„Ce ar fi făcut bunica dacă vedea bube sau scaun verde la copil?” Medic pediatru, mesaj despre un fenomen „alarmat” în rândul părinților: „Începe haosul!”
Data publicării:
Pediatrul Irina Costache, cunoscută și ca Mămica Pediatru, într-un material pe blogul personal, se gândește la cum ar fi răspuns bunica la provocările zilnice ale parentingului modern. „De ce scriu ce voi scrie? Pentru că începe să fie un fenomen. Pentru că e alarmant, pentru că uneori dezastrul pornește de la bune intenții. Și scriu pentru că trebuie, aproape o simt ca pe o datorie morală” .

Tragem adânc aer în piept și ne punem întrebarea: ce ar fi făcut bunica în aceste situații?

„- ce ar fi făcut bunica voastră dacă copilul ei se trezea la ora 12 (prânz). Ce îi dădea să mănânce întâi? Lapte/mic dejun sau prânz?

- ce ar fi făcut bunica voastră cu p@nisul copilului când folosea pelinci? îl punea în sus/jos sau oricum?

- ce ar fi făcut bunica voastră dacă copilul nu stătea în șezut până la 7 luni? Îi dădea să mănânce mămăligă mestecată sau griș cu lapte sau mai aștepta? Dar străbunica? Dar omul din Evul Mediu?

- ce ar fi făcut bunica voastră dacă vedea bube pe copilul ei? Lua telefonul mobil și întreba pe whatsapp sau pe grupurile de mame sau mergea la circa cu copilul dacă nu treceau?

-  ce ar fi făcut bunica voastră dacă vedea un scaun mai verde? Cu niște mucus? …”, a scris Mămica Pediatru pe blogul personal.

În lumea bunicilor noastre, reziliența și forța erau calități învățate în timpul luptei zilnice. În momentele de încercare, bunicile noastre nu stăteau pe margine. Luau coasa și punându-și sacul în spate, se îndreptau spre câmpurile de prășit, cu copilul în brațe. În comunitatea aceea solidară, cei mai mari aveau grijă de cei mici, iar bunicile noastre era epicentrul acelor „rețele”. Această abordare a vieții a avut un impact semnificativ asupra generațiilor următoare. Într-un mod sau altul, bunicile au reușit să îi responsabilizeze pe cei mici.

Când era vorba de rezolvarea problemelor, bunicile se întorceau adesea spre ele însăși în căutarea răspunsurilor. Într-o lume în care nimeni nu avea cum să le ofere ghidare, ele s-au străduit să găsească răspunsurile în propria lor înțelegere. Asta este inteligența emoțională – o resursă interioară care îndrumă căutarea fericirii în loc să scormonești în neant. Bunicile noastre au trăit această inteligență în fiecare zi a vieții lor și au lăsat o moștenire de înțelepciune și forță pe care generațiile viitoare o poartă cu mândrie.

Citește și Părinții preferă ”Dr. Google” în loc să consulte un medic? Opinia specialistului Mihai Craiu despre acest fenomen periculos

Dr. Irina Costache: „Azi copiii sunt pe aplicații, se monitorizează orice respirație, se compară, este despre cine are dreptate”

2. „Ce ar fi ... (ce-ar-fi-facut-bunica-daca-vedea-bube-sau-scaun-verde-la-copil-medic-pediatru--mesaj-despre-un-fenomen-e2809ealarmate2809d-in-randul-parintilor-incepe-haosul-2_87225200.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @gstockstudio

„Azi copiii sunt pe aplicații, se monitorizează orice respirație, se compară păreri/poze/grafice de creștere, este despre cine are dreptate.  Și sub marca `doar să fim informați`, `este extrem de util să se știe cât mai multe` bieții părinți ajung cumva niște victime  fooooooarte ușoare ale social media, ale părerilor altor părinți, ale `fiecare face cum știe mai bine și simte pentru copilul lui…DAR!!!!` și aici începe haosul. După acest dar. Dar eu știu întotdeauna mai bine.

Așa a apărut celebra `doamna doctor dumneavoastră ce părere aveți despre` - și acum puneți ce vreți: diversificare, c@c@ verde. mucus, mâncat bucăți, dormit cu copilul în pat, mersul la plajă, ieșitul ziua afară, grădiniță, creșă, mersul la informatică la 4 ani, înot, călărie, antitermice înainte sau după 38,5, colac de baie, brânză de la mega, anumite tipuri de apă plata, spray-uri de țânțari, șampoane, creme de soare (mărci, ritm de administrare, forme farmaceutice), chiloți de unică folosință, tipuri de scutece, borcănașe de mâncare, congelat sau nu mâncarea, congelat sau nu carnea fiartă sau nefiartă, congelatul pentru iarnă pentru copii a fructelor, pufuleții bio, legumele bio, de unde să cumpărăm pește bun, îmbrăcămintea de plajă, scaune auto, sisteme de purtare etc etc etc.

Cum ar fi dacă aș spune că NIMIC sau mai NIMIC din toate acestea nu le-am studiat vreodată și că enorm de multe sunt suma experiențelor personale, despre care încep, cu panică, să constant că devin depășite”, a mai scris pediatrul.

Vezi și 82% dintre părinții români consideră că trebuie antibiotic dacă febra persistă mai multe de 3 zile la copil. Dr. Miron explică de ce aceste credințe populare sunt periculoase / VIDEO

Mămica Pediatru: „Nimic și nimeni nu poate înlocui INSTINCTUL matern sau patern”

3. „Ce ar fi ... (ce-ar-fi-facut-bunica-daca-vedea-bube-sau-scaun-verde-la-copil-medic-pediatru--mesaj-despre-un-fenomen-alarmatin-randul-parintilor-incepe-haosul-4_79334700.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @gstockstudio

Medicul pediatru Irina Costache subliniază faptul că deseori căutăm răspunsuri în exterior, uitând că, adesea, soluțiile se află în interiorul nostru. Morala acestei povești este simplă: majoritatea răspunsurilor la provocările parentingului le aveți deja. „Pentru asta însă trebuie să vă puneți întrebările.Și să vă GÂNDIȚI. Și să SIMȚIȚI. Și să începeți să CREDEȚI în voi, înainte să puneți mâna pe telefon. Înainte de google. Înainte de orice grup de mame. Înainte de pediatru care are whatsapp veșnic plin. Și când e groasă treaba e de medicină. E de mers la doctor. E de văzut buba cu ochiul liber”, a mai punctat Mămica Pediatru. 

„Mesajul e unul de asumare. De încredere. De înțeles că la 90% din întrebările pe care le primesc știți răspunsurile. Sunt în voi. Sunt în sufletul vostru, în ascultarea INSTINCTULUI. Nimic și nimeni nu poate înlocui INSTINCTUL matern sau patern. Ați tot auzit-o cu conectarea emoțională. Și despre asta e vorba. Să te asculți pe ține și ce simți. Acolo este și de acolo se construiește FERICIREA. Dincolo de trib, de sat, de oamenii din jur, de bunici, de bone, de pediatru, de grupul de mame SUNTEȚI VOI. Întorceți-vă la a simți și a gândi, înainte de a fugi în căutarea răspusurilor”, a conchis dr. Irina Costache.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: educatie  irina costache  mamica pediatru  parenting  pediatru 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel