Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Rețelele sociale îi ajută pe părinți să-și facă griji în acest sens, deoarece există multe publicații care oferă date incomplete despre ADHD.
Văzându-și copiii reflectați în semnele afișate, ei presupun că copilul are această afecțiune. Dar internetul nu este o sursă de încredere pentru diagnosticare, iar micuțul tău poate fi doar distras.
Cel mai bun lucru de făcut va fi întotdeauna să-ți duci copilul la un profesionist specializat pentru a afla mai exact dacă suferă de ADHD.
Este important să se facă distincția între copiii cu ADHD și cei care sunt predispuși la distracție, deoarece tratamentul și îngrijirea de care au nevoie pot fi diferite. Prin urmare, există câteva diferențe cheie între cele două grupuri pe care le puteți lua în considerare.
Merită să ne amintim că durata atenției nu este o categorie „da sau nu”. Adică nu este că unii copii sunt atenți și alții nu, dar toți o fac într-o măsură diferită. De exemplu, conform lui Jesús Beltrán ,în cartea sa Learning Processes, Strategies and Techniques, capacitatea unui copil de a acorda atenție este strâns legată de motivația pe care o simte pentru sarcină.
Foto: RDNE Stok Project/ Pexels
Aceasta înseamnă că uneori orice minor poate deveni distras, împrăștiat sau își poate pierde concentrarea. Cheia este cât de des se întâmplă acest lucru.
Pentru a vorbi despre ADHD, neatenția trebuie să fie pronunțată și să implice o problemă recurentă care interferează cu viața de zi cu zi a copilului. De exemplu, îți afectează performanța academică, viața de familie sau relațiile cu colegii tăi. Aceasta este o diferență cheie între copiii care au această tulburare și copiii care nu au. Întrebați-vă: este viața copilului dumneavoastră afectată dramatic?
Un alt punct de luat în considerare este faptul că ADHD nu este o boală, ci o neurodivergență. Cu alte cuvinte, creierul acestor copii are diferențe anatomice și funcționale.
Acest lucru îi face să prelucreze informațiile și să se relaționeze cu mediul într-un mod diferit. Aceste diferențe fac parte din el și, prin urmare, există încă de la început, ceea ce ne oferă o altă diferență de luat în considerare.
Dacă copilul tău este destul de distrat, dar nu era la fel de distras înainte și nu a avut dificultățile pe care le are acum, este posibil ca acest lucru să se datoreze altor cauze. De exemplu, anxietatea și depresia pot afecta, de asemenea, atenția.
Dacă copilul trece printr-o perioadă dificilă sau se schimbă, dacă există tensiune în familie, dacă este hărțuit sau este neliniştit sau îngrijorat de ceva, poate fi mai distras.
Este important de știut că ADHD are mai multe subtipuri și neatenția nu este întotdeauna cel mai relevant sau izbitor simptom. De exemplu, după cum se raportează în Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale (DSM-5), în subtipul hiperactiv-impulsiv există o predominanță a simptomelor legate de agitația motorie și lipsa controlului impulsurilor.
Cu toate acestea, chiar și atunci când atenția eșuează (în subtipul neatent sau combinat), o face într-un anumit mod. Și este diferit de ceea ce se întâmplă cu un copil distras.
Foto: Ketut Subyanto/ Pexels
În special, în ADHD are loc o alterare a atenției selective (responsabilă cu filtrarea stimulilor irelevanți pentru a se concentra asupra scopului) și a atenției susținute (care permite concentrarea pe o perioadă prelungită). Din același motiv, un copil cu această afecțiune nu își poate menține atenția fixată asupra unei sarcini atât timp cât este necesar.
Mai mult, este întreruptă de stimuli externi, cum ar fi zgomote, oameni sau imagini, sau stimuli interni, cum ar fi propriile idei și gânduri.
Pe de altă parte, este posibil ca un copil distras să nu se concentreze asupra a ceea ce face și, prin urmare, uită unde și-a lăsat haina sau pentru ce parte a temei a fost destinată. Cu toate acestea, poate fi atent la activitate și odată ce o face, face performanță fără dificultate.
Pe lângă cele de mai sus, există câteva semne care ne pot ajuta să înțelegem dacă un copil are ADHD sau este doar distras. Amintiți-vă că acestea nu sunt un diagnostic; cu toate acestea, ele pot servi drept ghid.
Copilul are nevoie de presiune externă pentru a îndeplini o sarcină și a o duce la bun sfârșit. În general avem tendința de a lăsa totul pentru ultimul moment, mai des acele activități care necesită multă atenție și concentrare.
Foto: RDNE Stok Project/ Pexels
Îi este greu să-și organizeze ideile, să știe care sarcini sunt cele mai importante sau prioritare și schimbă sau sare de la o sarcină la alta fără să le fi încheiat. Uneori, acest lucru le provoacă frustrare și demotivare.
Copilului îi este greu să-și mențină concentrarea în timp ce asistă sau citește un text, devine distras și trebuie să fie reamintit și redirecționat către sarcină. Este volubil și, prin urmare, își pierde dorința de a-și face temele.
Întâmpină dificultăți în a culege informații și a fi activ în timp ce finalizează o sarcină. Din acest motiv, este dificil pentru ei să urmeze instrucțiunile și liniile directoare, să țină cont de mai multe elemente simultan sau să completeze secvențe.
În concluzie, pentru a vorbi despre ADHD, neatenția trebuie să fie severă și să provoace probleme în funcționarea zilnică a copilului. Trebuie să le influențeze nivelul de vigilență, atenția lor selectivă și susținută.
Amintiți-vă că în cadrul ADHD există mai multe subtipuri și neatenția este doar unul dintre ele, așa că neatenția poate să nu fie simptomul principal. În plus, chiar dacă ar fi, pot exista și alte manifestări de impulsivitate și hiperactivitate.
Prin urmare, pentru a fi sigur de ceea ce se întâmplă, este mai bine să consultați un specialist. Doar un profesionist poate confirma diagnosticul după efectuarea unei evaluări personalizate și vă va putea da un răspuns precis dacă copilul dumneavoastră are ADHD sau este doar distras.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...