Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!
Data publicării:
Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în miez de noapte, ciclul său de somn și cum să reacționați atunci când plânsetele sale par să fie mai intense, ca și cum ar avea un coșmar.

Întrebarea dacă bebelușii pot avea coșmaruri este un subiect de dezbatere în rândul părinților, cercetătorilor și experților în somn deopotrivă.

Cu toate acestea, înțelegerea predominantă sugerează că bebelușii, în special în primele luni, nu experimentează coșmaruri în același mod în care o fac copiii mai mari sau adulții.

Citește și „Modul în care vă educați copiii le influențează sănătatea mintală? ACEASTA este forma ideală de parenting”

Acest lucru se datorează faptului că dezvoltarea neuronală și cognitivă necesară pentru procesele complexe implicate în visare, inclusiv crearea unor scenarii înfricoșătoare, nu este pe deplin formată în primele etape ale copilăriei.

Deși bebelușii pot prezenta semne de disconfort sau suferință în timpul somnului, acestea nu sunt reacții la un coșmar.


Indiferent dacă este sau nu un coșmar, este important să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului tău în miez de noapte, ciclul său de somn și cum să reacționați atunci când plânsetele sale par să fie mai intense.

Pot bebelușii să aibă coșmaruri? Ce trebuie să știți

Sursa foto: freepik.com@nastyaofly

„În mod obișnuit, bebelușii nu tind să aibă coșmaruri”, spune Alanna McGinn, expert în somn, fondator al site-ului Good Night Sleep Site, pentru TodaysParents.

Acest lucru este susținut de cercetările împărtășite de Pediatric Sleep Council.

„Mulți părinți se întreabă dacă micuțul lor are un coșmar atunci când plânge noaptea sau în timpul somnului. Noi chiar nu credem că cei mici au coșmaruri sau vise urâte”, spune Dr. Lisa Meltzer, un psiholog licențiat pentru copii certificat în Medicina Comportamentală a Somnului de către Consiliul American de Medicină a Somnului.

Vezi și „Tata sau mama? De la cine moștenește copilul inteligența. „Este deștept ca tine”

Psihologul pediatru Dr. Catrina Litzenburg de la Clinica Cleveland a abordat, de asemenea, acest subiect.

„Se crede că, în general, copiii foarte mici, mai mici de patru ani sau cam așa ceva, nu au temeri în timpul nopții, deoarece, din punct de vedere al dezvoltării, ei nu știu că ar putea exista lucruri de care să le fie frică”, spune Dr. Litzenburg.

Ceea ce se crede în mod obișnuit a fi un coșmar este cauzat de un alt factor.

Cum știu dacă bebelușul meu are un coșmar?

Sursa foto: freepik.com@nastyaofly

Deși ați putea crede că bebelușul dumneavoastră are un coșmar, tulburările de somn au de obicei o explicație mai comună.

Potrivit lui McGinn, dacă bebelușul tău se trezește brusc pe parcursul nopții țipând și țipând, este mai probabil un semn de oboseală excesivă sau că nu a dobândit încă abilitatea de a adormi din nou atunci când se trezește.

„Șansele sunt ca bebelușul dumneavoastră - în special în intervalul 0-12 luni - să nu aibă neapărat un coșmar. Ar putea fi o problemă legată de foame, de confort sau de scutece murdare. În mod normal, asta este ceea ce vedem că se întâmplă în acea etapă”, explică ea.

La ce vârstă încep bebelușii să aibă coșmaruri?

Sursa foto: freepik.com@goodn8

Potrivit lui McGinn, „coșmarurile pot apărea odată ce un copil are în jur de doi ani”.

Dr. Litzenburg de la Clinica Cleveland explică de ce coșmarurile încep să se manifeste la vârsta de doi ani.

„Începem să vedem mai multă teamă și coșmaruri la preșcolari.

La această vârstă, ei devin gânditori mai creativi și au abilitățile verbale de a ne spune ce simt și ce visează.”

De ce bebelușii plâng brusc în somn?

Există mai multe motive pentru care bebelușii încep să plângă brusc în somn, care pot fi atribuite în mod eronat coșmarurilor.

„Uneori, bebelușul dumneavoastră va face zgomote și va plânge și totuși pare să doarmă. Aceasta este ceea ce noi numim excitație confuzională.

Aceasta se întâmplă atunci când bebelușul trece printr-un ciclu de somn”, spune McGinn.

La fel ca adulții, bebelușii trec prin diferite cicluri de somn pe parcursul nopții, iar când trecem de la un ciclu la altul, ne trezim complet sau parțial.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Bebelusi

Articole similare

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...



Cele mai noi articole

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...


Top citite
Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel