Care este noul Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Elevilor
Data publicării:
Noul regulament de organizare și funcționare a Consiliul Național al Elevilor a fost publicat în Monitorul Oficial în data 8 iulie și prevede printre altele, faptul că organizația trebuie să transmită anual Ministerului Educației un raport privind starea sistemului de învățământ preuniversitar din perspectiva elevilor. O altă noutate, se înființează consiliile școlare junior în toate gimnaziile.

În plus, câte un reprezentant al Consiliului Județean al elevilor va delega un membru, cu statut de observator, în consiliul de administrație al inspectoratului școlar județean.

Consiliul Național al Elevilor este menționat în continuare partener al Ministerului Educației, cu rol consultativ în procesul decizional, potrivit Regulamentului de funcționare al organizației, publicat în Monitorul Oficial.

Apar însă câteva noutăți: elevii trebuie să dea un raport anual Ministerului Educației, asupra sistemului de învățământ preuniversitar din perspectiva elevilor. De remarcat, până în prezent CNE redacta un raport anual, dar nu era precizat că trebuie adresat Ministerului Educației.

În noul regulament al CNE apare și o nouă secțiune despre înființarea Consiliului Școlar al elevilor Junior, adică din gimnaziu. Acest consiliu este format din reprezentanții claselor, aleși prin vot democratic la începutul anului școlar.

Pentru Biroul executiv al consiliului școlar al elevilor junior pot candida doar elevii claselor a VII-a și a VIII-a, potrivit Edupedu.ro.

Consiliul Național al Elevilor este “structura națională de reprezentare a elevilor din învățământul preuniversitar de stat și privat din România”, așa cum se precizează în articolul 2 al Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național al Elevilor publicat în Monitorul Oficial.

Totuși, există și alte structuri care reprezintă interesele elevilor în țară, recent constituite într-un singură, Uniunea Elevilor Reprezentanți. Diferența este că acestea sunt asociații din județe diferite care s-au unit într-un scop comun, de a reprezenta interesele elevilor. Consiliul Național al Elevilor pornește la nivel de fiecare județ și își caută reprezentanți.

În plus, de remarcat și faptul că elevii care fac parte din structurile județene ale Consiliului Elevilor au decontate cheltuielile de transport când participă la conferințe, seminare, întâlniri de lucru. Elevii care fac parte din alte structuri nu au aceste beneficii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Blue Monday - Cea mai tristă zi din an. Iată de ce!

La începutul fiecărui an, a treia zi de luni din...



Cele mai noi articole

Cum să previi astmul la copii

De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...

Este recomandat să le scoți amigdalele copiilor?

Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel