Bunicii din această țară sunt pe primul loc în Europa la îngrijirea copiilor. Sunt mai prezenți în viețile copiilor decât oricare alt adult
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Divertisment
Bunicii din această țară conduc în Europa la capitolul îngrijirii copiilor!

Bunicii din Elveția joacă un rol important în creșterea nepoților și se află în topul Europei când vine vorba despre îngrijirea informală a copiilor.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică (OFS), citat de lenews.ch, aproape două treimi dintre copiii sub 13 ani au beneficiat, în 2023, de o formă suplimentară de îngrijire familială.

În medie, copiii elvețieni au petrecut 14 ore pe săptămână în grija altor persoane decât părinții. Nu e de mirare că cei mai mici au avut parte de cea mai multă atenție: copiii sub 4 ani au fost îngrijiți, în medie, 20 de ore săptămânal.

O parte importantă din această responsabilitate este preluată de bunici, potrivit unui raport realizat de SRF.

CITEȘTE ȘI „Bunica” și „bunicul” NU mai sunt la modă! Acestea sunt cele mai populare apelative pe care copiii le dau bunicilor

Aproape jumătate dintre părinții cu copii mai mici de 3 ani s-au bazat pe ajutorul bunicilor

Aproape jumătate dintre părinții cu copii mai mici de 3 ani s-au bazat pe ajutorul bunicilor sau al altor persoane apropiate, rude sau vecini.

Prin comparație, în Germania și Franța, doar 10% dintre familii apelează la îngrijirea informală, în timp ce în Austria și Italia procentul este de aproximativ 30%.

În total, bunicii elvețieni au oferit, în 2023, un număr impresionant de 157 de milioane de ore de îngrijire a copiilor.

Diferențele regionale din Elveția sunt semnificative. În partea francofonă a țării, peste 50% dintre familii au apelat la servicii formale de îngrijire, precum creșe sau programe afterschool. În regiunile germanofone, procentul a fost de 41%, iar în Ticino, zona italofonă, doar 37%.

De remarcat este că serviciile informale, diferite de cele oferite de creșe, sunt mult mai răspândite în Elveția francofonă decât în celelalte regiuni.

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Bunicii rămân o resursă de neînlocuit pentru familiile din Elveția

Îngrijirea formală a copiilor este totuși în creștere. Începând din 2020, procentul copiilor care frecventează creșe sau programe educaționale organizate a crescut cu cinci puncte procentuale, ajungând la 39%.

Îngrijirea de tip familial, cum sunt bonele de zi, acoperă în prezent doar 6% dintre copii, iar bonele sunt o raritate, reprezentând doar 3% din formele de îngrijire alternativă. Principalul motiv pare a fi costurile ridicate ale acestui tip de servicii.

Într-o săptămână obișnuită, o treime dintre copiii elvețieni petrec timp cu bunicii, iar alți 10% sunt îngrijiți de alte rude sau cunoștințe.

Deși sistemele formale de îngrijire câștigă tot mai mult teren, bunicii rămân o resursă de neînlocuit pentru familiile din Elveția.

VEZI ȘI: 

Specialiștii îi imploră pe bunici să nu le mai spună nepoților aceste 3 lucruri: „Să fim mai atenți la limbajul pe care îl folosim!”

Măsuri noi pentru părinți și bunici în programul de guvernare Bolojan: Muncă part-time cu jumătate din indemnizație și concediu de creștere pentru bunici

Comportamentele pe care bunicii le consideră normale, dar pe care nepoții lor din ziua de astăzi nu le mai acceptă



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Cele mai frumoase nume de fete care înseamnă „pur”

Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment plin de...



Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației Daniel David, despre ce se întâmplă cu profesorii titulari care nu au suficiente ore în școală: „Nu au de ce să se teamă”

Ministrul Educației spune că banii pentru “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” nu trebuie să vină din buzunarele părinților

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

pixel