Caracteristicile mamelor copiilor de succes, conform cercetărilor Universităților Harvard, Northwestern și California
Data actualizării:
Data publicării:
Un studiu recent pare să confirme o idee bine-cunoscută în cultura japoneză: succesul în viață nu depinde neapărat de inteligență, ci de disciplină și muncă susținută. Cercetătorii de la Universitatea din Essex, Regatul Unit, au descoperit că fetele crescute de mame stricte și autoritare tind să-și atingă mai multe obiective în viață decât cele ale căror mame au adoptat o abordare mai permisivă.

Oamenii de știință au evaluat succesul personal și profesional a 15.500 de adolescente cu vârste între 13 și 14 ani. După șase ani de cercetări, au constatat că fetele ale căror mame adoptaseră un stil de parenting mai strict, le solicitau mai mult și puneau accent pe disciplină, aveau o probabilitate mai mare de a urma studii universitare, de a se concentra pe carieră și de a obține mai multe realizări profesionale, în comparație cu cele crescute într-un stil mai permisiv.

Totodată, aceste tinere au manifestat o tendință de a avea relații sociale mai bune, fiind mai asertive și empatice, și au dezvoltat o încredere în sine mai puternică.

Studiul a relevat și că aceste fete prezentau un risc mai mic de a rămâne însărcinate în adolescență, ceea ce le-a permis să se concentreze pe studii și să planifice cu atenție momentul potrivit pentru a-și întemeia o familie, conform etapainfantil.com.

Citește și Indulgența părinților alimentează atitudini de superioritate, furie și narcisism în copii. Psiholog și prof. universitar: „Acest cerc vicios are un cost serios!”

Caracteristici ale mamelor copiilor de succes, conform cercetărilor

SURSA FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Își încurajează copiii să contribuie în gospodărie

Mamele copiilor de succes acordă o importanță specială dezvoltării simțului responsabilității, colaborării și valorii muncii încă de acasă.

Un exemplu este Harvard Grant Study, care a demonstrat că cei ai căror mame le cereau să se implice în treburile casnice au devenit mai empatici, mai colaborativi și mai capabili să-și asume sarcini în mod independent.

Cultivă o mentalitate de creștere

Copiii care reușesc în viață au crescut cu convingerea că pot atinge orice obiectiv, datorită mamelor care le-au insuflat de mici o mentalitate orientată spre creștere.

Acești copii învață să vadă provocările acolo unde alții văd eșecuri, dezvoltând perseverență și încredere în efortul personal.

Îi motivează să învețe de la o vârstă fragedă

Mamele ai căror copii au succes sunt conștiente de importanța educației timpurii. Adesea, ele pun accent pe stimularea cognitivă și încep educația chiar înainte de școală.

O meta-analiză de la Universitatea Northwestern a arătat că aceste mame, de pildă, îi învață pe copii noțiuni de matematică de la o vârstă fragedă.

Au așteptări mari de la copiii lor

Un studiu al experților de la Universitatea din California subliniază că așteptările mamelor influențează semnificativ succesul pe termen lung al copiilor.

Cercetările arată că, atunci când mamele își setează așteptări înalte pentru viitorul copiilor lor, aceștia obțin rezultate academice mai bune și își ating obiectivele stabilite.

Îi învață angajamentul față de obiective

Mamele copiilor de succes valorizează angajamentul față de obiectivele pe termen lung. Încă de mici, acestea își învață copiii să-și urmeze scopurile, să fie perseverenți și să nu renunțe la visurile lor, chiar și în fața obstacolelor.

Totodată, îi ajută să fie flexibili, să-și adapteze planurile pentru a-și atinge obiectivele majore din viață.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel