Ai auzit de trendul „vara copiilor din anii '90”? Ce înseamnă această tendință care cucerește părinții mileniali și de ce e mai greu de aplicat decât pare
„Eu și soția mea avem trei fiice aflate acum în liceu. Știu din proprie experiență cât de dificil pot fi primii ani de parenting, mai ales când vine vorba de ora cinei. Îmi amintesc cum umpleam coșul de cumpărături cu nuggets de pui în formă de dinozaur, chipsuri și alte gustări rapide, comode și tentante pentru copii.
Este o etapă prin care trec mulți părinți, însă am văzut, din păcate, efectele negative ale acestor alegeri alimentare”, povestește dr. Sanjay Bhojraj în rubricile CNBC.
„Îmi doresc ca fetele mele să aibă o viață lungă și sănătoasă”. De aceea, „în familia noastră suntem tot mai atenți la ceea ce punem pe masă”.
Iată cinci alimente „toxice” pe care medicul nu le oferă copiilor lui și ce alternative sănătoase a ales în schimb.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Sunt rapide și comode, e adevărat. Însă „multe dintre sortimentele din comerț conțin substanțe chimice care, ca medic cardiolog, mă îngrijorează profund”.
Ambalajele sunt adesea căptușite cu substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute drept „substanțe chimice permanente”.
Acestea au fost asociate cu afecțiuni grave, inclusiv suprimarea sistemului imunitar și malformații congenitale. În plus, aromele artificiale de tip „unt” pot conține compuși periculoși pentru sănătatea plămânilor.
Ce să alegem în schimb: preparăm floricele acasă, cu aer cald, și le stropim cu unt adevărat topit sau puțin ulei de măsline.
Iaurturile cu arome, în special cele destinate copiilor, pot părea opțiuni sănătoase la prima vedere, mai ales când sunt promovate ca fiind „bogate în proteine”. Dar, dacă citești cu atenție eticheta, vei observa că multe dintre ele sunt încărcate cu zahăr adăugat și coloranți artificiali.
Mai mult, porțiile sunt adesea prea mici, iar copiii ajung să consume două sau trei, dublând sau triplând astfel cantitatea de zahăr.
Ce să alegem în schimb: „în familia noastră servim iaurt grecesc simplu, îndulcit cu puțină miere locală și fructe de pădure proaspete. Este la fel de gustos, dar mult mai sănătos”.
„Mă refer la bacon, salam, crenvurști, alimente des întâlnite în pachețelul pentru școală”. Din păcate, acestea sunt pline de sodiu, conservanți și nitrați, care pot crește riscul de boli cardiovasculare și cancer.
„Ca medic cardiolog, știu cât de grav pot afecta acești compuși funcționarea celulară. Interferează cu substanțe esențiale precum oxidul nitric, care reglează tensiunea arterială și sănătatea vaselor de sânge”, explică dr. Sanjay Bhojraj.
De asemenea, pot afecta „funcția endotelială”, un proces important care, atunci când este perturbat, favorizează acumularea colesterolului în artere.
Pe scurt, aceste alimente contribuie la exact bolile împotriva cărora lupt de peste două decenii.
Ce să alegem în schimb: Înlocuim mezelurile cu surse sănătoase de proteine: pui la grătar, carne de vită hrănită cu iarbă și leguminoase precum lintea, năutul sau quinoa.
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
„Când eram mic, prietenii mei adorau să vină la mine pentru că eram norocosul care avea în cămară cereale dulci și sucuri. Dacă aș putea da timpul înapoi, le-aș arunca fără regrete”, povestește medicul.
Conform specialistului în metabolism dr. Robert Lustig, micul dejun al unui copil tipic poate conține mai mult zahăr decât ar trebui să consume în trei zile.
Această cantitate provoacă o creștere rapidă a glicemiei, urmată de o scădere bruscă, exact în timpul orelor de școală, când copiii au nevoie de energie și concentrare.
Ce să alegem în schimb: „La noi în casă, am schimbat total rutina de dimineață. Fetele noastre mănâncă fructe proaspete, ouă cu legume sau smoothie-uri cu grăsimi sănătoase și fibre. În loc de sucuri, beau apă filtrată, uneori aromatizată natural cu fructe”.
De la târgurile de vară până la restaurantele fast-food, totul pare să fie prăjit: pui, brânză, chiar și batoane de unt.
Problema este că aceste alimente sunt prăjite în uleiuri industriale, refolosite la temperaturi foarte ridicate. Aceste uleiuri nu doar că nu au nicio valoare nutritivă, dar saturează alimentele cu substanțe periculoase, cum ar fi acrilamidele și produșii de glicare avansată (AGE), care favorizează inflamația în corp.
Și mai grav: copiii ajung să devină dependenți de gustul crocant și uleios al acestor alimente.
Ce să alegem în schimb: „Ne place în continuare mâncarea crocantă, dar o preparăm diferit. Folosim friteuza cu aer cald pentru a găti legume, cartofi dulci sau chipsuri din legume. Obținem textura dorită fără efectele nocive ale prăjelii tradiționale”.
SURSA FOTO: freepik.com @mawats
Nu e nevoie să mâncăm perfect în fiecare zi. Dar putem face pași mici, conștienți, spre alegeri mai bune.
Înainte de a schimba alimentația copilului, consultă medicul pediatru sau un specialist în nutriție. Atenție la uleiurile din semințe ascunse în produse procesate.
Alege grăsimi sănătoase, proteine de calitate și carbohidrați buni, în special la micul dejun, când corpul are nevoie de energie echilibrată.
Implică-i pe cei mici în bucătărie și, mai ales, dă-le un exemplu. Copiii învață mai mult din ceea ce văd la tine decât din ceea ce le spui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.