Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
„Mamă, tată, când pot avea smartphone-ul?” ai primit deja această întrebare? Dacă da, ce ai răspuns? Indiferent dacă a fost spusă de copilul dumneavoastră sau nu, întrebarea ar putea fi deja unul dintre subiectele de pe agenda familiei. Există o vârstă potrivită pentru a le oferi copiilor dumneavoastră primul smartphone?
Să începem cu o precizare: este dificil și poate contraproductiv să ne gândim la o anumită vârstă care este valabilă pentru fiecare context. Deși poate fi mult mai util să ne întrebăm care sunt motivele care îi împing pe părinți să cumpere un telefon pentru copilul lor.
Până acum câțiva ani, primul smartphone ajungea de obicei la gimnaziu, dar în ultima perioadă media de vârstă a scăzut și astăzi ajunge deseori cadou în jurul vârstei de 8-9 ani.
Noi, părinții, nu ar trebui să grăbim lucrurile: să ne gândim la smartphone ca la un instrument care crește siguranța copilului, având în vedere că ne poate suna în caz de nevoie, poate fi o iluzie și riscă să devină supraprotecție.
În plus, dacă este adevărat că cu smartphone-ul știm oricând unde se află și dacă este adevărat că ne poate contacta în caz de nevoie, ar trebui să ne gândim și că îi dăm un passe-partout pentru a avea acces la orice tip de conținut, pentru a stabili contactul cu orice subiect de pe planetă și pentru ca consecințele acțiunilor și comportamentelor sale să înceapă să aibă o extindere dincolo de granițele spațiale și temporale ale spațiului fizic pe care îl locuiește.
Foto: Pexels/ Vanessa Loring
Ținând cont că la ora actuală chiar din clasele primare există o tendință de comunicare între elevi și profesori pe grupuri de Whatsapp, clar vom tinde să ne asigurăm că copilul nostru va avea și el acces la un telefon întocmai pentru a-i facilita și asigura schimbul de informații cu restul grupului.
Potrivit unor studii, vârsta potrivită pentru primul smartphone este de 13-14 ani. Pentru perioada școlii primare la care am făcut referire mai sus, este indicat ca copilul să se folosească de telefonul părinților pentru a nu se simți exclus din grupul de comunicare.
Nu este recomandat să oferiți telefon unui copil sub vârsta de 6 ani chiar dacă acesta îl va interpreta ca pe un instrument de joacă, de unde poate descărca jocuri și de pe care se poate distra.
Până la vârsta de 6-7 ani copilul trebuie să interacționeze fizic cu lumea care îl înconjoară, să descopere și să dea o interpretare proprie a lucrurilor și persoanelor din jurul lui.
Foto: Pexels/ Andrea Piacquadio
Telefonul, la această vârstă, nu ar face decât să interfereze cu simțurile copilului și să îi ofere sugestii care ar modifica modul de percepție a acestuia.
Bineînțeles, a lăsa un copil timp de 30 de minute să descopere lumea tehnologiei nu este un rău absolut, din contra, este un lucru productiv.
Să te gândești la Crăciun ca o ocazie bună pentru a cumpăra un smartphone ar putea fi o alegere interesantă, dacă te gândești că în acele zile părintele ar putea avea mai mult timp pentru a petrece timp cu copilul și a începe să descopere și să îl folosească împreună.
În același timp, însă, identificarea Crăciunului ca o oportunitate de a oferi un smartphone cadou ar putea împinge părinții să facă alegeri pripite și să nu realizeze dacă copilul este pregătit cu adevărat pentru primul său smartphone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...