„Nici talentați, nici genii”: Doi psihologi specializați în abilități înalte demontează mitul
Un studiu publicat în Journal of Experimental Child Psychology ne spune că micuții se simt obligați să își țină promisiunile și se așteaptă ca și alții să facă la fel.
Când cineva le încalcă, nu ezită să protesteze și să expună angajamentul pe care îl implică cuvântul „promisiune”.
Dar de ce este atât de important să nu încalci promisiunile făcute unui copil? Respectarea unei promisiuni este un simbol al afecțiunii și al importanței. A nu eșua în acest angajament le arată cât de mult îi iubim, îi apreciem și cât de mult îi prețuim, asigurându-i indirect de prezența noastră și de încrederea că se pot baza pe noi.
Amintiți-vă, micuții învață prin imitație și nu numai! Lumea lor de a concepe lumea se bazează inițial pe ceea ce este a noastră și pe modul în care trăim în ea, prin urmare, ținându-ne de cuvânt, îi învățăm valori precum responsabilitatea și angajamentul care, odată învățate, îi vor face adulți serioși .
De multe ori se întâmplă să spunem da la ceva pentru a evita crizele sau protestele copiilor, dar este important să fim sinceri.
Dacă spunem că nu putem sau nu vrem într-un mod empatic și clar, în ciuda faptului că există plângeri, micul vor învăța și ei să gestioneze lucrurile care nu merg așa cum și-ar dori.
Să încercăm deci să facem mai puține promisiuni, dar să nu le facem goale. Credibilitatea unui adult în ochii unui copil este esențială. Pentru că, dimpotrivă, lipsa de angajament va da naștere unui sentiment de neîncredere față de persoana noastră, care i-ar putea afecta emoțional într-un mod adânc înrădăcinat.
Putem identifica două categorii de promisiuni:
1. De reasigurare: „Ți-e frică să nu adormi singur? Îți promit că voi sta lângă tine și dacă te trezești și mă chemi, vin imediat”.
2. De recompensă sau pedeapsă: Sunt acele promisiuni pe care le facem uneori pentru a ne elibera de situații care devin greu de gestionat: „Dacă pleci din parc fără să plângi, îți cumpăr înghețată” sau „dacă nu mănânci tot, n-am să te duc la fotbal”.
Aici se declanșează un mecanism de șantaj pentru a convinge copilul să facă ceea ce ne dorim în schimbul a altceva. Se poate întâmpla, mai ales la sfârșitul unei zile obositoare, să adoptați acest sistem. Cu toate acestea, păstrează-l ca excepție. Este periculos dacă devine modul în care te raportezi la copilul tău. Astfel copilul – chiar dacă face ceea ce îi ceri – nu învață regulile, ci doar înțelege că aceasta este o strategie bună pentru a obține ceva.
Ceea ce este mai dăunător, dacă nu se țin, sunt promisiunile de primul tip: provoacă furie, dezamăgire și frustrare. Pe termen lung, dacă a experimentat în mod repetat că nu respecți ceea ce spui, copilul tău nu te va mai crede. Se va simți pierdut și nu va mai ști dacă să te creadă chiar și în situațiile în care poate faci promisiuni „bune”.
Dacă amenințările și recompensele nu ar trebui să fie niciodată promise, există două subiecte care sunt și mai importante pentru a nu fi promise niciodată: mâncarea și afecțiunea.
„Dacă îți termini farfuria poți urmări desenul animat” este o frază care face din timpul mesei o sursă de anxietate și, uneori, din mâncare un mijloc de a obține dragostea părinților și de a manipula relația.
„Dacă primești un 10 vom fi mândri de tine” este o altă frază foarte periculoasă. Un lucru este să ceri angajament: este educativ, chiar și mai ales dacă copilul ar eșua pentru că și-ar da seama că efortul lui a contat pentru părinți.
Altul este să ceri un rezultat care este, de asemenea, asociat nu cu o satisfacție intrinsecă de a fi făcut bine, ci cu o recompensă/șantaj emoțional.
Uneori se întamplă ca evenimente neașteptate să ne împiedice să ne ținem de o promisiune față de copilul nostru.
Nu vă faceți griji, copiii sunt capabili să înțeleagă: cereți scuze, recunoașteți că este adevărat că le-ați promis și explicați că nu ați putut îndeplini promisiunea din anumite motive; chiar dacă ar fi că ai uitat sau că ai spus-o prea superficial. A fi sincer și a-ți asuma responsabilitatea este cea mai bună formă de educație pentru copilul tău.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.