Bune maniere: Învață-l pe copil limbajul secret al tacâmurilor la masă
Data publicării:
Bunele maniere la masă sunt mai mult decât un simplu set de reguli; ele reflectă respectul față de ceilalți și o atitudine elegantă în societate. 

Un aspect mai puțin cunoscut, dar foarte util, este „limbajul tacâmurilor” – o formă subtilă de comunicare nonverbală care poate transmite mesaje fără cuvinte, atunci când suntem la masă.

Învățându-l pe copil acest „cod secret”, îl pregătim să se comporte cu rafinament în orice context formal sau casual.

Ce este limbajul tacâmurilor?

Limbajul tacâmurilor se referă la pozițiile specifice în care așezăm cuțitul și furculița pe farfurie pentru a transmite intențiile noastre.

Acest „cod” este folosit în special în restaurante sau evenimente formale, pentru a facilita comunicarea între oaspete și personalul care servește.

De ce să-l înveți pe copil acest cod?

Dezvoltarea atenției la detalii: Îl ajută să devină mai atent la gesturile și mesajele nonverbale.

Respectul față de ceilalți: Îl învață să fie politicos cu personalul de servire sau cu cei din jurul mesei.

Încredere în sine: Stăpânirea acestui detaliu îi oferă siguranță în situații sociale formale.

2. Foto: Free... (bune-maniere-invata-l-pe-copil-limbajul-secret-al-tacamurilor-la-masa-2_97449400.jpg)

Foto: Freepik@yametseii

Cum funcționează limbajul tacâmurilor?

Iată pozițiile de bază pe care să i le explici copilului:

„Nu am terminat încă”: Poziționează furculița și cuțitul în formă de „V” inversat (furculița la stânga și cuțitul la dreapta), sprijinindu-le pe marginea farfuriei. Aceasta indică faptul că mâncarea nu trebuie luată de pe masă.

„Am terminat de mâncat”: Așază furculița și cuțitul paralel pe farfurie, cu mânerele la ora 4 pe cadranul unui ceas imaginar. Aceasta arată că farfuria poate fi luată.

„Mâncarea a fost excelentă”: Plasează furculița și cuțitul perpendicular, formând un semn „+” pe farfurie. Este o expresie subtilă de apreciere pentru bucătar sau pentru servire.

CITEȘTE ȘI: Decalogul bunelor maniere pentru educarea unui copil respectuos

„Nu mi-a plăcut”

Pune furculița și cuțitul încrucișate pe farfurie. Acest semnal este mai rar folosit, dar indică nemulțumirea față de preparat.

Cum să-i predai copilului limbajul tacâmurilor?

Explică regulile pe înțelesul lui: Folosește exemple practice și explică-i semnificația fiecărei poziții, legând-o de emoții (ex. „Dacă îți place mâncarea, pune tacâmurile așa ca să arăți asta”).

Transformă învățarea într-un joc: Creează scenarii imaginare („Suntem la o petrecere elegantă!”) și roagă-l să arate poziția tacâmurilor pentru diferite situații.

Practică acasă:

În timpul meselor de familie, încurajează-l să își aranjeze tacâmurile corect după ce a terminat de mâncat sau dacă dorește o pauză.

Fii un exemplu:

Copiii învață prin imitare. Dacă tu folosești limbajul tacâmurilor, copilul va fi mai interesat să facă la fel.

Alte bune maniere la masă pe care să i le transmiți

Folosește șervețelul corect: Învăță-l să-și șteargă gura cu șervețelul, nu cu mâna sau mâneca.

Nu vorbi cu gura plină: Explică-i cât de important este să aștepte să termine de mestecat înainte de a vorbi.

Fii atent la ceilalți: Învață-l să aștepte ca toată lumea să fie servită înainte de a începe să mănânce.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel