Cum să crești copii inteligenți din punct de vedere emoțional? Strategii de la un specialist în dezvoltarea micuților: „Le-ați spus vreodată să nu plângă?”
Faptul că trei generații împart același acoperiș pare absurd, întrucât această conviețuire poate fi o sursă de conflict. Dar astăzi mulți copii sunt nevoiți să locuiască cu bunicii din cauza situației economice nefavorabile a părinților.
Deși bunicii sunt minunați pentru orice copil, au o reputație proastă: în loc să fie văzuți ca cei mai buni însoțitori ai lor plini de dragoste de dăruit, sunt considerați surse indulgente de a-și răsfăța nepoții. Adevărul este că a fi bunic este o meserie intensă potrivită doar pentru oameni înțelepți cu multă experiență.
Cert este că te-au crescut când erai copil, astfel încât astăzi ei sunt susținătorii de familie, considerați în multe societăți o sursă de înțelepciune. Problema constă în conviețuire, în împărțirea locuinței cu ei sau atunci când un bunic se mută în casa ta.
Deși această situație este de obicei complicată, nu disperați, deoarece mulți specialiști și-au dat osteneala să analizeze ce se întâmplă atunci când copiii noștri trebuie să locuiască la bunici. Află în acest articol care sunt avantajele și dezavantajele.
Foto: Mikhail Nilov/ Pexels
Sunt mulți copii care, din diverse motive, trebuie să locuiască cu bunicii. Cei care au grijă de nepoți pentru că părinții lor nu pot avea grijă de ei. În ciuda faptului că bătrânii vor face orice pentru urmașii pe care îi iubesc atât de mult, realitatea este că aceste tipuri de decizii pot genera situații dificile.
Copiilor care trebuie să locuiască cu bunicii le este de obicei dor de părinți și vor să locuiască cu ei. Pentru bunici, asumarea acestei responsabilități reprezintă obligația de a menține un ritm alert și asumat pentru a avea grijă de copil și a-i monitoriza activitățile.
Dacă bunicii trebuie să se mute în casă, toți membrii familiei vor fi nevoiți să se adapteze la schimbările semnificative care vor avea loc. De exemplu, de multe ori copilul este forțat să schimbe camera sau să se lupte pentru telecomanda televizorului.
Desigur, mutarea în casa altcuiva poate fi dificilă chiar și pentru bunic. Dar odată ce perioada de adaptare s-a încheiat, atât copilul tău, cât și bunicul se vor bucura de compania celuilalt și de timpul de calitate împreună.
Conviețuirea împreună nu este niciodată ușoară, mai ales dacă cel puțin cinci sau șase persoane trebuie să împartă un spațiu mic. Astfel, fricțiunea se prezintă ca un final inexorabil nu doar la nivel de familie, ci se traduce și prin conflicte de cuplu, pe măsură ce intimitatea și independența scad.
Toleranța față de bunici va depinde și de legăturile de rudenie care te leagă de ei, adică dacă sunt părinți sau socri. Un alt factor care poate transforma situația într-o oală sub presiune pe cale să explodeze este starea de sănătate a persoanei în vârstă.
Cu toate acestea, cea mai puternică sursă de conflict este cea legată de creșterea nepoților. Ei bine, părinții și bunicii au adesea concepții diferite cu privire la educația copiilor lor. Acesta este motivul pentru care apar neînțelegeri, nedumeriri și suspiciuni care creează disconfort și strică relațiile.
În ciuda a tot ceea ce s-a spus până acum, nu se poate nega unele avantaje ale locuirii cu bunicii sub același acoperiș:
- Copilul dumneavoastră va fi pe cele mai bune mâini în timp ce vă desfășurați activitățile și obligațiile. Dacă lucrezi sau studiezi, acest ajutor este excelent pentru a avea grijă de copilul tău.
- Ajutorul nu este doar nesfârșit, ci vine și cu o supradoză de experiențe capabile să învingă orice incertitudine tipică unei proaspete mame.
- Maternitatea este o muncă cu adevărat epuizantă; dacă copilul tău poate locui cu bunicii, asta îți permite să ai pauze și momente de relaxare.
- Copilul primește dragoste dublă, atenție și îngrijire specială. Ceva care nu trebuie trecut cu vederea, pentru că o porție dublă de sărutări și îmbrățișări înseamnă și multiplicarea motivației și a stimei de sine a copilului tău.
Foto: Mikhail Nilov/ Pexels
- Atât tu, cât și copilul tău veți putea primi un zâmbet de la bunici și sprijinul unei persoane cu multă experiență și dragoste.
- Copilul își poate învăța propriile rădăcini și tradiții familiale prin experiențele adultului.
- A locui cu bunicii facilitează dezvoltarea emoțională a copiilor și îi educă despre valoarea bătrânilor chiar și atunci când vârsta îi face fragili.
Corecțiile, sfaturile și sugestiile nesolicitate, deși sunt intenționate, sunt teribile și nu întotdeauna binevenite. Dar asta nu este tot:
- Există o lipsă de independență la nivel individual, precum și în cadrul cuplului și familiei.
- Este dificil să-ți dezvolți propriile obiceiuri familiale dacă se așteaptă să le respecți pe cele ale familiei tale de origine.
- Problemele de relație pot apărea atâta timp cât nu aveți propriul spațiu, toleranță și răbdare.
- Bunicul este prea îngăduitor, atât în ceea ce privește permisiunile, cât și cadourile. Limitele pe care le stabiliți sunt estompate, pe măsură ce autoritatea trece să fie în mâinile bunicilor.
- Puteți experimenta gelozie pentru bunicii tăi. S-ar putea să simți că micuța ta dragă se distrează mai bine cu ei decât cu tine.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.