Avertismentul psihologului Gabor Mate - O oră pe smartphone este egală cu un gram de cocaină
Data publicării:
Într-o lume tot mai tehnologizată, utilizarea dispozitivelor digitale de către copii este un subiect din ce în ce mai discutat.

Psihologul Gabor Mate atrage atenția asupra impactului negativ pe care ecranele îl pot avea asupra creierului în curs de dezvoltare al copiilor:

„În primul rând, ecranele în sine afectează creierul, creierul în curs de dezvoltare. Deci, cu cât copiii petrec mai mult timp uitându-se la ecrane, cu atât se epuizează mai mult receptorii de dopamină, iar receptorii de dopamină sunt cei implicați în dependență mai târziu, în circuitul de motivare-incentiv al creierului”.

Cum influențează ecranele atașamentul emoțional

Expunerea excesivă la media digitală poate crea o relație de atașament și dependență față de dispozitive. Gabor Mate subliniază:

CITEȘTE ȘI: Ce este Brain Rot și de ce „putrezirea creierului” amenință copiii: Experții Oxford explică

”Copilul dezvoltă o relație de atașament, de dependență, cu dispozitivul și apoi, pe măsură ce cresc aceasta devine tot mai puternică.

2. Foto: Free... (avertismentul-psihologului-gabor-mate---o-ora-pe-smartphone-este-egala-cu-un-gram-de-cocaina-3_27514700.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Atunci când copiii sunt imaturi și nevoile lor de atașament nu au fost încă satisfăcute, ei pot folosi media digitală pentru a-și satisface nevoile de atașament, care înlocuiește într-adevăr atașamentele emoționale umane. Deci ce se întâmplă pe Facebook? Copiii au prieteni. Copiii își plac reciproc.

Acestea sunt dinamici de atașament, cu excepția faptului că prietenii nu sunt prieteni adevărați, deoarece un prieten adevărat este cineva care te cunoaște cu adevărat intim, te acceptă și te susține și îți dorește ce e mai bun pentru tine.

CITEȘTE ȘI: Specialist: „Trebuie să educăm copiii astfel încât să nu se gândească atât de mult la ei înșiși, ci să le ofere altora”

Aceste prietenii de pe Facebook sunt puternic conditionate și acest lucru este demonstrat de faptul că atunci când oamenii se supără unul pe celălalt, își dau unfriend reciproc. Și nici măcar aprecierile nu sunt aprecieri reale, pentru că ceea ce este prezentat pe media digitală reprezintă doar un acronim similar cu sinele real.

3. Foto: Free... (avertismentul-psihologului-gabor-mate---o-ora-pe-smartphone-este-egala-cu-un-gram-de-cocaina-1_27475000.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Cu alte cuvinte, media digitală poate fi introdusă în viața copilului doar atunci când părinții pot să o controleze. Când media preia controlul și copilul dezvoltă această relație de dependență, acest lucru devine toxic pentru dezvoltarea copilului”, a spus într-un video postat pe Facebook psihologul Gabor Mate.

Soluții pentru părinți

Pentru a preveni aceste efecte negative, părinții pot lua măsuri pentru a limita timpul petrecut în fața ecranelor și pentru a stimula interacțiunile sociale reale. Activitățile fizice, jocurile creative și implicarea în conversații autentice pot ajuta copiii să dezvolte relații mai sănătoase și să evite dependența de dispozitive.

Ecranele sunt o parte inevitabilă a vieții moderne, dar utilizarea lor trebuie gestionată cu grijă, mai ales în cazul copiilor. Prin controlul accesului la media digitală și promovarea unor relații emoționale autentice, părinții pot contribui la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor, ferindu-i de efectele negative ale dependenței de tehnologie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Noi reguli în școli pentru prevenirea discriminării școlare

Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial o...


Top citite
Copiii chiar moștenesc inteligența doar de la un anumit părinte? Iată ce dezvăluie un studiu recent! / FOTO: freepik.com @Designer07

Copiii chiar moștenesc inteligența doar de la un anumit părinte? Iată ce dezvăluie un studiu recent!

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Cercetătorii dezvăluie singura trăsătură esențială care garantează succesul fiicelor pe care trebuie să o aibă orice mamă: Cum să o cultivi pentru a-ți ajuta copilul să reușească / FOTO: freepik.com @standret

Cercetătorii dezvăluie singura trăsătură esențială care garantează succesul fiicelor pe care trebuie să o aibă orice mamă: Cum să o cultivi pentru a-ți ajuta copilul să reușească

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

pixel