Boli la copii, simptomele care nu trebuie subestimate
Data publicării:
Copiii se pot îmbolnăvi des, de câteva ori pe an. Care sunt simptomele care nu trebuie ignorate niciodată?

Sănătatea copiilor este adesea o sursă de îngrijorare pentru părinți, mai ales când sunt foarte mici și nu pot explica în cuvinte unde sunt bolnavi. Trebuie să învățăm să interpretăm simptomele pentru a nu alerga inutil la urgențe dar mai ales să nu subestimăm situațiile în care este nevoie de o vizită de specialitate.

Probabil că nu există un părinte care să nu fi certat măcar o dată medicul pediatru al copilului său pentru că s-a alarmat la apariția unui simptom care ulterior s-a dovedit a fi „frecvent la copii” sau pentru o febră „normală”. Când ar trebui să sunați la pediatru? Ce simptome necesită asistență medicală suficientă pentru a merge la camera de urgență?

Febră

Febra este o reacție a organismului care apare frecvent la copii din diverse motive, de la apariția primilor dinți, până la cea mai importantă infecție. Este adesea primul simptom al unei boli și un motiv de îngrijorare pentru părinți. Cum se evaluează febra la copii? Este indicat sa contactați medicul dacp copilul este foarte mic, mai mic de trei luni, dacă nu raspunde și dacă febra rămâne constantă mai mult de 48 de ore fară ameliorare la administrarea de antipiretice. Este important să se monitorizeze comportamentul copiilor și motilitatea gâtului, informând medicul despre orice dificultăți. Este necesar să contactați urgent un medic dacă copilul are febră mai mare de 40°, dacă se mișcă agitat cu convulsii,

Vărsături

Virusurile gastrointestinale sunt frecvente în anotimpurile reci. Este important să contactați medicul dacă copilul se luptă să se recupereze, are dureri severe sau nu poate bea lichide.

Inapetența în aceste cazuri nu este relevantă dacă se limitează la prima zi de tulburări. Este necesar să se raporteze posibila prezență a febrei. Dacă vărsăturile apar după lovirea capului, duceți copilul la camera de urgență.

Răceala

O raceală severă poate da senzația de blocare a căilor respiratorii, alterând respirația. Faza acută de congestie poate dura câteva ore, mai ales la copiii mici care nu sunt încă capabili să-și sufle nasul. Este necesar să anunțați medicul dacă copilul are dificultăți de respirație chiar și după curățarea nasului și cu febră scăzută sau dacă are supurație de la ochi. În aceste cazuri, mucusul nazal trebuie verificat și medicul spune dacă conține sânge sau dacă este galben-verde de mai mult de trei zile.

Dureri de stomac

Cum deosebești o durere de stomac obișnuită de apendicită? Durerea de stomac este un fenomen obișnuit în rândul copiilor și poate fi menționată din diferite motive: de la un sentiment de foame pe care încă nu sunt în stare să o recunoască bine, până la neregularități intestinale, până la primele simptome ale unui virus intestinal sau temuta inflamație a apendice. Durerea apendicitei apare în abdomenul inferior. Făcând copilul să stea întins pe burtă, se verifică cu mâna abdomenul: în cazul apendicitei este contractat, rigid și copilul are dificultăți în ridicarea picioarelor în sus.

Nici un diagnostic nu poate fi pus fără un examen medical. Dacă tu, care iți cunosti bine copiii, observi reacții anormale sau simptome care te îngrijorează, nu ezita sa contactezi medicul pentru a le evalua împreuna cu el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: boli  copii  durere de stomac  febra  raceala 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel