Câteva sfaturi utile pentru a evita certurile între frați
Data actualizării:
Data publicării:
Certurile dintre frați sunt adesea stresante și frustrante pentru părinți. Aici vă oferim câteva sfaturi pentru a le evita. Nu le ratați!

Certurile dintre frați aduc bătăi de cap părinților și îi împing în pragul unei căderi de nervi. În unele cazuri, acestea sunt simple certuri care se termină în lacrimi și țipete. Această situație ajunge să-i streseze chiar și pe cei mai calmi adulți. Vrei să știi cum să eviți certuri între frați? Iată câteva sugestii.

Este important ca atunci când frații se ceartă, părinții să încerce să-i liniștească și să-i încurajeze să vorbească pentru a rezolva ceea ce i-a supărat. În plus, fiecare ar trebui să aibă posibilitatea de a-și prezenta motivele. 

De mici, trebuie să-i învățăm să țină cont de sentimentele și emoțiile celorlalți și să știe că comportamentul lor îi poate afecta pe ceilalți.

Sfaturi pentru a evita certuri între frați

Copiii mici exprimă emoțiile într-un mod mai puțin controlat decât adulții, pentru că nu au încă suficiente instrumente pentru a ști să o facă. Prin urmare, atunci când un copil își dorește ceva și nu îl obține, apare emoția de bază a furiei.

1. Învață-l să împărtășească

De multe ori, luptele între frați încep pentru că amândoi își doresc același lucru. De aici și importanța de a-i învăța să împărtășească unul cu celălalt. Trebuie să le explicăm că amândoi pot avea obiectul, un pic fiecare și, în acest fel, amândoi câștigă.

2. Nu arăta preferință

Dacă arătăm vreun fel de favoritism sau preferință pentru oricare dintre ei, singurul lucru pe care îl vom realiza este să producem gelozie între frați. Acest lucru poate duce și la lupte continue. Prin urmare, este mai bine să fii imparțial, să îi asculți pe amândoi și apoi să decizi.

3. Învață să controlezi furia

Când copiii se enervează, experimentează frustrare și furie și acest lucru îi împiedică să gândească. De aceea este important să-i înveți să se oprească câteva secunde înainte de a se arunca în luptă cu fratele lor. În acest fel, încetul cu încetul, își vor putea controla furia.

2. -imagine fara descriere- (pexels-martine-mars-18788669_70900700.jpg)

Foto: Martine Mars/ Pexels

4. Întăriți pozitiv comportamentele bune

Dacă un copil încearcă să rezolve un conflict cu fratele său într-o manieră calmă, bazată pe dialog și negociere, ar trebui să-l felicităm pentru asta. Când folosește lupta ca o modalitate de a rezolva o problemă, trebuie să fim fermi și să îl oprim. Dacă este cazul, îl ăuteți lipsi de niște privilegii.

5. Evitați să faceți comparații pentru a evita certuri între frați

Cu toții, uneori, frustrați sau supărați într-o situație, am spus expresia tipică „uite ce bine se poartă fratele tău!”. Singurul lucru pe care îl vom realiza spunând astfel de afirmații este alimentarea conflictelor între ei. Când unul dintre copii are un comportament care nu ne place, trebuie să îl lămurim cu el, fără a exemplifica cu ceea ce face sau nu face celălalt frate.

6. Nu interveni când se ceartă 

Deși este foarte dificil să nu rămâi în afara conflictelor, este important să-i lași să încerce să le rezolve singuri. Astfel ei vor învăța să negocieze și nu ne vor învinovăți dacă suntem de acord cu unul sau altul.

Dacă discuția se intensifică, vom vorbi pe rând cu ei pentru și le vom da șansa ca ei să ne explice ce s-a întâmplat. Totuși, în cazul în care se lovesc între ei, trebuie să intervenim și să-i despărțim imediat.

3. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-6157226_65893900.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

7. Învață-l cum să-și ceară scuze

Când unul dintre copii face ceva greșit, trebuie să știe să ceară iertare și să-și recunoască greșeala. Aceasta este o atitudine pozitivă care va preveni mai multe lupte în momente diferite. Mai mult, este important ca și victima să fie învățată să accepte scuzele.

Acum știi câteva puncte cheie pe care le poți pune în practică pentru a evita certuri între frați. Este adevărat că atunci când se întâmplă sunt o sursă de stres pentru părinții care uneori nu știu ce să facă pentru a preveni să se întâmple.

Este clar că trebuie să învățăm să gestionăm conflictele, pentru că ele fac parte din viață. Luptele dintre frați nu sunt plăcute, dar ne putem învăța copiii să știe să le rezolve cu respect.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel