Ce activități îi fac pe copii mai deștepți? Răspunsul cercetătorilor care au studiat creierul a sute de micuți
Data publicării:
Părinții care doresc să crească copii mai inteligenți ar trebui să îi înscrie în sporturi organizate, să renunțe la jocurile video și să le ofere cărți, conform unui nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est au petrecut doi ani studiind 504 copii cu vârste între 6 și 9 ani într-un studiu publicat și evaluat de experți. Rezultatele arată că cei care au dedicat mai mult timp lecturii și jocului în echipe sportive și-au dezvoltat mai bine abilitățile cognitive, comparativ cu cei care au petrecut timp în activități nestructurate, fie pe computer, fie în jocuri libere.

Cele mai bune rezultate au fost observate la copiii care au combinat sportul și lectura cu o dietă sănătoasă, definită de cercetători ca o dietă tradițională nordică, ce include lactate cu conținut scăzut de grăsimi și mai puțină carne roșie sau cârnați.

„Calitatea îmbunătățită a dietei, sporturile organizate și lectura au fost asociate cu o cogniție mai bună”, au concluzionat neurologii.

Citește și „Dacă al meu copil face sport, va fi mai bun la matematică?” Acesta este răspunsul unui cercetător

Activitatea fizică structurată poate îmbunătăți abilitățile cognitive ale copiilor

SURSA FOTO: freepik.com @oksix

O constatare particulară a studiului atrage atenția: ideea că activitatea fizică structurată, cum ar fi sportul organizat, poate îmbunătăți abilitățile cognitive ale copiilor. Aceasta se bazează pe cercetări anterioare, care au demonstrat o legătură clară între activitatea fizică sporită și îmbunătățirea funcțiilor creierului, precum memoria și capacitatea de învățare.

Copiii implicați în sporturi organizate au, în general, o stimă de sine mai ridicată și o rată mai scăzută de anxietate și depresie, conform National Institutes of Health.

Sporturile de echipă oferă un impuls suplimentar sănătății mintale, combinând activitatea fizică cu dezvoltarea socială.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă o combinație echilibrată de joc structurat și nestructurat pentru copii: prima categorie poate oferi o învățare mai direcționată, în timp ce a doua poate stimula creativitatea și automotivarea.

Vezi și Cercetători britanici: „Spune-mi ce joc video joacă al tău copil și o să-ți spun cât de mare este coeficientul său de inteligență”

Cărți versus jocuri video

SURSA FOTO: freepik.com @kristina_igumnova

Descoperirile studiului privind cititul și timpul petrecut pe ecran sunt mai puțin surprinzătoare.

Citirea pentru plăcere este asociată cu o sănătate mintală mai bună, creativitate și abilități de raționament la copii, conform unui studiu realizat de Universitatea din Cambridge la începutul acestui an. Copiii care își petrec mai mult timp citind obțin scoruri mai mari la testele cognitive decât cei care înlocuiesc cititul cu timpul petrecut pe ecran, conform unor studii anterioare efectuate de Spitalul de Copii din Cincinnati.

Totuși, nu toate veștile legate de ecrane sunt negative. Jocurile video pot aduce anumite beneficii în dezvoltarea copiilor, stimulând memoria, conștientizarea spațială și, atunci când sunt jucate în grupuri, abilitățile sociale, conform Asociației Americane de Psihologie.

Cu toate acestea, dezvoltarea cognitivă este afectată atunci când timpul petrecut pe ecran este complet nesupravegheat, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est. Comportamentele toxice și hărțuirea sunt mai frecvente în jocurile video sociale atunci când copiii nu sunt supravegheați, notează alți cercetători.

Dacă nu ești sigur cum să îți încurajezi copiii să petreacă mai puțin timp cu jocurile video și mai mult cu cărțile sau sportul, experții recomandă o abordare blândă și transparentă.

Evitați expresii de genul „pentru că așa am spus eu” atunci când încurajați un comportament nou la copiii voștri, a declarat dr. Caroline Leaf, doctor în neuroștiințe clinice, pentru CNBC Make It. În schimb, profitați de ocazie pentru a le explica cum activități precum sporturile de echipă sau lectura le pot spori capacitatea cognitivă pe termen lung.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel