Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Puține sunt femeile care, la o vârstă înaintată, sunt capabile să conceapă un copil în mod natural fără utilizarea FIV (Fertilizare In Vitro).
Dar când este prea târziu pentru a rămâne însărcinată? Femeile care ajung la menopauză mai târziu au un risc mai scăzut de boli de inimă, osteoporoză și demență.
A avea o menopauză târzie înseamnă că este o idee bună să rămâi însărcinată la o vârstă mai înaintată?
Există și alte riscuri și complicații asociate cu sarcina și nașterea începând cu vârsta de 40 de ani?
Practic, când este prea târziu pentru a rămâne însărcinată?
Capacitatea de reproducere a unei femei are o durată de viață limitată. Ovulele femeii cresc în număr încă de când aceasta se află în pântecele mamei și sunt depozitate în interiorul ovarelor ei până la apariția primei menstruații.
În fiecare lună, peste 400 de ouă sunt pierdute din cauza uzurii, până la sfârşitul celor 4 milioane pe care le avea iniţial la naştere. Când se întâmplă acest lucru, începe menopauza.
Presiunile economice și sociale determină multe femei care doresc să aibă copii să amâne acest eveniment pentru mai târziu în viață. Creșterea profesională sau o situație economică mai bună este motivul pentru care femeile doresc adesea să aștepte pentru a-și extinde familia.
Aproximativ un copil din 1.000 de nașteri a fost conceput de femei cu vârsta de 45 de ani sau mai mult.
Femeile care au peste 30 de ani au de două ori mai multe șanse de a suferi de pree-clampsie în timpul sarcinii decât femeile însărcinate care au mai puțin de 30 de ani.
În plus, o femeie însărcinată cu vârsta peste 30 de ani va avea mai puține șanse de a suferi de diabet gestațional decât cele care rămân însărcinate la o vârstă mai mică.
Mai mult de jumătate dintre femeile de peste 40 de ani pot avea nevoie de operație cezariană. Creșterea vârstei mamei crește riscul de a suferi probleme în timpul nașterii.
Mamele în vârstă de 40 sau 50 de ani au, de asemenea, între 3 și 6 ori mai multe șanse de a avea probleme de sănătate (cum ar fi sângerări abundente) în timpul celor șase săptămâni de la nașterea copilului.
Fotografie de la MART PRODUCTION/ Pexels
În plus, femeile care rămân însărcinate după vârsta de 40 de ani pot avea mai multe șanse ca bebelușii lor să aibă probleme în interiorul uterului sau chiar mai susceptibile de moarte fetală. Riscul de avort spontan la femeile de peste 40 de ani este, de asemenea, mai mare.
Deși aceste șanse sunt reale, există și mame de 40 de ani care dau naștere unor copii minunați, complet sănătoși.
Cu toate acestea, trebuie subliniat că copiii născuți din mame peste 40 de ani au de două ori mai multe șanse de a se naște prematur (înainte de 36 de săptămâni de gestație).
Atât nașterea prematură cât și greutatea mică la naștere au riscuri imediate pentru copil. La fel și probleme ulterioare cu dezvoltarea plămânilor, diabet sau obezitate în viața adultă.
Deși nu există o limită de vârstă specifică pentru tratamentul FIV, multe clinici decid să oprească tratamentul la vârsta de 50 de ani. La 30 de ani, șansa de a concepe în mod natural (fără FIV) este de aproximativ 20%.
La 40 de ani, acest procent scade la 5% și continuă să scadă progresiv. Nu există o vârstă specifică care să delimiteze „prea târziu pentru a rămâne însărcinată”, dar trebuie luați în considerare diverși factori.
Există studii care arată că riscurile pentru copil și mamă în timpul sarcinii sunt mai mici la vârsta de 20 de ani. La această vârstă este mai puțin probabil să suferi de obezitate și diabet, care afectează negativ sănătatea sarcinii.
Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, calitatea ovulelor sale scade. Această calitate mai proastă este direct asociată cu erori genetice, cum ar fi avortul spontan sau defecte congenitale.
Nu există vârstă când este prea târziu pentru a rămâne însărcinată. A fi mamă mai devreme sau mai târziu este o decizie personală în care trebuie să iei în considerare propria bunăstare și cea a familiei pe care vrei să o creezi.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...