Bursele, un coşmar pentru părinţi: „Blocaj” din cauza „cozilor de copii”, după ce sute de şcoli îi obligă să deschidă conturi la anumite bănci
Data publicării:
Părinţii din întreaga ţară au ridicat semnale de alarmă cu privire la modul în care şcolile impun proceduri şi cerinţe excesive pentru obţinerea bursei şcolare pentru copiii lor. Printre plângerile frecvente se numără deschiderea obligatorie a unui cont bancar la o anumită instituţie financiară, cerinţa unor declaraţii notariale sau adeverinţe de la ANAF pentru a certifica veniturile familiei. Situaţia a devenit atât de critică încât Ministerul Educaţiei a anunţat că va efectua verificări amănunţite ale practicilor din şcoli, cu accent pe comportamentul directorilor.

Sute de părinţi s-au plâns că sunt nevoiţi să facă demersuri suplimentare, precum vizite la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau la notari pentru a putea încasa bursele destinate copiilor lor. Mai mult decât atât, unele şcoli au impus chiar şi o anumită bancă la care părinţii sunt obligaţi să-şi deschidă conturi bancare, făcând procesul de obţinere a bursei şi mai anevoios.

Această situaţie a stârnit un val de nemulţumire în rândul părinţilor, care consideră că astfel de practici nu numai că aduc un stres inutil în viaţa lor, dar şi limitează opţiunile şi libertatea de a alege instituţia financiară cu care doresc să colaboreze. 

Citește și Tichete educaționale de 500 de lei pentru elevii români: Cererile părinților se depun până pe 5 octombrie. Condiții

„Ne-au forţat să aleagem între trei bănci”

Părinţii se văd nevoiţi să petreacă ore în şir la bănci, discutând şi planificând pe grupurile de Whatsapp despre cerinţele absurde impuse de anumite şcoli pentru obţinerea burselor şcolare.

Un părinte, în timp ce discuta cu alţi părinţi, a dezvăluit frustrarea sa: „Anul trecut, ne-au forţat să aleagem între trei bănci, am ales-o pe cea mai aproape. Acum, aceea nu mai este o opţiune validă, ne-au rămas doar celelalte două”. Alte întrebări au apărut în conversaţiile părinţilor: „Elevii pot furniza extrasul de cont de la această bancă sau trebuie să mergem la cealaltă, unde coada este infinită?” Dincolo de toate acestea, se pare că „oraşul s-a blocat” din cauza „cozilor de copii” la bănci.

Problema centrală în discuţiile părinţilor rămâne cerinţa instituţiilor şcolare de a deschide conturi bancare doar la anumite bănci. În acest context, Iulian Cristache, un părinte afectat, a declarat la Observator: „Nu este deloc legal, pentru că vor pune pe drumuri sute de părinţi doar pentru că serviciul de contabilitate consideră că e mai uşor să lucreze cu o anumită bancă. Ministerul Educaţiei nu reuşeşte să impună reguli sau poate directorii nu cooperează sau chiar sunt complici”. În acest context, plângerile părinţilor au ajuns la Ministerul Educaţiei, care a trimis clarificări către toate inspectoratele şcolare din ţară.

Florin Lixandru, reprezentant al Ministerului Educaţiei, a subliniat, conform sursei citate: „Şcoala le poate plăti numerar bursele. Nu pot să impun o singură bancă, asta clar este un abuz, eu trebuie să vin cu o listă de bănci agreate, unde părinţii deja au conturi deschise. Vom veni cu precizări”.

Vezi și Telefoanele la școală: Cum „păcălesc” elevii profesorii și riscă pierderea burselor. Ministerul Educației a impus sancțiuni dure

Părinţii sunt direcționați și către ghișeele ANAF

Nemulţumirile nu se opresc aici, deoarece părinţii sunt direcționați și către ghișeele ANAF pentru a putea încasa bursa socială de 300 de lei. Aparent, părinţii nu trebuie să depună documente privind veniturile lor, dar trebuie să facă o declaraţie în care confirmă că se încadrează în venitul mediu pe membru de familie sub 949 de lei, iar școala va verifica aceste date în platforma Patrimvem.

Directoarea unei școli gimnaziale, Veronica Moje, a adăugat: „În acest moment, nu am reușit să ne autentificăm în platforma Patrimvem, unde putem verifica veniturile părinților în cazul burselor sociale. Ne-am propus să finalizăm acest proces până la data de 29 septembrie”.

Chiar și bursele de merit sunt afectate de neclarități. Există situații în care elevii se încadrează atât la merit, cât și la excelență. Acest lucru duce la dificultăți în alocarea burselor, cu elevi care optează pentru bursa de excelenţă și renunță la bursa de merit, cedând locul altui elev. Primii 30% dintre copiii cu cele mai bune rezultate vor primi 450 de lei, fie cash, fie pe card.

Vezi și Rutine pentru a face diminețile mai ușoare și pentru a ajunge la școală la timp: Să învățăm copiii de mici să adopte obiceiuri bazate pe eficacitate!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Tagurile articolului: banca  bure  elevi  parinti  scoala 

Articole similare


Cele mai noi articole

Bacalaureat 2025! Încep probele de competențe

Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!


Top citite
Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel