Ce este dermatita atopică, cum este diagnosticată și care sunt tratamentele și îngrijirile esențiale?
Data publicării:
Dermatita atopică este o afecțiune cronică și recurentă a pielii, care apare sub formă de focare și, deși nu s-a dovedit că vreun alergen cauzează boala, aceasta este strâns legată de bolile alergice prin originea sa, deoarece majoritatea cazurilor sunt asociate cu rinita alergică, alergiile sezoniere, alergiile alimentare și astmul.

Simptomele clasice ale dermatitei atopice sunt mâncărimea pielii, uscăciunea, descuamarea și leziunile cutanate.

Eritemul, maculele, veziculele, eczema și lichenificarea sunt alterări cutanate care pot fi observate la același pacient și care se pot modifica în intensitate și amploare în timp. Între 20% și 30% din consultațiile de dermatologie pediatrică corespund acestei boli.

Când trebuie să suspectăm că un copil suferă de dermatită atopică?

Sursa foto: freepik.com@kwangmoop

Mâncărimea este simptomul cel mai pregnant și persistent. Chiar și fără leziuni, copilul se scarpină de îndată ce este dezbrăcat, iar pielea uscată și descuamarea sunt adesea însoțitoare comune.

Leziunile sunt localizate în principal în pliurile pielii, în golul popliteal (în spatele genunchiului), în golul antecubital (în fața coatelor), în spatele pavilionului urechii, pe sprâncene și în zona scutecelor.

Citește și Ce simt copiii când își văd părinții plângând

Apar de obicei sub formă de focare, induse de boli infecțioase, stres, introducerea de alimente noi sau agresiuni extreme ale mediului.

Este o dermatită puternic influențată de climă, deoarece se agravează în climatele continentale, uscate și reci și se ameliorează în climatele calde și umede.

Igiena zilnică cu săpunuri alcaline, băile cu apă foarte fierbinte, condițiile sistemice și elementele externe iritante (fibre textile, detergenți) pot influența apariția focarelor, potrivit Hola.com.

Cum poate fi prevenită dermatita atopică?

Măsurile preventive includ îngrijirea mediului înconjurător, menținerea unei bune stări de hidratare a pielii, obiceiuri de igienă corporală și aplicarea de preparate emoliente și hidratante.

În mediul exterior, protejați-vă copilul de vânturile puternice și de temperaturile extreme.

În interior, evitați aerul condiționat intens și încălzitoarele cu aer foarte uscat.

Climatele reci și uscate agravează dermatita, deci evitați-le dacă este posibil.

Încercați să evitați circumstanțele și situațiile care au dus la apariția unor focare anterioare.

Evitați transpirația abundentă, deoarece transpirația se evaporă și usucă mai mult pielea.

Baia trebuie făcută cu apă călduță, de scurtă durată și folosind geluri fără săpun.

Aplicați frecvent pe piele creme sau unguente hidratante și hidratante pentru a menține filmul hidrolipidic și a reține umiditatea.

Ce măsuri trebuie luate pentru a ține dermatita atopică sub control?

Încercați să evitați factorii care declanșează erupțiile: climatul, igiena, iritanții, infecțiile și/sau alergiile.

Hidratarea pielii și menținerea filmului hidrolipidic al acesteia cu creme și unguente sunt foarte importante.

Controlați mâncărimea pentru a evita scărpinatul și a preveni astfel infectarea eczemei.

Tratați eczema cu creme și unguente care conțin corticosteroizi în concentrații scăzute și pentru perioade scurte de timp.

Medicamentele imunomodulatoare, la copiii cu vârsta peste doi ani, în zonele eczematoase sau extrem de pruriginoase și uscate, sunt de obicei foarte eficiente.

Tratamentele cu aceste medicamente trebuie să fie indicate și supravegheate de medicul dermatolog sau pediatru.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel