Ce este astenia de primăvară și cum îi afectează pe copii? Cele mai frecvente simptome care pot apărea
Data actualizării:
Data publicării:
Odată cu venirea primăverii, părinții pot observa schimbări în comportamentul și starea de spirit a celor mici, semn că astenia de primăvară îi afectează și pe aceștia. Cum poate fi combătută afecțiunea potrivit specialiștilor.

Aproximativ 37% din populație, adică mai mult de o treime din populație, se confruntă cu simptomele asteniei de primăvară. Cel puțin asta arată rezultatele unui studiu realizat de Fundația pentru Alimentație sănătoasă în 2017. Totuși, odată cu sosirea primăverii, nu doar adulții se confruntă cu această afecțiune, ci și părinții pot observa schimbări în comportamentul și starea de spirit a celor mici, semn că astenia de primăvară îi afectează și pe cei mici.

Cele mai frecvente simptome care pot apărea sunt oboseala, iritabilitatea, insomnia, lipsa poftei de mâncare, dificultatea de concentrare. Se presupune că originea asteniei de primăvara sau asteniei sezoniere are legătură cu hipotalamusul, o glandă localizată la nivelul creierului care are rolul de a regla temperatura corpului, senzația de sete, de sațietate, ciclul somnului și calitatea acestuia.

Ce este astenia de primăvară

SURSA FOTO: freepik.com

Astenia este o stare provocată de un dezechilibru hormonal care apare ca răspuns al organismului la modificările care au loc în natură. Acest dezechilibru hormonal duce la întreruperea ritmului biologic normal. Cel mai frecvent, astenia este descrisă ca o stare de oboseală generalizată. Practic, nu este o boală, ci un semn comun al mai multor afecțiuni medicale diferite, acute și cronice.

Care sunt simptomele asteniei de primăvară

Simptomele care apar la copii sunt identice cu cele care apar la adulți:

-apatie;

-amețeală;

-oboseală;

-stare de somnolență;

-anxietate și nervozitate;

-stări de plâns apărute din senin;

-lipsa apetitului;

-stări de slăbiciune;

-slăbiciune localizată la nivelul mușchilor și nesiguranța în mișcări;

-putere de concentrare sau de atenție scăzută;

-pierderi de memorie;

-scăderea presiunii sângelui;

-tristețe apărută din senin.

Cum pot fi prevenite sau atenuate simptomele asteniei de primăvară?

Specialiștii asigură că este posibil ca simptomele asteniei de primăvară să fie prevenite sau combătute. Stilul de viață pe care îl urmează copilul este foarte important atunci când vine vorba de reducerea simptomelor de astenie. Asta deoarece rutinele facilitează o dezvoltare fizică și psihologică optimă.

Astfel, stabilirea unor ore fixe pentru a mânca, a face baie sau a merge la culcare vă va ajuta corpul să se adapteze la schimbările externe.

Urmarea unui stil de viață sănătos. Asta implică activitate fizică regulată, odihna și somnul regular au la rândul lor un aport important sau socializare și activități plăcute.

O altă regulă de aur în cazul în care cei mici se confruntă cu astenia este alimentația. Aceștia trebuie să consume produse alimentare cu elemente care oferă energie și sunt bogate în fibre și fier, cum ar fi nuci, leguminoase, banane.

De asemenea, specialiștii recomandă consumul de alimente bogate în Omega-3, precum somonul sau păstrăvul, dar și fructe și legume bogate în antioxidanți cum ar fi portocalele sau roșiile. Totodată, în zilele cu soare, copilul trebuie încurajat să întreprindă activități de recreere/relaxare, cum ar fi o plimbare în parc. Asta pentru că soarele poate fi o importantă sursă de vitamina D.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?

Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...



Cele mai noi articole

Ce este Sunshine Guilt și cum să o gestionezi la adolescenți

Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...


Top citite
Primii născuți din 2025 Nume clasice și inedite pentru băieți și fete / FOTO: freepik.com@EyeEm

Primii născuți din 2025: Nume clasice și inedite pentru băieți și fete

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor / FOTO: freepik.com@prostooleh

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor

Foto: Freepik@freepik

Poți să spui „nu știu” copiilor? Sfatul specialiștilor

Foto: Freepik@standret

Sacrificiile necunoscute ale copiilor pentru fericirea părinților, potivit psihologului Andreea Șipoteanu Constantinescu

pixel