10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Momentele petrecute în brațe - fie pentru a fi hrăniți sau a adormi - reprezintă o necesitate fundamentală pentru copiii noștri. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, încă există părinți care consideră că purtarea frecventă a bebelușului în brațe ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării lor, o convingere care, din fericire, nu se susține în realitate.
Împărtășim cu voi motivul pentru care brațele calde ale mamei și tatălui constituie mediul cel mai potrivit pentru micuțul tău, și cum, contrar opiniei unora, aceasta nu doar că nu le afectează în mod negativ, dar contribuie semnificativ la formarea unei legături puternice și sănătoase între voi.
Citește și Cu aceste 13 afirmații, părinții arată empatie față de copiii lor. Specialiștii explică de ce
În primele etape ale existenței, cuvintele le lipsesc bebelușilor pentru a ne exprima sentimentele sau nevoile lor. În acele luni de început, plânsul devine limbajul lor universal, comunicând totul, de la cerințele lor fizice la cele emoționale.
Cu toate acestea, există un adevăr evident chiar de la venirea lor în lume: brațele reprezintă unul dintre cele mai blânde, reconfortante și securizante locuri pentru acești mici exploratori. Și în mod special, brațele ocrotitoare ale mamei și bineînțeles, ale tatălui.
Ceea ce pentru noi poate părea o simplă manifestare a afecțiunii, pentru ei este o experiență care depășește orice. În acel cuprins matern sau patern, un bebeluș simte că este într-un sanctuar de protecție, grijă și dragoste necondiționată. Brațele emană căldură, tandrețe și liniște, un trio de trăiri care rămân întotdeauna benefice pentru sănătatea și fericirea micuților!
SURSA FOTO: freepik.com
Tot ceea ce am prezentat poate fi experimentat și confirmat personal. În final, cine nu se simte învăluit în apreciere și iubire atunci când este îmbrățișat de cei dragi? Dar dacă există vreo îndoială, chiar și cercetarea științifică o întărește.
Conform unor serii de studii, beneficiile îmbrățișărilor și îngrijirii se pot constata în mod tangibil. Un grup de cercetători de la prestigioasa Universitate din Cambridge a concluzionat că îmbrățișarea și ținerea în brațe a bebelușilor exercită efecte pozitive asupra epigeneticii lor, contribuind astfel la dezvoltarea lor optimă.
Într-un alt studiu de referință din anul 2020, savanții japonezi au dezvăluit că cel mai relaxant și liniștitor loc pentru un bebeluș este în brațele iubitoare ale mamei și ale tatălui. Acesta a fost rezultatul observațiilor făcute asupra ritmului cardiac al bebelușilor, care a arătat intervale semnificativ mai regulate și accelerări ale bătăilor inimii, semne clare ale unei stări de calm și relaxare profundă atunci când erau înconjurati de afecțiune și siguranță.
Vezi și 5 moduri de a-ți încuraja copilul să învețe o altă limbă: Tehnici testate de timp și cercetare
În ciuda prejudecăților, a purta copilul în brațe nu este o extravaganță, ci un dar neprețuit pe care îl poți oferi. În realitate, ceea ce se va întâmpla este invers: tu vei contribui la creșterea unui copil sigur pe el și înconjurat de iubire.
Îmbrățișează această oportunitate și savurează fiecare clipă din acei ani magici, în care micuțul tău este încă în faza fragilă și poate fi purtat peste tot cu tine.
Deci, mamă și tată, abandonați temerile și îmbrățișați oportunitatea de a ține copilul vostru în brațe, fără să vă gândiți la limitele timpului petrecut în această manieră. Brațele voastre nu vor deveni niciodată prea strânse pentru ei, iar cu cât le oferiți mai multă afecțiune, cu atât își vor găsi liniștea interioară de care au nevoie.
Zboară timpul, iar aceste manifestări simple de dragoste sunt neprețuite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...