”Băiatul meu se confruntă cu disforie de gen. De la 12 ani își dorea să fie fată. Cum ar putea să primească ajutor?”: Recomandarea psihologului
Data publicării:
Disforia de gen este o stare de suferință sau disconfort profundă pe care o persoană o poate experimenta atunci când identitatea sa de gen nu corespunde sexului atribuit la naștere. Aceasta poate include o senzație de neconcordanță între identitatea de gen internă (cum o persoană se percepe și se identifică) și caracteristicile fizice sau sexul biologic atribuit la naștere.

Persoanele cu disforie de gen simt adesea că sexul biologic și caracteristicile lor fizice nu reflectă adevărata lor identitate de gen. Pot experimenta disconfort extrem față de corpul lor, în special în legătură cu caracteristicile sexuale secundare (cum ar fi sânii sau barba).

Cei care suferă de această afecțiune pot simți o nevoie urgentă de a-și schimba numele și pronumele, de a se îmbrăca și de a se comporta în conformitate cu identitatea lor de gen. 

Este o afecțiune care provoacă subiectului stres semnificativ, anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mentală, de aceea trebuie tratată cu atenție de către specialiști.

”Sunt mama unui băiat de 17 ani care tocmai mi-a spus că se confrunta cu disforie de gen”

”Bună ziua. Am 50 de ani și sunt mama unui băiat de 17 ani care tocmai mi-a spus că se confruntă cu disforie de gen. Zice că de la 12 ani își dorește să fie fată. Cam tot atunci a decis să-și lase părul lung. Nu știu mai nimic despre această problemă. Aș vrea să îl susțin dar nu sunt convinsă că ceea ce și dorește el este real. Mi-a spsus că vrea să ia hormoni că să-i crească sânii, dar nu ar vrea să se opereze că să elimine penisul. Nu știu ce să cred și mai ales nu știu ce să fac. Nu aș vrea să facă nimic doar să rămână așa cum este dar nu știu cine este. Și nu sunt sigură că el știe. Cum ar putea să primească ajutor în a afla dacă asta este cu adevărat ceea ce simte sau e ceva indus de gânduri, împrejurări sau influențe ale internetului. Mulțumesc”, este apelul unei mame postat pe un grup de socializare în care atât persoane cât și specialiști în domeniu oferă sfaturi, schimbă opinii și experiențe proprii.

Diagnosticarea disforiei de gen

Disforia de gen este diagnosticată de obicei de către profesioniști în sănătatea mentală prin evaluări clinice care iau în considerare istoricul personal, sentimentele și comportamentele legate de gen. Conform criteriilor din Manualul Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mentale (DSM-5), pentru a fi diagnosticată cu disforie de gen, o persoană trebuie să manifeste simptome de disforie pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

Același lucru a fost recomandat printr-un comentariu de către psihoterapeutul Simion Alexandru-Mihail, care afirmă:

”De obicei e recomandat să se lase o perioada pentru a vedea dacă este ceva de moment sau dacă este permanent. Și mai ales la persoane sub 18 ani. Se poate întâmpla asta pe viitor (sunt persoane care la un moment dat doresc să facă procesul invers/sau în alt mod). Identitatea unei persoane poate fi descoperită în timp, dar în cazul lui, poate că 5 ani sunt îndeajuns pentru a-și da seama dacă asta este într-adevăr persoană lui. Puteți comunica deschis cu el despre asta și poate că o să vedeți convingerea lui. Aș recomanda totuși și o discuție cu un profesionist specializat pentru el, că să știe ce înseamnă tot procesul, dar și pentru dumneavostră, pentru a va ajută cu schimbarea importantă din familie”, spune specialistiul.

2. Sursa: Cap... (disforie-de-gen_36265000.jpg)

Sursa Foto: Facebook

”Copilul d-voastră are nevoie de susținere”

Un alt sfat vine de la un utilizator, membru al acestui grup, care o sfătuiește pe mamă să apeleze la serviciile unei organizații care se ocupă gratuit de consiliere:

”Încercati să apelați la servicii gratuite de consiliere, oferite de asociația non profit LGBTQ+ MozaiQ Asociatia Accept TransCore și Transform. Încurajați-va copilul să le scrie, au și grupuri de suport psihologic. Vă felicit că vă documentați și că nu judecați. Copilul d-voastră are nevoie de susținere, iubire, are nevoie de respect și înțelegere. Evident, in timp, terapia și comunicarea între voi vă va ajuta sa descifrați ce e mai bine pt voi, că persoane și ca famile”, scrie utilizatoarea.

Concluzie

Disforia de gen este o problemă complexă și individuală care necesită o abordare atentă și empatică. Prin accesul la resursele adecvate, sprijinul din partea comunității și intervențiile medicale și psihologice, persoanele cu disforie de gen pot trăi vieți pline și autentice, în concordanță cu identitatea lor de gen.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel