Ce este gândirea magică la copii și cum funcționează: O mare resursă a copilăriei
Data publicării:
Prezentă la toți copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani, gândirea magică este o mare resursă în timpul copilăriei și nu trebuie împiedicată în niciun fel. Pentru copil, de fapt, este un instrument foarte prețios pentru gestionarea realității.

Gândirea magică este un instrument pe care toți copiii îl folosesc pentru a modela realitatea, pentru a nu se teme de ea, pentru a o cunoaște și pentru a se simți în siguranță atunci când se confruntă cu situații noi.

La nivel strict psihologic, „gândirea magică” înseamnă atribuirea de emoții, voință și gânduri tuturor ființelor și obiectelor (chiar și celor neînsuflețite). Pe scurt, ființele și obiectele simt și gândesc ceea ce gândește și trăiește copilul la nivel emoțional în fiecare zi. Pe scurt, lumea copiilor este plină de animism.

Așa că se poate întâmpla ca o mașină de jucărie care cade noaptea de pe un raft să se hotărască pur și simplu să facă o alergare frumoasă pe podea, pentru că nu avea chef să doarmă. Că norii devin prieteni îndepărtați cu care să vorbească înainte de a pleca într-o călătorie lungă. Sau, din nou, că o mică tăietură pe braț se vindecă cu un sărut de la mamă.

Cum să reacționezi corect la ”gândirea magică” a copiilor tăi

Filtrată prin mintea unui adult, gândirea magică ar putea stârni un zâmbet în colțul gurii și o urmă de melancolie amintindu-vă de cel mai bun prieten imaginar pe care l-ați avut și dumneavoastră în copilărie. 

Dacă însă nu vă mai amintiți de acele vremuri, să nu credeți că copilul dumneavoastră este neinteligent sau are vreo problemă dacă dezvoltă gândirea magică: copiii gândesc altfel decât adulții.

Atunci când se confruntă cu un eveniment pe care copilul dumneavoastră încearcă să-l înțeleagă, oferiți-i o explicație rațională (oferind astfel un punct de vedere diferit), dar totuși permiteți-i să proceseze evenimentul în mod independent, conform propriului mod de a gândi.

Gândirea magică este un instrument foarte puternic care va fi abandonat treptat în timpul creșterii în favoarea unei metodologii de gândire logică și rațională: acest lucru se întâmplă deoarece, în deplină autonomie, copilul realizează că modul său de a gândi nu poate descrie complet realitatea care îl înconjoară. O realitate care are nevoie de lecturi și interpretări diferite de ale ei, pentru a fi pe deplin înțeleasă.

Citește și: „Hai să ne prefacem că...”: Importanța jocului simbolic pentru copii

Gândirea magică a copiilor nu este o simplă naivitate, dimpotrivă. Acest mod de gândire îndeplinește multe funcții, începând cu funcția defensivă. Pe măsură ce copilul crește, el se trezește continuu confruntat cu situații noi și medii necunoscute. Și tot ceea ce este nou generează frică: gândirea magică îi ajută pe copii să se protejeze de frică și anxietate.

În același mod, gândirea magică este un instrument foarte puternic de cunoaștere a realității: le permite celor mici să dea un sens evenimentelor a căror semnificație nu le înțeleg, ajutându-i în consecință să-și controleze locul într-o lume care este încă prea mare.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii  gandire magica  imaginatie  simbol 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel