Bebelușii visează? Răspunsul unui specialist
Data publicării:
Visele sunt imagini și sunete produse de activitatea psihică a creierului, inspirate, printre altele, de evenimentele trăite în timpul zilei. Ele apar în special în timpul somnului paradoxal, când creierul rămâne la fel de activ ca atunci când suntem treji, chiar dacă dormim. Anumite zone ale creierului rămân active, cum ar fi zonele vizuale și emoționale, ceea ce explică de ce adulții și copiii deopotrivă fac expresii faciale și mișcări ale ochilor în timpul somnului. Dar afectează acest fenomen și nou-născuții? La ce vârstă încep aceștia să viseze?

Poate un bebeluș să viseze?

Nu există un răspuns categoric de tip ”da” sau ”nu”, explică medicul pediatru Catherine Salinier. ”Totuși, faza de somn agitat a unui nou-născut (de la 0 la 6 luni) poate fi comparată cu faza de somn paradoxal al unui adult, când acesta visează. De fapt, în timpul ciclului de somn agitat, activitatea cerebrală a copilului mic este activă. Ei pot geme, pot plânge, zâmbesc ... și poate visa”, subliniază specialista franceză. Dar, insistă ea, nu există dovezi care să susțină această teorie. Specialiștii în somnul copiilor sunt de acord că visele există doar atunci când copilul stăpânește limbajul și este capabil să povestească ceea ce își amintește.

La ce vârstă începe un copil să viseze?

În general între 9 luni și 1 an, când încep să construiască un gând și pot, prin urmare, să viseze.

Despre ce visează bebelușul?

Dacă bebelușul tău visează, probabil este ceva rudimentar, deoarece creierul lui este în curs de dezvoltare. Funcțiile cognitive (memorie, atenție, raționament și planificare) prin care învață despre mediul înconjurător nu sunt pe deplin dezvoltate la această vârstă. La adulți, însă, acestea joacă un rol important în activitatea onirică. Așadar, visele bebelușilor suferă modificări odată cu vârsta și vor evolua pe măsură ce cresc.

Cum vă puteți da seama dacă bebelușul dumneavoastră visează?

Dacă copilul nu vorbește, este imposibil să știi dacă visează sau nu. La vârsta de 2 sau 3 ani, copiii mici încep să își dezvolte limbajul. Dar, deși pot avea vise, nu vor fi neapărat capabili să le povestească. Se pot trezi țipând din cauza unui coșmar, dar nu pot exprima ceea ce au văzut. Copiii au amintiri ale viselor începând cu vârsta de 4-5 ani", spune Catherine Salinier. Abia atunci încep să povestească despre visele lor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: bebelus  somn  vis 

Articole similare


Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel