Ce e NEVOIE să facă învățătorii cu copiii în clasa pregătitoare? Prof. Claudia Chiru: „E musai asta! Toate au o ordine. Să NU ne mai grăbim!” / VIDEO
Data publicării:
Într-o lume în care ritmul este tot mai alert, iar așteptările față de copii cresc din ce în ce mai devreme, o voce calmă, dar fermă, trage un semnal de alarmă. Este vocea unei învățătoare care vede în fiecare zi, în mod direct, efectele acestei grabe generale. Claudia Chiru, profesor pentru învățământul primar și invitată în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, a vorbit deschis despre ceea ce întâlnește zilnic în sala de clasă.

„E nevoie să facem cu copiii de la clasa pregătitoare tot felul de activități comportamentale și emoționale”, spune prof. Claudia Chiru la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Dincolo de fișele de lucru, învățătoarea atrage atenția asupra unei nevoi importante: copilul are nevoie să învețe cum să fie prezent în colectivitate.

„Pentru că mulți nu știu să stea în bancă, mulți nu știu să aștepte, nu au răbdare, nu știu să își satisfacă nevoile de bază.

Nu știu să spună că vor la toaletă sau nu știu să-și desfacă pachetul. Lovesc atunci când se enervează, vorbesc cu urât”, spune prof. Claudia Chiru, conturând o imagine deloc idilică a ceea ce înseamnă debutul în școală pentru mulți copii.

CITEȘTE ȘI Profesoara Claudia Chiru atrage atenția: „Asta e greșeala foarte mare pe care o fac părinții înainte să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare!” / VIDEO

Prof. Claudia Chiru: „Noi nu ne adresăm cu «miss»!”

SURSA FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Un alt detaliu aparent minor, dar profund în semnificație, îl reprezintă limbajul. Prof. Claudia Chiru observă cum mulți copii vin la școală cu formule de adresare împrumutate:

„Mulți nu știu să folosească vorbirea politicoasă. Mă trezesc că-mi spun «miss». Nu este o adresare a românilor, noi nu ne adresăm așa”.

În spatele acestui simplu „miss” se ascunde o problemă mai largă – ruperea de contextul cultural, de tradiții, de ceea ce înseamnă, simbolic, școala românească.

„Noi ne adresăm cu «doamna învățătoare» și cu «doamna educatoare» de când lumea și pământul și e bine să îi învățăm pe copii așa pentru că ieșim din firescul nostru nostru, din românescul nostru. Nu ne trebuie «miss»! Și «miss» duce mai departe la a nu cunoaște substantivele acestea «domnul», «doamna», pentru ce sunt folosite? Ce exprimă ele?” mai subliniază prof. Claudia Chiru.

VEZI ȘI Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

Prof. Claudia Chiru: „Să nu ne mai grăbim!”

Prof. Claudia Chiru subliniază importanța sincronizării în procesul educațional.

„Deci, toate au o ordine și trebuie să avem o mare grijă să facem lucrurile atunci când trebuie făcute. Nu mai devreme, nu mai târziu. Să nu ne mai grăbim”, avertizează ea.

Părinții – adesea presați de anxietăți legate de viitorul copilului – își doresc rezultate rapide. Dar copiii nu sunt proiecte cu deadline. Sunt ființe în plină dezvoltare, cu ritmuri proprii. Dacă începem cu „școala serioasă” prea devreme, riscăm să-i pierdem exact acolo unde au cel mai mult de câștigat: în motivația internă, în curiozitate, în bucuria de a învăța.

SURSA FOTO: freepik.com @Magic by Jelena

„Este musai joaca!”: Joaca nu este pierdere de timp, ci fundamentul învățării

Un mesaj clar, direct și fără echivoc:

„Copiii la clasa pregătitoare trebuie să joace, deci este musai joaca!” transmite prof. Claudia Chiru.

Și nu doar în clasa pregătitoare. Claudia Chiru insistă că joaca trebuie să continue: „Clasa pregătitoare, în clasa I, în clasa a II-a, în clasa a III-a, în clasa a IV-a, trebuie să se joace.

Pe ei dacă îi scoatem din joc și din lumea lor fantastică, îi aducem într-o lume în care îi blocăm și îi îngrădim. Nu prea știu să stea natural acolo”, avertizează ea.

Joaca este limbajul natural al copilăriei. Este modul prin care copilul învață, explorează, testează limite și învață despre ceilalți și despre sine. Să o înlocuiești cu rânduri rigide de lecții și sarcini înseamnă să rupi firul unei dezvoltări firești.

Declarațiile Claudiei Chiru sunt un manifest pentru o educație umană, caldă, așezată. Este o pledoarie pentru copilărie, pentru răbdare, pentru bun-simț educațional. Ne amintește că, înainte de a cere performanță, trebuie să oferim sprijin emoțional. Că înainte de reguli gramaticale, trebuie să vorbim despre reguli ale inimii: empatie, răbdare, respect.

Într-o vreme în care școala tinde să devină tot mai mult un teren de concurs, Claudia Chiru ne invită să ne întoarcem la esență: copilul are nevoie să fie copil, iar noi, adulții, să fim prezenți cu blândețe în formarea lui.

 

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU PROF. CLAUDIA CHIRU - INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Adda a răbufnit pe TikTok: „Cine a făcut, mă, manualele de clasa a II-a? Nu mai pot!” Părinții confirmă: „Ceva de speriat! Zici că o fac intenționat să-i îndobitocească”

Când vine la copii Iepurașul de Paște în 2025 și la ce oră? Această tradiție îndrăgită aduce multă bucurie celor mici

Profesoara Claudia Chiru atrage atenția: „Asta e greșeala foarte mare pe care o fac părinții înainte să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare!” / VIDEO

Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

pixel