Când sunt interzise relațiile intime în timpul sarcinii: Ghidul trimestrial
Data publicării:
Cele nouă luni de sarcină reprezintă o perioadă foarte complexă în viața partenerilor. Entuziasmul și emoția pentru viitoarea naștere sunt adesea însoțite de o serie de temeri legate de adoptarea unui stil de viață și obiceiuri care nu sunt dăunătoare fătului. În special, gestația reprezintă o fază foarte critică pentru sexualitatea în cuplu.

Cercetări recente au evidențiat că în multe cazuri sexul în timpul sarcinii rămâne un tabu: conform acestui studiu, în primul trimestru mai mult de 20% dintre cupluri încetează complet să întrețină actul sexual, procent care ajunge la 80% odată cu pragul trimestrului al treilea.

Există mulți factori care pot influența sexul în timpul sarcinii și au atât o natură fiziologică, cât și una psihologică. Sarcina, de fapt, pe lângă varietatea complexă și fiziologică a modificărilor fizice, organice și endocrine, este frecvent însoțită de un profil de simptomatologie articulat (greață, dureri de spate, senzație de oboseală, insomnie) care poate afecta adesea activitatea sexuală a cuplului. Din punct de vedere biologic, în special, nivelurile ridicate de progesteron tind să conducă la o reducere a dorinței sexuale.

Potrivit unei alte cercetări, principalele cauze ale reducerii frecvenței actului sexual în această perioadă includ și: reducerea stimulării sexuale, creșterea senzației de durere și scăderea satisfacției sexuale.

Teama de a provoca vătămări fătului

La acest tablou complex trebuie adaugată și teama, adesea frecventă, că sexul în timpul sarcinii ar putea fi nociv pentru făt. În general, totuși, medicii și oamenii de știință au descoperit că este posibilă continuarea activității sexuale regulate în toate cele nouă luni de gestație. Relațiile sexuale nu sunt recomandate doar în anumite cazuri specifice.

Cazuri în care sexul în timpul sarcinii nu este recomandat

Dacă există un pericol de avort spontan sau de naștere prematură, activitatea sexuală trebuie suspendată. O precauție de luat dacă viitoarei mame i s-au prescris medicamente pentru controlul contracțiilor uterine sau dacă colul uterin s-a dilatat prea devreme.

Abținerea de la actul sexual este necesară și dacă a existat o ruptură prematură a sacului amniotic sau în cazul placentei previa. În această din urmă ipoteză, de fapt, placenta se dezvoltă în partea inferioară a uterului, acoperindu-și parțial sau total colul uterin

Studii privind efectele pozitive ale sexului în timpul sarcinii

Cele ilustrate mai sus sunt „cazuri limită” în care actul sexual în timpul sarcinii nu este recomandat. Conform cercetărilor statistice pe care le-am prezentat, reducerea raporturilor sexuale în sarcină are loc mai ales în primul și al treilea trimestru.

În primele trei luni, în special, activitatea sexuală este redusă din cauza afecțiunilor și simptomelor fizice care însoțesc această perioadă, precum și a fricii legate de buna desfășurare a sarcinii.

Pe de altă parte, în ultimele trei luni, creșterea dimensiunii fizice a abdomenului și grijile legate de nașterea iminentă pot descuraja activitatea sexuală pașnică.

În general, însă, sexul în timpul celor nouă luni nu numai că nu este recomandat, dar conform unui studiu recent publicat și în „Orientările privind sarcina fiziologică”, de fapt, o frecvență de 1 sau 2 acte sexuale pe săptămână este asociată cu o incidență mai scăzută a nașterilor premature. Acesta din urmă scade și mai mult dacă actul sexual este de 3 sau 4 pe săptămână.

De asemenea, sexul în timpul sarcinii are și funcția, mai ales în ultima perioadă de gestație, de a pregăti mușchii pelvieni pentru naștere.

Nici aspectul psihologic nu trebuie trecut cu vederea: intimitatea dintre parteneri, de fapt, poate întări o atmosferă de seninătate și relaxare utilă pentru a face față atât cu nașterea, cât și cu primele luni ale bebelușului.

Activitate sexuală în timpul sarcinii în primul trimestru

După cum am precizat deja, primul trimestru este o perioadă foarte complexă, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihologic. Acțiunea hormonilor, și în special creșterea estrogenului și progesteronului și scăderea testosteronului, poate avea o influență negativă asupra dorinței. 

Acest element hormonal este însoțit de un profil de simptome care se caracterizează adesea prin prezența greață și oboseală. Cu toate acestea, progesteronul poate produce și un efect sexual pozitiv.

De fapt, acest hormon poate duce la o creștere a circulației sângelui în țesuturile vaginale, făcând zona genitală mai lubrifiată și, în consecință, mai sensibilă.

Activitate sexuală în al doilea trimestru de sarcină

Dacă în primul trimestru de sarcină pot apărea unele manifestări fizice (modificări hormonale, greață, vărsături, dureri și mărire a sânilor) care pot fi la originea unor scăderi înțelese ale dorinței sexuale, al doilea trimestru de gestație, din punct de vedere general, de vedere, este perioada cea mai „favorabilă” pentru sex în sarcină.

Reducerea multor simptome enervante și o mai mare seninătate rezultată a cuplului asupra progresului sarcinii sunt factori esențiali pentru o activitate sexuală liniștită.

După cum relevă multe statistici, această perioadă, în 80% din cazuri, se caracterizează printr-o îmbunătățire a sexualității cuplului atât din punct de vedere al dorinței, cât și din punct de vedere al satisfacției.

Din punct de vedere fizic, în special, există o creștere a producției de hormoni de origine ovariană, asociată cu cea care este sintetizată de placentă. Această creștere poate duce la o creștere a dorinței sexuale. În unele cazuri, în timpul celui de-al doilea trimestru, ca urmare a acestor variații, femeia poate experimenta orgasme mai dese și mai intense.

Activitate sexuală în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină

Al treilea trimestru este cu siguranță perioada de gestație în care schimbările fizice din corpul femeii sunt cele mai evidente.

Volumul crescut cauzat de burtă și senzația crescută de oboseală, împreună cu grijile legate de nașterea iminentă, pot descuraja activitatea sexuală.

În plus, producția de prostoglandine în lichidul seminal și orgasmul feminin poate induce dezvoltarea contracțiilor uterine care, mai ales aproape de naștere, ar putea facilita debutul travaliului.

Potrivit cercetărilor recente, în această perioadă aproximativ 75% dintre cupluri raportează o reducere a vieții lor sexuale, atribuită în principal dificultăților tipice acestei faze, și în special plenitudinea abdominală, durerile lombare și senzația de oboseală.

În general, este indicat în această perioadă să se evite presiunea asupra burticii în timpul actului sexual. De asemenea, trebuie remarcat faptul că sexul în sarcină poate fi și un element pozitiv pentru făt: în special, specialiștii consideră că acesta poate beneficia de efectele pozitive legate de eliberarea de endorfine în timpul activității sexuale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: cuplu  relatii intime  sarcina 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel