Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
Cunoscută și sub denumirile de eritem infecțios, megaeritem sau a cincea boală, este o afecțiune a copilăriei, care apare ca o erupție de culoare roșu-aprins la nivelul obrajilor.
Această erupție cutanată este cea care i-a adus denumirea de „boala obrajilor pălmuiți”. Aproximativ 20% dintre persoanele care suferă de boala obrajilor pălmuiți nu prezintă simptome.
Se prezintă sub formă de focare epidemice în grădinițe și școli. Se transmite prin contact direct, de la copil la copil, prin tuse și secrețiile bucale.
Sursa foto: freepik.com@laskoart
Boala începe silențios și insidios, cu simptome ușoare de faringită și conjunctivită, stare generală de rău, dureri de cap și mialgii. Eritemul începe pe față, cu roșeață pe ambele obraje, ca și cum copilul ar fi fost pălmuit. Febra este adesea prezentă.
După două sau trei zile de eritem facial, apare un exantem eritematos și maculopapulos simetric și reticulat pe trunchi, fese și extremități, foarte caracteristic, de culoare roșie aprinsă, care durează între 5 și 10 zile.
Acest exantem dispare treptat și se reactivează la căldură, băi fierbinți, efort sau stres.
De obicei, nu durează mai mult de șapte zile, dar în cazuri rare poate deveni cronic și să dureze câteva săptămâni.
La adolescenți și adulți, această boală poate fi însoțită de dureri articulare, dureri musculare și modificări hematologice. Datorită afinității acestui virus pentru eritrocitele din măduva osoasă, poate duce la crize aplastice la pacienții imunodeprimați sau la cei care suferă de anemii hemolitice, talasemii sau anemii falciforme.
Uneori, infecția cu parvovirus B19 a fost asociată cu complicații precum miocardită, meningită sau vasculită.
Cu toate acestea, trebuie menționat că sindromul copilului pălmuit este o boală ușoară și benignă în majoritatea cazurilor, care este bine tolerată de majoritatea copiilor sănătoși și care se auto-limitează, majoritatea copiilor recuperându-se rapid și fără complicații.
Diagnosticul clinic se bazează pe un simptom caracteristic: începutul eritemului pe ambele obraje, care definește tabloul ca sindromul copilului pălmuiți, simptom care apare brusc și este exclusiv pentru această boală.
În cazuri rare, când acest simptom nu apare, diagnosticul diferențial se va face cu alte exanteme virale, cum ar fi rujeola, rubeola, sau cu exanteme sistemice sau medicamentoase.
Nu există un tratament specific pentru această boală, dar datorită benignității procesului, de obicei, nu este necesar un tratament. Se recomandă un anumit grad de izolare până la rezolvarea eritemului.
Este indicat ca pacientul să fie ferit de femei însărcinate, deoarece, în timpul sarcinii, boala poate duce la hidrops fetal.
Prin urmare, pacienții imunodeprimați sau cei cu anumite tipuri de anemie, precum și femeile însărcinate, trebuie să ia măsuri de precauție pentru a evita contagiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Copiii hiperactivi, cei care...
Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...
Educarea este o artă, o...
Pot copiii să se implice în...