Care este secretul pentru prevenirii miopiei la copii?
Data publicării:
Unii copii sunt mai predispuși la miopie. De exemplu, ereditatea familială are mai multă greutate decât la alții ai căror părinți văd perfect. Dar ce factori pot ajuta la prevenirea apariției miopiei?

Se estimează că, până în anul 2030, 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între cinci și șapte ani vor fi miopi. Acestea sunt cifre foarte mari care duc la căutarea unui remediu care să ajute la încetinirea progresiei acestor cifre.

Ce se poate face pentru a evita dezvoltarea miopiei în copilărie? În ce constă pre-miopia și ce trebuie făcut atunci când apare? 

Ce este premiopia la copii?

Copiii pre-miopi sunt cei care nu sunt încă miopi, dar au o prescripție (numită stare de refracție) apropiată de miopie. Acest lucru, împreună cu alți factori precum vârsta, istoricul familial sau petrecerea prea mult timp făcând activități care necesită vederea de aproape, cum ar fi atunci când folosesc dispozitive electronice, poate crește riscul de a dezvolta miopie în viitor. 

„Acest concept se referă la stadiile timpurii ale dezvoltării miopiei la copii, înainte ca aceștia să fi dezvoltat complet miopia. În această perioadă de predezvoltare pot exista o serie de factori de risc care ar trebui analizați pentru a vedea în ce măsură pot fi modificați pentru a evita progresia, cum ar fi practicarea de activități în aer liber”, subliniază Ana González, șefă de optică la Alain Afflelou și cercetător predoctoral la Universitatea Complutense din Madrid (UCM), pentru Hola.com.

Cum vă dați seama dacă copiii mici văd bine?

Deseori, copiii mici nu își dau seama că nu văd bine, mai ales dacă este vorba despre un defect pe care îl au încă de la naștere. Ei s-au obișnuit să perceapă lumea în acest fel și cred că așa vede toată lumea. De aceea, adulții trebuie să fie cei care să fie conștienți și atenți la orice anomalie vizuală. Aceasta înseamnă că depistarea precoce a premiopiei poate fi foarte benefică în prevenirea dezvoltării ulterioare a miopiei.

Unul dintre punctele fundamentale este efectuarea de examinări oftalmologice periodice. „În acest sens, opticianul-optometrist va ajuta familiile să găsească cea mai bună soluție și sfaturile de urmat pentru a preveni evoluția problemei”, spune Ana González.

Se apropie prea mult pentru a vedea obiecte îndepărtate, pentru a citi sau a scrie.

Adoptă poziții ciudate în anumite situații, cum ar fi atunci când se joacă sau se uită la televizor.

Se poticnește în mod regulat. 

„Dacă sunt mici, ei înșiși nu vor fi conștienți de acest lucru, așa că trebuie să fim atenți la aceste detalii și să mergem la un specialist profesionist pentru a le acorda atenția cuvenită”, mai spune specialistul.

Cum să prevenim progresia miopiei

Potrivit celor mai recente date din Barometrul miopiei, realizat de Fundația Alain Afflelou și Universitatea Complutense din Madrid, miopia este un defect vizual a cărui prevalență a crescut în ultimii ani. Un punct cheie ar putea fi abuzul de dispozitive electronice. „Trebuie amintit că ecranele trebuie evitate de la o vârstă fragedă, așa cum recomandă pediatrii, care sunt și cei care coincid de obicei cu predezvoltarea miopiei”, adaugă Ana González. 

Cercetările efectuate de aceste organizații au arătat schimbarea obiceiurilor copiilor după COVID-19 și izolare. Astfel, această lucrare a constatat o creștere a numărului de activități în aer liber și o scădere a timpului petrecut în activități care necesită vederea de aproape și utilizarea dispozitivelor electronice. Cum afectează acest lucru vederea? „Dovezile ne spun că a petrece mai mult timp în aer liber este o metodă eficientă de prevenire și încetinire a trecerii la miopie la copiii cu pre-miopie”, spune expertul.

În acest sens, recomandările sale pentru prevenirea progresiei pre-miopiei sunt următoarele:

„Efectuați controale frecvente și controlați factorii de risc”. Dacă copilul are părinți miopi, trebuie să fim foarte atenți la progresia lor în această privință, deoarece există un risc mai mare de a dezvolta miopie.
„Activități în aer liber”. Acestea nu numai că ajută sistemul vizual, dar aduc și multe beneficii în toate aspectele sănătății copilului și adultului.
„Încurajați pauzele frecvente, cel puțin la fiecare 30 de minute, în timp ce efectuați sarcini de apropiere (calculator, lectură etc.)”. Este esențial ca copilul să schimbe din când în când distanța vizuală de la aceste activități de aproape la alte puncte.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel