Experiment într-o școală din Marea Britanie: Copiii au petrecut 21 de zile fără telefon mobil. Ce semnificație au rezultatele pentru viitorul educației
Emoțiile au fost de mult transformate într-un produs, așa cum anticipa filozoful Byung-Chul Han. Un produs inepuizabil, disponibil într-o gamă variată de formate: cursuri, ateliere, cărți, povești pentru copii, conferințe, rețele sociale precum Instagram și videoclipuri pe TikTok.
Educația emoțională este în plină expansiune și este promovată ca o metodă de a crește copii fericiți - un obiectiv firesc pentru milioane de părinți.
Deși importanța emoțiilor este incontestabilă, cererea crescută a generat o avalanșă de metode, informații eronate și mituri.
„Un adevărat haos”, spune pedagogul și profesoara Eva Bach, una dintre pionierii introducerii educației emoționale, conform lavanguardia.com. Pentru a aduce mai multă claritate în acest domeniu, Bach a publicat cea de-a 13-a sa carte, Emotional Nonsense. Enough Already!
„Există o lipsă totală de informații corecte despre lumea emoțională, iar acest lucru face ca un domeniu dedicat sănătății și bunăstării să genereze, paradoxal, disconfort și respingere”, susține Eva Bach, profesor și pedagog.
De această dată, autoarea își ridică vocea pentru a atrage atenția asupra dezinformării care domină discursul despre emoții. Influenceri și oameni fără calificări sau experiență promovează rețete simpliste, bazate pe sloganuri care, avertizează ea, „distorsionează înțelegerea emoțiilor” și împiedică o abordare sănătoasă a acestora.
„În cartea mea, fac distincție între confuzii și mari greșeli. Două dintre cele mai mari greșeli sunt: negarea importanței emoțiilor și ignorarea sănătății emoționale a copiilor”, spune experta pentru sursa citată.
Prima greșeală, negarea emoțiilor, vine din dezinformare. Neuroștiința, psihologia și psihiatria demonstrează clar că emoțiile sunt esențiale pentru sănătate, relații, învățare și utilizarea inteligenței. De aceea, expresii precum „mai multă rațiune, mai puțină emoție” sunt eronate: emoția și rațiunea sunt complementare.
A doua mare greșeală este lipsa de preocupare a celor cu influență educațională pentru bunăstarea emoțională a copiilor. Dacă ai un impact asupra unui copil, ai și o responsabilitate față de emoțiile lui. Nu există scuze.
O a treia greșeală este abordarea superficială a educației emoționale: multe activități fără profunzime, continuitate sau adaptare la nevoile fiecărui copil.
Părinții au realizat că emoțiile influențează direct sănătatea și fericirea copiilor, dar abordarea este adesea greșită.
O viziune distorsionată este că fericirea înseamnă absența tristeții, fricii sau furiei. În realitate, chiar și cu maturitate emoțională, vom avea mereu suișuri, coborâșuri și crize.
O altă confuzie este ideea că educația emoțională trebuie să evite orice criză emoțională, mai spune pedagoaga. De fapt, ea ajută la prevenirea tulburărilor emoționale, dar nu ne ferește de provocările vieții.
Unii adolescenți se plâng că educația emoțională se rezumă la fraze clișeice, fără impact real. De aceea, este important ca părinții și profesorii să se implice autentic, dincolo de simple cursuri formale.
Emoțiile nu ar trebui transformate într-un cult.
„Am trecut de la reprimarea lor la o obsesie pentru validarea constantă a sentimentelor copiilor, fără a le oferi instrumente reale de gestionare. Uneori, trebuie să facem contrariul a ceea ce simțim, pentru că autocontrolul este esențial pentru relațiile interumane”, mai spune experta.
„Da, emoțiile au devenit o marfă. De la workshop-uri de terapie prin râs la căutarea continuă a emoțiilor intense, există riscul de a transforma dezvoltarea emoțională într-un spectacol.
Dar managementul emoțional real nu înseamnă doar meditație, sport sau distracție.
Înseamnă să înțelegi ce simți, să găsești strategii de echilibrare și să accepți că emoțiile fac parte din viață, nu trebuie negate sau amplificate artificial”, conchide experta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.