bebelușii au nevoie de socializare devreme, dar probabil că o oferiți fără să vă dați seama. Modalitățile de promovare a dezvoltării sociale la bebeluși includ contactul piele pe piele, hrănirea (inclusiv alăptarea), vorbirea cu copilul, ora poveștii și îmbrățișările. Toate acestea vor începe să-l ajute pe micuțul tău să se simtă parte dintr-o comunitate, care în acest stadiu este familia ta. 

Înainte de vârsta de 3 ani, bebelușii obțin cea mai mare parte a angajamentului social de care au nevoie fiind în preajma părinților, fraților și îngrijitorilor lor. De asemenea, bebelușii socializează doar interacționând cu lumea din jurul lor.

Care sunt beneficiile dezvoltării sociale la bebeluși?

Perfecționarea acelor abilități sociale ale bebelușului în copilăria timpurie este o parte importantă a dezvoltării micuțului tău din mai multe motive, inclusiv:

Expunerea la situații noi

Bebelușii se bucură de beneficiul de a fi în preajma altor copii, deoarece învață să se aventureze în medii noi, să se joace cu diferite jucării sau chiar să învețe noi indicii sociale. 

Dezvoltarea limbajului

Cercetările au arătat că interacțiunea părinte-copil sau îngrijitor-copil încurajează dezvoltarea limbajului. Acest lucru este valabil și atunci când un părinte povestește ceea ce face, astfel încât copilul să audă mai multe cuvinte. Acest tip de interacțiune socială este o modalitate importantă de a ajuta la creșterea abilităților verbale și cognitive ale bebelușului. 

Studiile au arătat, de asemenea, că dezvoltarea limbajului crește odată cu interacțiunea față în față. De exemplu, bebelușii sunt capabili să înțeleagă mai bine o a doua limbă individual, decât să o învețe pasiv printr-o înregistrare video sau audio.

Versatilitate didactică

Punerea copilului în diferite situații sociale îl învață să se adapteze, să meargă cu fluxul și să aibă încredere în diferiți îngrijitori. Amintiți-vă, bebelușii sunt bureți care așteaptă să absoarbă noi informații și experiențe.

Construirea stimei de sine

Bebelușii care sunt plasați în alte medii sociale, cum ar fi grădinița, întâlnirile de joacă și cursurile, vor învăța mai repede să aibă încredere în adulți, alții decât părinții lor și să se simtă confortabil în alte medii decât acasă. Punerea bebelușilor în diferite situații sociale le crește și stima de sine. 

 

Cum pot ajuta la dezvoltarea socială a copilului meu?

A oferi dragoste, îngrijire și atenție micuțului tău și modelarea unui comportament social bun sunt cele mai bune modalități de a promova dezvoltarea socială a bebelușului tău.

Puteți juca un rol activ în modelarea unei bune dezvoltări sociale și emoționale și a  empatiei, discutând evenimente din viața reală cu copilul dumneavoastră.

Dacă asistați că un alt copil cade pe terenul de joacă, de exemplu, transformați-l într-un moment de predare. Parcurge evenimentul cu micuțul tău: "Bebelușul a căzut. Când cazi, te doare piciorul dar îți trece”, apoi descrieți modul în care puteți ajuta în astfel de situații și dacă este posibil implicați-vă direct. Acest lucru îi ajută pe cei mici să înțeleagă ce înseamnă să fie conștienți de cei din jur.

Bebelușii și copiii mici pot dezvolta abilități sociale indiferent dacă au frați sau nu, dar copiii care au frați și surori tind să o facă puțin mai repede, deoarece au mai multă expunere. Acestea fiind spuse, a fi copil unic nu împiedică dezvoltarea socială atâta timp cât părinții și îngrijitorii lor fac demersurile necesare pentru a o promova. 

Important de reținut: Întâlnirile și grupurile de joacă, precum și cursurile pentru bebeluși și copii mici, sunt o modalitate excelentă de a explora lumea cu micuțul tău. Dar ele nu sunt esențiale pentru dezvoltarea socială a bebelușului tău.

Abilitățile lui sociale provin în principal din relația pe care o are cu părinții, frații și îngrijitorului

---------------------------------------------------------------------------

Cu mare bucurie vă anunțăm că am lansat canalul nostru de WhatsApp, ParintisiPitici.ro!

Suntem aici pentru a vă oferi informații exacte și practice, menite să vă ajute în minunata aventură a creșterii copiilor. Abonați-vă acum pentru a primi sfaturi utile, idei creative și răspunsuri la întrebările voastre de părinte.

Haideți să învățăm și să creștem împreună!

Urmăriți canalul Parinți și Pitici pe WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029Va8DkdgADTONrCn9kA34

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: abilitati  copii  dezvoltare sociala  parenting 

Articole similare

Acestea sunt cele zece calități ale unei super mame

Calitățile unei super mame nu se învață dintr-o dată și...



Cele mai noi articole

Întrebări pe care să le pui copilului tău dacă este anxios

Dacă ai urmărit Inside Out 2 sau ai citit comentarii...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel